site.btaОколо 2000 души в България се занимават активно с домашно пивоварство, каза Володя Пачев от Асоциацията на домашните пивовари

Около 2000 души в България се занимават активно с домашно пивоварство, каза Володя Пачев от Асоциацията на домашните пивовари
Около 2000 души в България се занимават активно с домашно пивоварство, каза Володя Пачев от Асоциацията на домашните пивовари
Снимка: Владимир Шоков/БТА, архив

Около 2000 души в България се занимават активно с домашно пивоварство, каза за БТА Володя Пачев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на домашните пивовари в България (АДПБ). Днес е Международният ден на бирата, сочи информация на отдел "Справочна" на БТА.

Асоциацията е основана през 2012 г. с целта да се популяризира хобито и да се легализира. От 2022 г. вече човек може легално да си вари бира вкъщи до 100 литра, без да подлежи на акциз, обясни Пачев. Като всяко хоби, и това може да бъде колкото искаме сложно и скъпо, но за да започнем, не ни трябва нещо повече от тенджера, кофа, в която да ферментира бирата, тензух и термометър. Това са най-необходимите пособия. Има магазини за суровини, каза Пачев.

Вече хобито е доста по-достъпно. В асоциацията правим обучения за конкретни стилове и за богатството на пивото. Домашното пивоварство е сравнително популярно. Има стотици стилове бира, зависи от съставките, от коя страна произхождат. Основните стилове са немски, чешки, белгийски, английски, а последните години се зародиха и американски, каза Пачев.

Една от нашите болки е, че няма български стил бира. Българите консумираме изключително много бира като количество на глава от населението, но от това не произхожда нещо като следствие. Това е едно от нещата, които се опитваме да променим. Асоциацията ежегодно организира конкурс за домашна бира. Преди две години на конкурса имаше специална категория, като трябваше да бъде направена стил бира с традиционна българска съставка или вкус. Появиха се бири с чушки и рози, разказа Пачев. На тазгодишния конкурс през май имахме около 50 участници и близо 100 мостри домашна бира. Имаше участници от Румъния, Финландия, Хърватска, каза още Пачев.

Ще отбележим празника със студена бира и добра компания, каза още Володя Пачев.

Българите и бирата

75% от сънародниците ни пият бира поне веднъж месечно, а 57 % - поне веднъж седмично, според традиционното лятно проучване на Ипсос, проведено по поръчка на Съюза на пивоварите в България. На месечна база българите консумират кехлибареното питие девет пъти. Най-лоялните почитатели на бирата, които надигат халбите поне 11 пъти месечно, са от възрастовите групи 30 – 39 и 40  – 49 години. 42% от сънародниците ни са убедени, че бирата е подходяща за тях напитка. На същото мнение са и 64 % от активните консуматори на пиво, които поне веднъж седмично пият бира.

В България през 2024 г. са били произведени 470 млн. литра бира, като спрямо предходната година има леко увеличение. През 2023 г. производството у нас е било в обем от 468 млн. литра бира, показва последният доклад за отрасъла на най-големия търговец на хмел в света "БартХаас" (BarthHaas). Страната ни заема 51-во място в класацията на компанията, в която са включени над 170 страни. 

И от Съюза на пивоварите в България, и от Асоциацията на домашните пивовари в България препоръчват умерената консумация на пиво.

Международен ден на бирата

Денят се отбелязва от 2008 г. в първия петък на август по инициатива на Джеси Авшаломов - собственик на местен бар в Санта Крус, щата Калифорния, САЩ, посочва отдел "Справочна" на БТА. Първоначално денят се е отбелязвал само в САЩ. Понастоящем денят се отбелязва в над 200 града по света. 

/ЛРМ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 01:58 на 02.08.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация