Председателят на Държавната агенция за закрила на детето Теодора Иванова в интервю за БТА:

site.btaЧесто проявата на агресия от страна на децата е вик за липса на внимание

Често проявата на агресия от страна на децата е вик за липса на внимание
Често проявата на агресия от страна на децата е вик за липса на внимание
Председателят на ДАЗД Теодора Иванова. Снимка: ДАЗД, пресцентър

Често проявата на агресия от страна на децата е вик за липса на внимание, коментира в интервю за БТА председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) д-р Теодора Иванова. Тя смята, че обществото ни трябва да бъде обединено в нетърпимостта си към насилието над и между деца. Според нея ролята на възрастните е важна, защото, по думите ѝ, ако подрастващите виждат агресия, лошо отношение, безотговорност, те приемат това поведение за нормално.

Председателят на ДАЗД напомни, че на Националната телефонна линия за деца 116 111 могат да се подават сигнали за проблемни ситуации, а специалисти осигуряват консултации. 

Следва пълният текст на интервюто:

Г-жо Иванова, на какво Ви е научила работата с деца?

- Част съм от ДАЗД от създаването ѝ през 2001 г. и тезата, която защитавам, е, че е наложително обществото ни да бъде обединено в нетърпимостта си към насилие над и между деца. При всеки случай на лошо отношение към и между деца всички сме възмутени, но замисляме ли се, че отговорността е на нас, възрастните, които трябва да сме пример?

Ако подрастващите виждат агресия, лошо отношение, безотговорност, те приемат това поведение за нормално. Наложително е да се научим да ги чуваме, защото често проявата на агресия от страна на децата е вик за липса на внимание. Децата ни са изключително умни, талантливи, креативни и се нуждаят само от подходяща и сигурна среда, за да развиват тези качества. И само с общите усилия на цялото общество можем правилно да ги подкрепим.

Според вас задълбочава ли се агресията сред децата?

- За съжаление, не са рядкост случаите, когато сме свидетели на агресия между деца, включително заснемане на деянието и показването му в онлайн пространството. Безспорен успех на екипа на ДАЗД е Национална програма за превенция на насилието и злоупотребата с деца (2023 - 2026) и План за действие за изпълнението ѝ (2023-2024). Създаването на този важен стратегически документ се ръководеше изцяло от нас, в него участваха представители на всички институции, имащи отговорности в политиките на закрила на правата на децата.

Политика на нулева толерантност към всички форми на насилие, повишаване на информираността и чувствителността в обществото по проблемите на децата, намаляване случаите на насилие над деца с 20%, намаляване на детската експлоатация – това са сред целите на документа. Един от основните акценти е навременната и компетентна помощ и подкрепа на родители и близки на деца, ако се нуждаят от такава, така че да се предотврати всякаква рискова среда за детето. Фокусът е върху подкрепата и закрилата на деца, въвлечени в родителски конфликти; на деца, чиито родители пребивават дългосрочно в чужбина, както и на децата с увреждания и с комплексни комуникативни способности.

Специално внимание е обърнато и на превенцията на кибертормоза от и над деца. През 2022 г. проведохме анкети за нивото на знание на ученици от 6, 7 и 8 клас за това как да се предпазват в киберпространството. Инициативата обхвана над 3500 младежи на територията на София област и община Варна. Направихме два семинара на директори на училища, учители, психолози, съвместно с дирекция "Киберпрестъпност" на ГДБОП, Израелската агенция за закрила на детето в интернет и Черноморска академия за сигурност.

При какви казуси се налага намесата на екипите на ДАЗД?

- ДАЗД координира действията на отговорните институции за постигане на най-добрия интерес на децата. Агенцията реагира на всички случаи, при които има данни за нарушени права на деца. Това са правата на децата, подробно регламентирани в Конвенцията на ООН за правата на детето и в националното ни законодателство. Това са случаи на насилие между и върху деца, родителски конфликти, инциденти и др.

При постъпване на сигнал или при самосезиране, ДАЗД информира незабавно органа за закрила на детето на местно ниво – Отдел „Закрила на детето“ към Дирекция „Социално подпомагане“. Сезират се и всички институции и ведомства, които имат правомощия и задължения да подкрепят детето и неговото семейство. ДАЗД има право да извършва проверки за спазване правата на детето във всички държавни, общински и частни училища, детски градини и ясли, центровете за подкрепа за личностно развитие, лечебни заведения, дирекции „Социално подпомагане“, доставчици на социални услуги за деца и на юридически лица с нестопанска цел, работещи в сферата за закрила на детето. При установяване на нарушения се дават задължителни предписания.

При критична ситуация с деца ДАЗД организира кризисна интервенция с участието на утвърдени психолози, които да подкрепят децата за снижаване на нивото на тревожност и травматизъм.

В доклада си за 2022 г. ДАЗД отчита зачестяване на родителските конфликти. Как подхождате при тези случаи?

- С голямо съжаление бих могла да отбележа, че през последните години и тези случаи се увеличават. Те са изключително сложни и изискват много продължителна работа. Практиката показва, че много често възрастните забравяме, че нашите действия трябва да са насочени към децата - да се чувстват защитени, да имат възможност да растат и да се развиват в пълноценна среда. При родителските конфликти детето се оказва в ситуация, която не е подходяща за него и то се чувства виновно, уплашено и притеснено. В повечето случаи се касае за възпрепятстване срещите на детето с единия от родителите му или неспазване на срока, в който то трябва да бъде върнато на другия родител.

В тази връзка, под ръководството на ДАЗД се изработи Механизъм за работа и сътрудничество между институциите по случаи на деца, въвлечени в родителски конфликти. Резултатите показаха, че е възможно да бъдат предприети действия за разрешаване на възникналите проблеми, чрез посредничество между двамата родители, за да се постигне съгласие за начина за отглеждане на детето в по ранен етап.

Обърнато е внимание на засилената работа едновременно с двамата родители, освен в случаите на издадена ограничителна заповед по Закона за защита от домашното насилие. Предвидени са семейни конференции с участието на родителите, детето, разширеното семейство и медиатор. Ясно са разписани и действията, които би следвало всяка институция да предприеме при наличие на родителски конфликт, така че да се стигне до най-доброто решение за детето и близките му, като се работи при взаимна информираност и мултидисциплинарен подход на национално и местно ниво. При всички случаи водещ следва да бъде интересът на детето, както и спазване на законодателството в областта на закрилата на детето, включително и поредността на мерките за закрила.

Индивидуалната оценка ли е водеща при решаването на казусите?

- Индивидуалната оценка е важна опорна точка за работата на специалистите с детето и неговото семейство. За да бъде обективна и да насочва интервенцията, тя следва да се изготви чрез събиране на информация от широк кръг източници. При необходимост могат да бъдат привлечени различни специалисти, които да дадат своето становище. По всеки сигнал за дете в риск се извършва проучване. Според спецификата сигналът може да бъде насочен към друга институция или тя да бъде въвлечена като партньор при разрешаване на проблема.

Когато сигналът касае риск за живота, здравето, правилното развитие на детето или ако има неглижиране на основни негови потребности, социалният работник от отдел „Закрила на детето“ на дирекция „Социално подпомагане“ започва работа по случая. Въз основа на извършеното оценяване се планират конкретни дейности, които трябва да са ясно формулирани, с посочени конкретни отговорници и срокове за изпълнението им. Очакваният резултат е да се постигне заложената цел – да отпадне рискът за детето.  

ДАЗД се ангажира и със случаи на отнети родителски права на български граждани в чужбина, нали?

- Има случаи, в които българската страна е информирана от социалните власти в други европейски страни, че дете - български гражданин, е с временна мярка за закрила, назначен му е попечител, който е социален работник в дадената страна и детето временно е изведено от дома му. Важно е да се отбележи, че ДАЗД усилено работи в тясно сътрудничество с компетентните български и международни институции по конкретни случаи на деца – български граждани, които пребивават в чужбина без придружител и деца – жертви на трафик на територията на редица държави в Европа.

През 2022 г. експертите работиха по 26 случая за 27 деца, като от тях 18 са момичета и 9 момчета. Екипът на агенцията организира и координира посрещането на деца от държавите: Великобритания, Швеция, Норвегия, Косово, Украйна, Австрия, Испания, Германия и други.

Как работи ДАЗД с децата бежанци?

- Много е трудно да се говори по тази тема, защото едва ли има човек, който може да е безразличен към толкова много болка и страх в детските очи. Напълно осъзнавам, че има още какво да се направи, но ДАЗД полага всички усилия, за да гарантира и защити правата на децата бежанци у нас. Основен ангажимент е да се гарантира безопасна и подкрепяща среда за всяко дете у нас.

От самото начало на военния конфликт в Украйна, както и поради големия брой жени и деца – украински граждани, които пристигат у нас, ДАЗД предприе редица действия за координация и регулярна информация и връзка с институции и организации по случаите с украински семейства. Инициирахме проучване за ситуацията на всяко едно дете от украински произход, което е регистрирано като непридружено. 

От март 2022 г. ДАЗД поддържа база данни за децата от Украйна, придружени и непридружени, които са подали молба за временна закрила. Има и база данни за непридружени деца, търсещи или получили международна закрила от трети страни (Афганистан, Сирия, Пакистан, Ирак и др.). Експертите наблюдават спазват ли се правата на децата, търсещи международна закрила у нас в регистрационно-приемателните центрове, в които се настаняват.

Още при първите пристигнали украински бежанци у нас бяха подготвени методически указания за консултантите на Националната телефонна линия за деца 116 111. Работим в тясна връзка с Държавната агенция за бежанците към Министерския съвет. Искам да обърна внимание на факта, че тези деца се нуждаят не само от институционална подкрепа - необходима е толерантност и приемане от обществото, така че да се чувстват наистина добре.

Кои са най-честите сигнали на  Националната телефонна линия за деца 116 111?

- Най-често сигналите, които се подават, са за дете или деца в риск. От началото на 2023 г. до 31 март 2023 г. сигналите за насилие над дете са 182. Общо обажданията за същия период са 7068. Проведените консултации са 2249.

Разкажете повече за Съвета на децата, помага ли той да се чуе гласът на младежите?

- Съветът на децата е консултативен орган към председателя на ДАЗД и от 2003 г. работи в изпълнение на основните принципи на Конвенцията на ООН за правата на детето и Закона за закрила на детето, като основната му цел е да насърчи детското участие в процеса на изработване на политики за децата и вземане на решения. В Съвета на децата има представители (титуляр и заместник) на 28-те административни области в страната. Също така е дадена възможност за включване и на четири деца от уязвими групи и една квота за представител на децата, получили международна закрила в България.

Заседанията на Съвета са една не само от важните задачи пред екипа на ДАЗД, но и една от най-приятните. Децата са прекрасни – будни, отговорни, изпълнени с идеи и, разбира се, с много мечти. По време на заседанията се обсъждат важни теми, така че да можем да чуем предложенията на децата, които да намерят място в разработването на политики, стратегически документи и др. Децата от Съвета участват редовно в кампании, инициативи и събития на национално и местно ниво, с които да се популяризира детското включване.

Какви са приоритетите на ДАЗД през тази година? 

- ДАЗД е единственият специализиран орган, който отговаря за гарантиране и спазване правата на всички деца. Сред основните ни приоритети са разработването и надграждането на политики и мерки за повишаване на благосъстоянието на българските деца, периодично наблюдение и проследяване на изпълнението и напредъка на стратегическите документи в областта на закрилата на правата на детето, функциониране и популяризиране на Националната телефонна линия за деца 116 111, работа със Съвета на децата към председателя на ДАЗД.

Всекидневни са усилията на екипа ни да разгледа жалби и сигнали на граждани, да съдейства на деца и техните семейства, попаднали в рискова среда, както и да подпомага случаи на деца, които имат нужда и се намират извън територията на нашата страна.

/ЛРМ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 01:42 на 03.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация