site.btaОБНОВЕНА Вашите медали ни обединяват като нация, каза президентът Радев на срещата на българските олимпийски отбори по природни науки

Вашите медали ни обединяват като нация, каза президентът Радев на срещата на българските олимпийски отбори по природни науки
Вашите медали ни обединяват като нация, каза президентът Радев на срещата на българските олимпийски отбори по природни науки
Снимки: Владимир Шоков, БТА

Вашите медали ни обединяват като нация, дават ни надежда, че можем и ще бъдем модерна европейска държава, държава, която стои наравно с другите, държава, която може да води със знание, идеи. Това каза държавният глава Румен Радев в приветствено слово на традиционната Годишна среща на българските олимпийски отбори по природни науки днес в Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките. По думите му медалите са повече от национална гордост. 

Държавният глава отбеляза, че за него е огромно удоволствие да се възобнови една традиция - Годишна среща на българските олимпийски отбори по природни науки, да се затвърди убеждението, че последователността, дисциплината, целеустремеността са основни фактори за развитието на образованието и за просперитета на България. 

Искам да изразя признателността си към вас, че продължавате на прославяте страната ни в световен мащаб във важни, фундаментални науки, за това, че и тази година доказахте огромния потенциал на България и то в дисциплини като математика, физика, химия, биология, астрономия, астрофизика, лингвистика, където сме убедително номер едно в света, каза президентът Радев. 

Държавният глава благодари на преподавателите, които по думите му са в основата на успеха на учениците и са запалили искрата те да се интересуват, да учат. Това са стотици медали от международни олимпиади и състезания поколения наред и поздравления за тези хора зад сцената, ангажирани с вашата селекция и подготовка, не винаги при най-добрите условия, не винаги с ресурс, винаги с много по-малко ресурс от гигантите в света, които се борят, изтъкна Радев. Той отбеляза, че младите таланти се борят и постигат успех с много по-малко ресурси и се борят успешно с държави като САЩ, Китай, Русия, Германия, Япония. 

Вашата подготовка, българското образование, подкрепата на нашите таланти трябва и ще бъде важен национален приоритет, категоричен бе Радев. По думите му всички държавни институции ще продължат да инвестират в младите хора, защото те са най-важната инвестиция за бъдещето, „за да бъде България просперираща, със силна икономика, със силни институции, държава, която гледа смело напред в ново, все по-динамично и високотехнологично бъдеще“. 

Олимпиадите са ме научили на упорство, знания и концентрация. Благодарение на тях знам с какво искам да се занимавам в бъдеще, каза Виктор Лилов, златен медалист от Международната олимпиада по химия, сребърен - от Международната олимпиада по биология и Международната Менделеева олимпиада по химия. Пред журналисти той сподели, че формулата за успех е упоритият труд и малки лични саможертви, които по думите му си струват. В момента той е 12-и клас и очаква да бъде приет в Кеймбридж. Попитан дали би се върнал в България Лилов каза „защо не“. Според него напоследък у нас има невероятна материална база, по-добра от много места в света.

Астрономията, с която се занимавам, се разпростира от най-малки до най-големи мащаби, тъй като можем да изучаваме както процесите в ядрата на звездите, които са на атомно ниво, така и процесите, които се случват между галактики, звезди, които са на разстояния, които не можем да си представим, каза Лора Лукманова, 11-и клас, спечелила три медала от международни олимпиади тази година – по астрофизика, астрономия и от европейската олимпиада по експериментални науки. Тя отбеляза, че ръководителите им имат все по-голямо желание да ги подготвят и се подкрепят заедно с хората, с които се състезават. Олимпиадите срещат младежите с други олимпийци със същите интереси от другите страни, което обогатява културата на всеки един от тях, каза Лора. По думите ѝ астрофизиката може да не изглежда твърде приложима на пръв поглед, но повечето открития са направени без хората да имат представа за какво ще служат. Никога не е навредило това да знаем какво ни обкръжава, най-малкото още не сме си отговорили на въпроса „защо съществуваме“, изтъкна Лора. Тя посочи, че в бъдеще би записала да учи „Наука“ в Западна Европа.

Доц. Донка Ташева, ръководител на Националния отбор по химия поздрави олимпийците за постигнатите успехи и им пожела да запазят интереса към знанието, за да продължат да бъдат сред най-добрите, както досега.

По информация на отдел "Справочна" на БТА през 2023 г. българските ученически отбори са участвали в 21 олимпиади и турнири по природни науки по география, химия, физика, астрономия, биология, лингвистика, информатика и математика. Българските ученици са спечелили общо 94 медала - 17 златни, 32 сребърни и 45 бронзови медала. Също така са получили и четири почетни грамоти.

На международен турнир по физика от 21-ви до 25 март т.г. в Букурещ, Румъния, българските гимназисти спечелиха три бронзови медала и две почетни грамоти при конкуренция от над 60 състезатели от шест държави.

На Европейската олимпиада по математика за момичета от 13-и до 19 април т.г. в Словения българките спечелиха един златен медал с максимален резултат, два сребърни и един бронзов медал, като отборно се наредиха на пето място в Европа.

На Европейската олимпиада по експериментални науки EOES 2023 от 29 април до 6 май в Рига, Латвия, в конкуренция от 45 отбора българските ученици до 17 години се съревноваваха в знания и умения по физика, химия и биология и спечелиха три сребърни и три бронзови медала. 

На 57-ата Международна Менделеевска олимпиада по химия в Казахстан от 30 април до 6 май т.г. българите премериха знания и умения с 114 състезатели от 21 държави и спечелиха четири сребърни отличия. 

На 40-ото издание на Балканската олимпиада по математика в Турция от 8-и до 13 май българските ученици се конкурираха с над 130 гимназисти от 22 държави, като спечелиха четири сребърни медала и два бронзови, а в отборното класиране завършиха на трето място.

На Европейската олимпиада по физика в Хановер, Германия, от 16-и до 20 юни българските ученици се съревноваваха с над 170 участници от 38 държави - 28 от Европа и 10 гостуващи, и спечелиха един сребърен и три бронзови медала.

На 27-ото издание на Младежката балканска олимпиада по математика от 22-и до 28 юни в Тирана, Албания, българските математици под 16-годишна възраст спечелиха шест медала. Те се конкурираха с участници от 18 държави и спечелиха едно златно, два сребърни и три бронзови отличия.  

На 34-ата Международна олимпиада по биология от 3-ти до 12 юли в Ал Айн, Обединените арабски емирства, българските ученици спечелиха златен, сребърен и бронзов медал.

На 64-тата Международна олимпиада по математика от 5-и до 13 юли в Япония, в конкуренция с 672 участници от 112 държави, българските ученици спечелиха един златен, един сребърен и четири бронзови отличия.

На 53-ото издание на Международната олимпиада по физика в Токио, Япония, 10-17 юли, петима български гимназисти се съревноваваха с 394 ученици от 82 държави и спечелиха четири бронзови отличия и почетна грамота. 

На 20 юли, на Европейската олимпиада по информатика за момичета (EGOI 2023) българските състезателки се състезаваха с над 180 участнички от над 50 държави и завоюваха два сребърни и едно бронзово отличие в Швеция. 

На 55-ата Международна олимпиада по химия в Швейцария от 16-и до 24 юли четирима български гимназисти завоюваха две златни и две сребърни отличия в конкуренция с над 340 ученици от 86 държави.

На 20-ата Международна олимпиада по лингвистика от 24-ти до 28 юли в Банско българските ученици спечелиха един златен, два сребърни и един бронзов медал, както и една почетна грамота.

На 14 август т.г. на 19-ата Международна олимпиада по география (XIX iGEO) в Бандунг, Индонезия, четирима български ученици се състезаваха в конкуренция с още близо 200 участника от 46 държави. Младежите преминаха през тест, работа на терен и мултимедиен изпит. Момчетата спечелиха два бронзови и два златни медала. Златните медали са на Денис Урумов, ученик от 91-ва Немска езикова гимназия “Проф. Константин Гълъбов” в София и Михаил Паскалев от Математическата гимназия „Петър Берон“ във Варна. Носители на бронзови отличия са Атанас Иванов от Националната природо-математическа гимназия (НПМГ) „Акад. Любомир Чакалов“ и Александър Илиев от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“. Ръководители на отбора са доц. д-р Димитър Желев, преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски" и Даниел Христов, учител в НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“, София.

На 16-ото издание на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика в Полша, 10-20 август, петима български ученици се конкурираха с 260 състезатели от 52 държави и завоюваха един златен, три сребърни и един бронзов медал. 

На 35-ата Международна олимпиада по информатика в Унгария от 28 август до 4 септември четирима български гимназисти се конкурираха с 360 състезатели от 90 държави и спечелиха четири бронзови отличия. 

На Европейската младежка олимпиада по информатика ЕJOI българските ученици спечелиха един златен, един сребърен и два бронзови медала на турнира от 8-и до 14 септември в Грузия. 

Българските младежи спечелиха осем медала от Младежката балканска олимпиада по информатика, която се състоя онлайн от 25-и до 28 ноември с виртуален домакин Бистрица, Република Северна Македония. България бе представена от два отбора по четири ученици. Те спечелиха три златни, два сребърни и три бронзови отличия.

На Международната олимпиада по астрономия българските гимназисти спечелиха един златен, един сребърен и шест бронзови медала. Олимпиадата бе присъствена в Китай на 13 ноември т.г. Международната олимпиада по астрономия дебютира през 1996 г., а България се включва в олимпиадата през 1998 г. 

На 30-ото издание на Балканската олимпиада по информатика от 29 октомври до 3 ноември в Марибор, Словения, българските гимназисти спечелиха две златни и едно сребърно отличие в конкуренция с 51 участници от 13 държави. 

На 10-ата Международна младежка олимпиада по природни науки от 29 ноември до 10 декември в Банкок Теодор Кусев от 10-и клас от НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“ спечели бронзов медал.

/РИ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 05:07 на 23.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация