site.btaВ Разград една от най-любимите български студени супи – тараторът, се превърна в послание за приятелство

В Разград една от най-любимите български студени супи – тараторът, се превърна в послание за приятелство
В Разград една от най-любимите български студени супи – тараторът, се превърна в послание за приятелство
БТА, Разград (21 юли 2025) В Разград една от най-любимите български студени супи – тараторът, се превърна в послание за приятелство. В забавната игра, която е част от програмата на Панаира на киселото мляко и Фестивала на народните традиции и художествените занаяти, участваха представители на Колумбия, Турция и Разград. Състезанието бе изпълнено с усмивки, шеги и ароматни изпитания, а всяка рецепта имаше своята история и послание. Снимка: кореспондент на БТА в Разград Садет Кърова (ЛФ)

В Разград една от най-любимите български студени супи – тараторът, се превърна в послание за приятелство. В забавната игра, която е част от програмата на Панаира на киселото мляко и Фестивала на народните традиции и художествените занаяти, участваха представители на Колумбия, Турция и Разград. Състезанието бе изпълнено с усмивки, шеги и ароматни изпитания, а всяка рецепта имаше своята история и послание. 

Представители на домакините от Разград бяха отборите на Младежкия център, Танцова работилница „Елбетица“ и сборен отбор от деца. Всеки един от петимата състезатели от отборите имаше отделна задача за приготвянето на българската лятна студена супа. Първият трябваше да дои мляко от "крава", след което го предаваше на пункта за изкупуване на мляко, където чрез древна магия то се превръщаше в хубаво българско кисело мляко, основен продукт за направата на таратора. Задачата на другите състезатели бе да "доставят" киселото мляко от млекарницата в кухнята, където отборът ще приготвя таратора, и да осигурят останалите продукти за приготвянето на таратора. След това всички състезатели от отделните отбори приготвиха заедно таратора и го поднесоха за оценка на жури с председател Катя Дянкова - главен експерт в отдел "Социални дейности и здравеопазване" в Община Разград. Тя заяви, че всички отбори се представили добре и журито доста се е затруднило при определянето на наградите.

Отборът на Турция спечели наградата за „шеметно преминаване дрифт и сервиране на таратор със скоростта на светлината“. Състезателите от Колумбия бяха отличени за „тараторни инфлуенсъри“. Момичетата и момчетата от „Елбетица“ грабнаха наградата за „тараторни маниаци“. Грамотата за „тараторни инженери“ отиде при сборния отбор, а с отличието „тараторни нинджи“ бяха удостоени състезателите от Младежкия център. След като предадоха чашата с таратор на журито за оценка, отборите почерпиха възторжената си публика с остатъка от вкуснотията в купите. За петте отбора имаше по една диня, а всички участници получиха и тениски с логото на Панира.

Всички се състезавахме не за победа, а за това да предадем посланието, че с хлад и вкус могат да се решават повече неща, отколкото с гняв, заявиха за БТА участниците от отбора на Младежкия център. Те отбелязаха, че състезанието „Да правим таратор, а не терор“ напомня, че понякога за да се намери общ език, е достатъчно просто да се седне на една маса и да се сподели храната.

„Тараторът не е просто храна. Той е съчетание на различни вкусове, които си пасват чудесно – като хората, ако си дадат шанс“, казаха участниците от Турция, докато черпеха публиката с направения от тях таратор. Гостите от Колумбия заявиха, че за първи път опитват таратор, но много им харесал и задължително ще направят и за своите близки, като се приберат в страната си.

/ВД/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 01:27 на 22.07.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация