site.btaПравителството на Северна Македония замрази до 30 април цените на яйцата и ориза

Правителството на Северна Македония замрази до 30 април цените на яйцата и ориза
Правителството на Северна Македония замрази до 30 април цените на яйцата и ориза
Снимка: пресцентъра на правителството на Република Северна Македония

Правителството на Република Северна Македония определи пределни цени при търговията на дребно с яйца и ориз на равнището на цените, прилагани към 15 март 2023 г. в търговията на дребно, съобщиха от правителствената пресслужба в Скопие след днешното заседание на правителството.                    

Вносителят на предложението, Министерството на икономиката е информирало, че по данни на митническата администрация общият внос на пресни кокоши яйца през 2023 г., основно от Сърбия,  от началото да годината до средата на март е увеличен в сравнение с 2022 г., от друга страна има интерес за износ на местно производство на кокоши яйца, което би могло да доведе до дефицит на пазара. Що се отнася до ориза, от началото на годината е реализиран общ износ от 1 070 383 кг., а средната експортна цена на ориза е с 30 процента по-висока в сравнение със средната цена през 2022г.

Поради значителното покачване на цените на ориза и пресните кокоши яйца, както и предстоящите празници Великден и Рамазан, за да се предотвратят евентуални сътресения и недостиг на пазара на пресни кокоши яйца, е взето решение най-малко 70 процента от вътрешното производство на пресни кокоши яйца да остане за продажба на вътрешния пазар, а търговците на дребно да продължат да купуват обичайното количество пресни кокоши яйца, които са закупили през януари и февруари 2023 г. Решението е в сила до 30 април 2023 г., пише в съобщението.

Според Закона за търговията правителството може временно да ограничи търговията в случай на смущения на вътрешния пазар поради злоупотреби при продажбата на определени продукти и стоки. 

/ПК/

news.modal.header

news.modal.text

Към 00:01 на 31.05.2023 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация