site.btaИкономическият университет във Варна разработи нова образователна платформа за учители и обучители

Икономическият университет във Варна разработи нова образователна платформа за учители и обучители
Икономическият университет във Варна разработи нова образователна платформа за учители и обучители
Ректорът на Икономическия университет във Варна проф. Евгени Станимиров (вляво) и заместникът му проф. Бистра Василева (в средата) представят резултатите от реализирания проект за национален EIT Food Hub за България за периода 2024-2025 г. Подробности представя и ръководителят на сектор „Проекти“ Мирослава Иванова (вдясно). Снимка: кореспондент на БТА във Варна Мила Едрева

Новата платформа FoodEducators, дело на Икономическия университет във Варна, предоставя на учители и обучители голям набор учебни ресурси за деца и младежи от детската градина до 12 клас. Тя е изпълнена в рамките на проекта за EIT Food Hub за България 2024 – 2025 г., който висшето училище изпълни в партньорство с Регионалната агенция за предприемачество и иновации във Варна. Реализираните инициативи бяха представени днес от зам.-ректора на университета проф. Бистра Василева и Мирослава Иванова, ръководител на сектор „Проекти“. Участниците в събитието бяха поздравени от ректора на висшето училище проф. Евгени Станимиров, който подчерта, че то продължава активно да работи в различни направления и да реализира иновации.

Националният EIT Food Hub 2024–2025 г. е част от EIT Food – водещата европейска общност за иновации в хранителната система, подкрепена от Европейския съюз. Основната идея бе да се насърчат знанията, предприемачеството и устойчивите практики в агрохранителния сектор чрез серия от събития, обучения и образователни инициативи, насочени към различни целеви групи в страната, посочи проф. Василева. Тя уточни, че през ноември 2025 г. университетът е реализирал серия от събития, които са събрали на едно място бизнеса, академичната общност и обществеността. По думите на Василева висшето училище е било организатор и домакин на кръгли маси, уоркшопи и обучения, посветени основно на модерните тенденции в земеделието и технологичните иновации.

Материалите по образователната програма FoodEducators са преведени и адаптирани на български език, допълни Мирослава Иванова. По думите й обхванати са различни теми - здравословно хранене, наука за храните, професии и кариерни възможности в агро-хранителния сектор. Чрез програмата университетът достигна не само до училищата, но влиза дори в детските градини, посочи Иванова, като уточни, че са проведени обучения на учителите на децата в ранна възраст.

Представителят на Регионалната агенция за предприемачество и иновации във Варна Ирена Кирчева представи възможностите на програмите на EIT Food, като подчерта, че те могат да подкрепят като прохождащи стартъпи, така и компании, които искат да излязат на международните пазари. 

/ТС/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 18:54 на 03.12.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация