ОБЗОР

site.btaНова мода в Румъния: раждане у дома

Нова мода в Румъния: раждане у дома
Нова мода в Румъния: раждане у дома
Снимка: Пиксабей

Румънка на 32 години от град Роман роди този месец у дома си здраво момченце, но щастливото събитие бе съпроводено от четиричасови напрегнати преговори с участието на парламентьори от полицията. Жената от североизточния румънски град с население около 50 000 души отказала медицинска помощ за себе си и бебето, а новоизлюпеният татко не допускал никого в къщата, разказва в. „Адевърул“. 

В следобедните часове на 11 февруари мъж от град Роман (окръг Нямц) звъни на спешния телефон 112, за да поиска лекар, който да регистрира раждане. Сутринта съпругата му е родила в дома си момченце, но нито плацентата, нито пъпната връв са отстранени. Поради тази причина лекарският екип, пристигнал на мястото, иска да види родилката и бебето, за да се увери, че всичко е наред. Съпругът обаче категорично отказва. 

След като не намира друг вариант, лекарят се обажда в полицията за съдействие. Диспечер във въпросния следобед е 43-годишната Лоредана Аксинте, парламентьор на полицията в Нямц, която провежда по телефона дълъг разговор с новоизлюпения баща. Той категорично отказва да допусне медицинския екип в дома си и обяснява, че иска да бъде оставен на спокойствие да се наслади на момента - на раждането на своя син. 

Мъжът разказва, че той и съпругата му са планирали раждането у дома, проучили са въпроса и са се подготвили за този момент както трябва. Полицай Лоредана Аксинте разказва пред „Адевърул“, че си е дала сметка, че разговаря с интелигентен човек, с познания по темата, който знае какво говори. 

Към 19:00 ч. в дома на току-що разрасналото се семейство пристига още един парламентьор от полицията – 35-годишният Силвиу Лазар. Той продължава преговорите с бащата и с бабата и дядото на бебето, които междувременно също са пристигнали на мястото. Всички близки споделят, че раждането у дома е осъзнато, планирано решение. Парламентьорът преговаря с бабата и дядото, които също са интелигентни, образовани и разумни хора. Бащата е при съпругата си и бебето, отказва да излезе, както и да допусне медицинския екип вътре.

Преговорите - по телефона и на място, продължават четири часа. В крайна сметка лекарят е допуснат до родилката и бебето. Накрая бащата и полицаят се разделят с прегръдка и поздравления за щастливото събитие.

Ражданията у дома придобиват популярност в развитите държави, а тази тенденция обхваща през последните години и Румъния, отбелязва в. „Адевърул“.

Законно ли е раждане у дома в Румъния?

Адвокат Кристина Гоаца обясни пред местни медии, че в румънското законодателство съществува известно противоречие по темата. 

От една страна конвенцията за правата на човека дава свобода на жените да поемат отговорност за действията си, стига те да не са в противоречие със закона. От друга страна в медицинския етичен кодекс пише, че „е неетично да се упражнява лекарската професия в условия, които биха могли да компрометират професионалния акт“, обяснява адвокат Гоаца, отбелязвайки, че „раждането у дома не е забранено“.

Забранено е обаче „акушерките и медицинските сестри, както и лекарите, да идват в дома на пациента, за да му помагат“, поясни адвокат Кристина Гоаца пред телевизия Про ТеВе. 

Според Кармен Мазилу - медицинска сестра и председател на Ордена на медицинските сестри, акушерките и санитарите в Румъния, раждането вкъщи с помощта на акушерка е незаконна практика, информира Хотнюз. Мазилу признава, че има акушерки в Румъния, които са искали тази практика да бъде регламентирана, но допълва, че към момента тази опция е незаконна и хората, които прибягват до този вариант, рискуват живота си.

Не само акушерките, но и акушер-гинеколозите не могат да помогнат на жена да роди у дома в Румъния, обясни пред Хотнюз и д-р Николае Гика, лекар по акушерство и гинекология и мениджър на Клиничната болница "Филантропия", която е най-голямата родилна болница в Букурещ.

"Дори аз, като акушер-гинеколог, не мога да отида у дома (на някое семейство), за да помогна на една жена да роди, защото няма болнична инфраструктура. Но ако пациентката избере да роди дори сама вкъщи, не можем да направим нищо", призна д-р Николае Гика, цитиран от Хотнюз.

Защо румънки избират да родят вкъщи?

Според експерти една от причините е страхът и недоверието към здравната система. За други родилки основната причина е спокойствието и уюта на семейната среда. Трети искат да използват по-съвременни методи, като например да се разхождат по време на контракциите.

Акушерката Адина Паун от медицински център „Филия“ споделя пред „Адевърул“, че много хора в Румъния се страхуват от здравната система. По думите й съществува едно настроение срещу държавата, усещане, че хората са лъгани. Наред с това широкоразпространен е страхът  – хората не се чувстват в безопасност в болниците.

За някои бъдещи майки от ключово значение са материалните условия в болниците и отношението на персонала. 

Акушерката Адина Паун признава, че ражданията в родилните домове в Румъния могат да бъдат истинска травма за майките и че това, което би трябвало да е нещо естествено, всъщност се оказва форсирано по един или друг начин от лекарите – с ненужно цезарово сечение или с вливане на окситоцин например. 

Според данни, цитирани в румънски медии, над 50 процента от ражданията в държавните болници в страната са били с операция, а в частните болници цезаровите сечения са над 80 процента от всички раждания. 

Акушерката Адина Паун споделя още, че забелязва тенденция към идеализиране на естествените раждания у дома, което крие своите рискове както за родилката, така и за бебето.

В редица европейски страни раждането у дома с помощта на акушерка е често срещана практика, за която обаче има разписани процедури, включително готовност от страна на болница да поеме незабавно случая при поява на усложнения. 

В Нидерландия например около 17 процента от ражданията се случват в домашни условия с помощта на акушерка, но с предварителна подготовка за всяко възможно развитие на ситуацията, включително линейка на разположение още в самото начало на раждането, отбелязват румънски медии. 

В Румъния жените се излагат на огромен риск чрез раждане у дома, предупреждават лекари. 

През май 2023 г. 42-годишна жена от Пятра Нямц почина от усложнения след раждане вкъщи. Жената решила да роди у дома с помощта на акушерка, намерена във Фейсбук. Родилката получила тежък кръвоизлив при отстраняването на плацентата. Бил повикан екип на Спешна помощ, жената била интубирана и откарана в Окръжната болница в Пятра Нямц, където мултидисциплинарен екип се борил за живота й с часове, но без успех, съобщиха тогава румънските медии. По време на разследването съпругът й и лекарят, наблюдавал бременността й, са дали показания, че раждането у дома било нейно изрично желание.

Въпреки този нещастен случай, който разтърси Румъния, няколко дни по-късно 34-годишна жена също роди у дома си, като съпругът и свекърва й прибегнали до епизиотомия с инструменти, закупени от интернет. След процедурата жената получила масивен кръвоизлив и тя и бебето били откарани в болница. За родилката това била пета бременност. Развръзката, за щастие, е с щастлив край.

Лекарите в Румъния все по-често се сблъскват със случаи на раждания у дома, отбелязват местните медии.

Властите не разполагат с данни за броя на ражданията у дома. Според последната известна статистика, цитирана от Про ТеВе, през 2019 г. е имало 591 случая на раждане вкъщи.

След смъртния случай с родилката в Пятра Нямц министърът на здравеопазването Александру Рафила заяви: „Ще видим дали можем да адаптираме законодателството“.

При липсата на законова яснота и тъй като властите не комуникират с бременните жени, насочили се към раждане у дома, този вакуум се запълва от затворени групи във Фейсбук и разни инфлуенсърки, пише в. „Либертатя“.

Интернет изобилства от информация за раждания у дома, включително курсове за подготовка. Само срещу 1950 леи (766 лв.) – промоционална цена от 3000 леи (1179 лв.), Дита Депнер обучава бременни жени в Румъния как да родят вкъщи, пише в. „Либертатя“, който направи в края на миналата година журналистическо разследване по темата. Дита Депнер, която има десетки хиляди последователи в социалните мрежи, се представя за холистичен терапевт по пред- и следродилни травми. Тя предлага 20 записани часа със съвети и информация за "силата на съзидателната богиня". 

"Аз съм гласът на Жената, Богинята-създателка на живота и благоденствието в този свят. Аз съм тази, която ви подкрепя по време на бременността и раждането. Моята мечта е да събудя безграничната сила във всяка Женска душа. Жената, Богинята, която носи Живот на Земята чрез свещения акт на раждането, проявява Божествени съзидателни енергии, изпълнени с магия, красота и великолепие!", гласи послание на уебсайта на Дита Депнер. Тя посочва, че има 85 000 последователи, 12-годишен опит, 2961 осъществени раждания и 4356 "доволни" курсисти. Според уебсайта екипът от инструктори за раждания у дома е съставен от 30 жени.

„Либертатя“ отбелязва, че група във Фейсбук, озаглавена „раждане у дома“, е имала през юли 2023 г. 637 членове.

Десетки жени са изпратили на Дита Депнер снимки на щастливи семейства след раждания у дома. Някои от снимките са направени дори преди прерязването на пъпната връв. Повечето семейства са от град Брашов, но има и от градове като Яш, Букурещ, Констанца и окръг Прахова, установи журналистическото разследване на в. „Либертатя“. В същото време Дита Депнер не е отговорила на искането на вестника за коментар или интервю.

Румънката Ана Маица, която придоби голяма популярност в интернет след две успешни раждания у дома през 2008 г. и 2009 г., заяви пред специализирания сайт за родители, наречен „За децата“, че не препоръчва на нито една жена в Румъния раждане у дома. Въпреки че в нейния случай ражданията са преминали гладко, макар и неасистирани, тя предупреждава, че практиката на раждане у дома е нерегламентирана в Румъния и крие големи рискове.

 

 

 

/ВН/

news.modal.header

news.modal.text

Към 21:53 на 17.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация