Парламентарни избори - кандидатски листи - водачи - Пловдив - област

site.btaКои са водачите на листи в 17-и МИР Пловдив - област

Кои са водачите на листи в 17-и МИР Пловдив - област
Кои са водачите на листи в 17-и МИР Пловдив - област
Снимка: БТА, архив

Регистрираните партии и коалиции за предстоящите парламентарни избори на 9 юни в 17 Многомандатен избирателен район (МИР) – Пловдив-област са 31. Това съобщи за БТА председателят на Районната избирателна комисия Янко Радунчев. Кандидатите за народни представители са общо 333.

Подредбата е според номера в бюлетините, изтеглен в жребия на ЦИК:

1. Водач на листата на партия "Има такъв народ" , която се състои 14 кандидати, е Станислав Балабанов. Той е на 36 години, родом от Пловдив, става ясно от официалния сайт на политическата структура. Има две висши образования – българска филология и журналистика. Бил е народен представител в 45-то, 46-то, 47-то и 49-то Народното събрание.

2. Водач на листата на ПП "Глас народен", която се състои от петима кандидати за депутати, е Стоян Кръстанов. Той е на 39 години, казаха за БТА от щаба на партията. Има бакалавърска степен със специалност „Бизнес и информационни технологии“ в Пловдивския университет „Св. Паисий Хилендарски“ и магистърска степен със специалност „Информационни технологии в съдебната и изпълнителната власт“ от Великотърновския университет Св.св. "Кирил и Методий:. Собственик на компания в IT сектора. Не е заемал политически длъжности.

3. Коалиция „Синя България“ регистрира листа от 16 народни представители. Водач на листата е Борис Ячев. Ячев е роден през 1965 година, съобщи за БТА той. Икономист по образование, завършил е Българска филология и Международни икономически отношения, бил е народен представител 40, 43 и 44 НС. Председател е на партия "Консервативна България". Бил е председател на антикорупционната комисия в 44-ото НС.

4. Коалиция „Ние гражданите“ е регистрирала листа със седем кандидати за народни представители. Водач на листата е Чавдар Борачев. Той е водач на листата на коалицията и в 16-и РИК Пловдив - град. Полк. (о.з.) инж. Чавдар Борачев е роден на 24 май 1948 г. във Варна, каза за БТА кандидатът. Завършил е Първа английска гимназия в София. Има диплома за „инженер-механик“ със специалност „Летателни апарати и двигатели за тях“ от Военновъздушна инженерна академия „Н. Е. Жуковски“ в Москва. Бил е старши техник в авиационен полк, слушател във Военната академия „Г.С. Раковски“ във факултет „Стратегическо разузнаване“, съветник-помощник на заместник-министъра и началник на Военноиикономическия блок на Министерство на отбраната, началник на управление „Сигурност“ на МВнР,  директор „Банкова сигурност“, оперативен директор на търговска фирма, административен директор в охранителна фирма. Полк. Борачев е бил и консул, временно управляващ посолството на България в Абуджа, Нигерия. През 2014 г. е избран за председател на клуб „Военни разузнавачи“ – Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, а през 2015 г. – за председател на Управителния съвет на Асоциацията на военните разузнавачи. През 2021 г. е избран за Почетен председател на Асоциацията на военните разузнавачи. 

6. Водач на листата на партия "Български гласъ", която се състои от седем кандидати за народни представители, е Михаил Мутафчиев.

7. Коалиция „Коалиция на розата“ регистрира листа с 12 кандидати за народни представители. Водач е Стефан Методиев. Стефан Методиев е завършил висшето си образование във Военното училище във Велико Търново, каза той за БТА. Занимава се със социални дейности във фондация „Щедрост и милосърдие“. 

8. Коалиция „Център“ е регистрирала листа с 18 кандидати за народни представители. Водач на листата е Румен Стоянов. Той е роден 1965 година в Калофер, съобщиха за БТА от коалицията. Завършва висше образование – магистър по "Икономика на туризма" в Аграрен университет в Пловдив. Председател е на сдружения с нестопанска цел, някои от които са "Организация на развъдчиците на автохтонни породи овце в България" и "Развъдчиците на Българско кафяво говедо – Калофер". Изпълнителен директор е на сдружение "Кметовете на кметства в Република България". Дългогодишен кмет е на град Калофер. Преди да поеме управлението на града на Ботев, се занимава с частен бизнес.

9. Общо 16 са кандидатите на коалиция „Солидарна България“. Водач е Атанас Кръстев. Роден е на 30 март 1962 г. Понастоящем е председател на Синдикалния регионален съюз на КТ „Подкрепа“, според информация в отдел "Справочна" на БТА. 

10. Водач на листата на ПП "Единение", която се състои от 12 кандидати за народни представители, е Николай Найденов. Той е на 44 години, каза за БТА той. По образование е финансист, занимава се с предприемачество и има частен бизнес.

11. Водач на листата на партия "Българско народно обединение" (БНО), която се състои от двама кандидати, е Петър Евтимов. Петър Евтимов е на 49 години и е роден в София, каза за БТА кандидатът. Учил е в Руска гимназия 73 СОУ и Техническия университет София. Работи като специалист – предпечат. Има интереси в сферата на историята, физиката, медицината, отбраната и изкуствата. Майстор грънчар от Северозападна задруга на майсторите на стари занаяти. 

12. Политическа партия „Възраждане“ е регистрирала листа с 11 кандидати за народни представители. Водач на листата е Кръстьо Врачев. Роден е на 2 декември 1980 г. в Хисаря, се посочва в официалния сайт на Народното събрание. По професия е инженер. От 12 април 2023 г. е депутат в 49-ото Народно събрание от парламентарната група на партия „Възраждане“. 

13. Водач на листата на партия „Морал, единство, чест“, която се състои от 12 кандидати за народни представители, е Красимир Дончев. Той е на 46 години. Занимава се с частен бизнес. В момента има агенция за недвижими имоти, каза за БТА кандидатът. Има и бизнес, свързан с фотоволтаици. Официален представител е на университети и колежи в Англия, има и офис в Лондон. 

14. Водач на листата на коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България, която се състои от 19 кандидати за депутати, е Богдан Богданов. Той е роден на 19 юни 1987 г., сочи справка в отдел "Справочна" на БТА. Бакалавър е по финанси от Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Учил е в Университета "Уест Честър" в САЩ. Магистър по европейски бизнес и финанси от Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и Университета "Нотингам Трент" във Великобритания. Специалист по бизнес развитие с над 10-годишен опит. Работил е за български и чуждестранни компании с фокус в производства с развойна дейност и висока добавена стойност. През 2022 г. Богдан Богданов е назначен за изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ). От 6 юни 2023 г. до 9 април 2024 г. е министър на икономиката и индустрията в кабинета на Николай Денков.

15. Водач на листата на партия „Народна партия истината и само истината“, която се състои от двама кандидати за народни представители, е Атанас Танев. Той е от община Родопи, от години работи извън страната, казаха за БТА от партията. Водач е и на листата на партията в 16-и МИР Пловдив - град.  

16. Водач на листата на партия "Български възход", която се състои от 12 кандидати за народни представители, е Димитър Чолаков. Той е роден на 20 януари 1964 г., сочи справка в отдел "Справочна" на БТА. Бил е общински съветник в Пловдив от различни партии.

17. Коалиция „Граждански блок“ регистрира листа с девет кандидати за народни представители. Водач на листата е Стефан Шипкалиев. Роден е на 27 септември 1955 г. По професия е адвокат, според информация на отдел "Справочна" на БТА.

18. Водач на листата на партия "Общество за нова България", която се състои от петима кандидати, е Венелина Балтаджиева. Тя е родена в Пловдив и е на 23 години, казаха за БТА от партията. Балтаджиева е студентка по право в трети курс и в момента работи към нотариална кантора. 

19. Коалиция „Левицата!“ регистрира листа с десет кандидати за народни представители. Водач на листата е Александър Андреев. Той е роден на 15 септември 1967 г., според информация на отдел "Справочна" на БТА. Бил е адвокат в Софийска адвокатска колегия, преподавател по право на интелектуална собственост (авторско и патентно право) и международно частно право в Университета за национално и световно стопанство, по международно частно право в Нов български университет. Член на Централната избирателна комисия за местни избори на 28 октомври и  4 ноември 2007 г. (2007-2011), на Централната избирателна комисия за произвеждане на избори за народни представители на 5 юли 2009 г. (2009-2011), на член на Централната избирателна комисия за произвеждане на избори за членове на Европейския парламент от Република България на 7 юни 2009 г. (2009-2011). Член и говорител на Централната избирателна комисия (2013-2014; 2014-2019). Член и говорител на Централната избирателна комисия (21 март 2019-9 октомври 2020). Председател на Централната избирателна комисия (9 октомври 2020-11 май 2021).

20. Водач на листата на партия "Партия на зелените", която се състои от трима кандидати за народни представители, е Михаил Груев. Той е роден на 14 ноември 1997 г. Има завършена бакалавърска степен по Публична администрация в УНСС. Това сочи информация на отдел "Справочна" на БТА. От 2016 г. набира опит като митнически агент в частна фирма, работеща на Летище „София“. На местните избори през 2023 г. е бил кандидат на "Партия на зелените" за кмет на район "Студентски" в София. 

21. Водач на листата на партия "Ние идваме", която се състои от 11 кандидати за народни представители, е Гънчо Гънчев. Гънчев е роден на 21 януари 1977 г. в Карлово, съобщиха за БТА от партията. Завършил е "Агрономство" в Аграрния университет в Пловдив и "Право" във Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“. През 2022 г. завършва в Аграрния университет магистратура "Земеделска техника". През 2003 -2004 г. заема длъжността главен специалист "Стопански дейности" в община Карлово. От 2000 г. има частен бизнес в сферата на транспорта. От 2017 г. е адвокат на свободна практика със собствена кантора. Понастоящем е общински съветник в Карлово. Гънчев е председател на неправителствената организация "Мандат".

22. Водач на листата на коалиция ГЕРБ-СДС, която се състои от 22 кандидати за народни представители, е Цвета Караянчева, която води и листата в Кърджали. Тя е на 56 години, с висше образование, съобщиха от политическата формация. Работила е като инженер-технолог и ръководител на предприятия в областта на машинното производство. Народен представител в пет поредни парламента до 45-ото включително, когато е и негов председател. Караянчева е областен координатор на ГЕРБ в Кърджали. 

23. Водач на листата на партия „Български национален съюз „Нова демокрация“, която се състои от 11 кандидати за народни представители, е Георги Бонев. Георги Бонев е на 50 години. Живее е Пловдив, но е родом от Асеновград, каза той за БТА. Завършил е Търговската гимназия в Пловдив и работи в сферата на логистиката. Член е на партията от 18 години.

24. Коалиция „БСП за България“ регистрира листа с десет кандидати за народни представители. Водач на листата е Веска Ненчева. Родена е на  14 май 1974 г. в Карлово, се посочва в официалния сайт на Народното събрание. От 1996 г. до 2017 г. е преподавател по български език и литература в Средно училище „Христо Проданов” в Карлово. Депутат от 44-ото до 48-ото Народно събрание (2017-2023). 

25. Партия „Величие“ регистрира листа с 11 кандидати за народни представители. Водач на листата е Дарин Георгиев. Дарин Георгиев е на 39 г. и е от Пловдив. Има бакалавърска степен по психология и магистърска степен по приложна психология. Докторант е към катедра „Национална сигурност“ в Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново. Бивш разузнавач от СКСО (Съвместното командване на специалните операции). Над 18 години е работил в сферата на сигурността с опит в зони с висок риск, към мироопазващи и дипломатически мисии за възстановяването на сигурността и антитероризма.

26. Водач на листата на партия „ВМРО – Българско национално движение“, която се състои от 12 кандидати за народни представители, е Никола Ликов. Той е на 73 години. Има магистърска степен по икономика и управление на туризма. Бил е заместник-кмет и общински съветник в Община Карлово, както и ръководител на частна охранителна фирма в продължение на 20 години. В момента е областен председател на ВМРО за област Пловдив. 

27. Партия „Пряка демокрация“ е регистрирала листа с шестима кандидати за народни представители, а водач на листата е Атанас Василев

28. Партия „Движение за права и свободи – ДПС“ е регистрирала листа с 22 кандидати за народни представители. Водач на листата е Рамадан Аталай. Той е роден на 12 април 1957 г. в с. Мъдрево, община Кубрат, се съобщава в официалния сайт на Народното събрание. Депутат от 38-ото до 48-ото Народно събрание (1997-2023). От 12 април 2023 г. е депутат от 49-ото Народно събрание. 

29. Общо девет са кандидатите за депутати от партия „Зелено движение“. Водач на листата е Мая Христозова. 

30. Партия „За велика България“ ще участва в предстоящите избори с един кандидат от 17-и МИР Пловдив - област. Това е Рада Марова, която е и водач на листата на партията в 16-и РИК Пловдив - град. 

31. Партия „Български съюз за директна демокрация“ (БСДД) е регистрирала листа с двама кандидати за народни представители. Водач на листата е Вилина Дишева. Тя e на 26 години от село Ягодово, община Родопи. Студентка последна година със специалност Български език и история в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Работи в сферата на търговията от няколко години.

32. Коалиция „Неутрална България“ регистрира листа с 13 кандидати за народни представители. Водач на листата е Марко Петров. Роден е на 16 октомври 1954 г. Завършил е Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ – Свищов и Военна академия “ Г.С. Раковски“ – Генерал-щабна. Това става ясно от сайта на политическа партия "Русофили за възраждане на отечеството". Бил е директор на бежански център в Харманли.

Водачите на листи са потърсени за биографични данни. До този час някои от тях не са ги предоставили.
 

/РН/

news.modal.header

news.modal.text

Към 00:59 на 20.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация