site.btaКостенурки и дребни бозайници са сред жертвите на пожарите у нас

Костенурки и дребни бозайници са сред жертвите на пожарите у нас
Костенурки и дребни бозайници са сред жертвите на пожарите у нас
Снимка: Кореспондент на БТА в Ямбол Севдалина Кръстева/Архив

Костенурки и дребни бозайници са сред жертвите на пожарите у нас, каза за БТА д-р Христина Клисурова от Спасителния център за диви животни към „Зелени Балкани“. От началото на юли сме посетили 11 опожарени места, на които сме намерили загинали животни, сред които и насекоми и змии. Най-много загинали имаше при пожарите около Сакар планина, посочи ветеринарният лекар.

Земни костенурки, лалугери, охлюви, скакалци и богомолки са част от намерените умрели животинки, каза Клисурова. И отбеляза, че зайците и птиците също са застрашени от пожарите. Трябва да се има предвид, че някои загиващи видове може да не са защитени, но те са храна за други диви животни, например лалугерите са храна за хищни птици, посочи експертът.

Клисурова каза също, че Спасителният център е в постоянна комуникация с регионалните инспекции по околната среда и водите по повод възникването на пожари и оказването на първа долекарска помощ на пострадало животно. Ние нямаме право, когато има пожар, да ходим на терен, а можем да разчитаме на огнеборците, ако видят и забележат животно в опасност, допълни ветеринарният лекар.

Не съм специалист, но като че ли има повече огнища, на повече места, коментира Клисурова. 

От WWF България вече обявиха кампания за събиране на средства за подпомагане на Спасителния център за диви животни във връзка с пожарите. От организацията обърнаха внимание, че лисиците също са уязвими. „Малките лисичета имат нужда от майка, за да оцелеят в дивата природа. Ако тя пострада или загуби живота си, шансовете им да се справят сами са много малки“, обясниха от WWF България. Оттам предупредиха, че горските пожари унищожават биоразнообразието.

 

/БИ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 20:14 на 25.07.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация