site.btaИзключването на определени групи храни от диетата на онкологично болните пациенти е неправилно, предупредиха експерти

Изключването на определени групи храни от диетата на онкологично болните пациенти е неправилно, предупредиха експерти
Изключването на определени групи храни от диетата на онкологично болните пациенти е неправилно, предупредиха експерти
БТА, София (12 ноември 2025) Фондация „Нана Гладуиш - Една от 8“ представи актуални научни принципи за хранене при онкологични пациенти и тяхното място в съвременната практика според международните стандарти на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в София. На снимката (от ляво надясно): Антонина Топалова - психолог във фондация „Една от 8“, доц. д-р Ася Консулова - медицински онколог и председател на УС на Съвместна Онкологична Национална Мрежа, управителят на фондация „Една от 8“ Гергана Богданова, проф. д-р Дарина Христова - специалист по хранене и диететика и председател на Национална асоциация „Практическа диететика и интегративна медицина“.Снимка: Лилия Йорданова/БТА (ЕВ)

Изключването на определени групи храни от диетата на онкологично болните ациенти е неправилно, посочиха експерти от Фондация „Нана Гладуиш – Една от 8“ на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в София. Те представиха актуални научни принципи за хранене при пациенти с онкологични заболявания и тяхното място в съвременната практика според международните стандарти.

Участие в събитието взеха Гергана Богданова - управител на фондация „Една от 8“, проф. д-р Дарина Христова - специалист по хранене и диететика и председател на Национална асоциация „Практическа диететика и интегративна медицина“, доц. д-р Ася Консулова - медицински онколог и председател на УС на Съвместна Онкологична Национална Мрежа (СОНМ), както и Антонина Топалова - психолог във фондация „Една от 8“.

Да лекуваш пациент с онкологична болест изисква да лекуваш самия него, а не конкретната болест, затова работим с експерти по хранене, с които той да намери начин да не пречи на лечението си, хранейки се правилно, каза Ася Консулова. Тя допълни, че недохранването по време на лечение води до намалена физическа функция, загуба на телесна маса, хронична умора. 

Между 18%  и 40% от здравите хора са с недохранване, а по време на онкологичното лечение достигат до 80%, заяви Гергана Богданова.

Антонина Топалова отбеляза, че ако се лишаваме от определени групи храни, предизвикваме сериозни психически усложнения, а ако сме психически лабилни, по-трудно ще се справим с всеки проблем.

Няма доказателства, че спирането на въглехидратните храни ще доведе до добри резултати, това ще доведе до недохранване, обясни Дарина Христова. Според специалиста по хранене и диететика изключването на животинските храни ще влоши белтъчния статус на пациента. Тези, които трябва да бъдат изключени, са ултрапреработените храни.

По отношение изготвянето на индивидуален метод на хранене Дарина каза, че пациентът задължително трябва да се обърне към лекар по хранене и диететика, който може адекватно да оцени хранителния статус и да компенсира дефицити без рискове за влошаване на терапията. Тези специалисти в България са около 150 души, уточни специалистът. Във връзка с достъпността на информация за специалисти диетолози поемам ангажимента да бъде изготвен регистър на лекарите по населените места, добави още тя.

Събитието бе част от Международната седмица на малнутрицията, която се отбелязва по цял свят между 10 и 14 ноември 2025 г. 

/ВД/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 05:08 на 16.11.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация