site.btaКосоваПрес: Трендафилова говори за съдебните процеси в Хага, казва, че съдът не е моноетнически

КосоваПрес: Трендафилова говори за съдебните процеси в Хага, казва, че съдът не е моноетнически
КосоваПрес: Трендафилова говори за съдебните процеси в Хага, казва, че съдът не е моноетнически

Все още няма резултат, поне не публичен, относно изясняването на случая с изтичането на документи и изпращането им в офисите на Сдружението на ветераните на Армията за освобождение на Косово (АОК), предаде специално за БТА агенция КосоваПрес.

Заради публикуването на документите, за които Специализираната прокуратура каза, че са поверителни, двамата бивши лидери на АОК, Хюсни Гуцати и Насим Харадинай, бяха осъдени на лишаване от свобода от Специалния съд за Косово. Председателят на този съд Екатерина Трендафилова не говори за разследването по случая, а на въпроса за разследването се позовава само на публичните изявления на прокуратурата на Специалния съд, отбелязвайки, че тя води разследване по това, но все още без резултат. Трендафилова казва, че Съставите на специализирания съд и Прокуратурата на Специалния съд са два независими един от друг органа и не е съгласна с декларациите в Косово, че този съд е моноетнически.

Председателят на Специализирания съд беше в Косово тази седмица и във вторник даде интервю за КосоваПрес в Прищина, един ден преди обявената среща с гражданското общество в Гниляне, която тя отмени във вторник вечерта поради обявен протест срещу нейното посещение.

Трендафилова каза, че Специалният съд се занимава с индивидуална наказателна отговорност за предполагаемо извършени престъпления и мандатът му не е свързан с организации, групи или етноси.

„На първо място, ние не сме моноетнически съд, ние сме съд, имаме мандат, който е определен в международното споразумение, размяна на писма от 2014 г. След това, с изменението на Конституцията, член 162 беше добавен към Конституцията на Косово, изрично уреждащ създаването на Съставите на Специализирания съд, а също и  специализираната прокуратура. Ние се занимаваме с престъпления, извършени в периода януари 1998 г. -  декември 2000 г. На второ място, ролята на прокуратурата, на Прокуратурата на Специалния съд, е да решава какви разследвания ще предприеме, кого ще подведе под отговорност и това е нещо, което непрекъснато се повтаря в медиите. Косовските Специализирани състави се занимават с индивидуална наказателна отговорност за предполагаеми престъпления, а нашият мандат не е свързан с организации, с групи, с етноси. Накрая, имаме жертви, които са подали документи досега, в производството, в четирите дела пред косовските Специализирани състави, и те са от абсолютно различни етноси. Има албанци например по случая на Специализираната прокуратура срещу г-н Мустафа, а осемте жертви са косовски албанци. След това имаме и жертви по делото срещу г-н Шала, имаме в делото срещу бившия президент г-н Тачи, Красничи, Селими и Весели. Така че това е моят отговор. Ние изобщо не сме моноетнически съд, каза председателят на Специалния съд за Косово.

Специалният съд осъди на лишаване от свобода двамата бивши лидери на Сдружението на ветераните Хюсни Гуцати и Насим Харадинай

Те са обвинени, че са действали срещу правораздаването чрез публикуване на поверителни документи и имена на свидетели.

Все още обаче не е изяснен произходът на документите и кой ги е изпратил до  техните офисите.

На въпрос за това председателят на съда се позовава само на публичните изявления на спец. прокурора.

„Спомням си какво каза прокурорът в публично интервю пред „Коха Диторе“, че провежда интензивно разследване срещу лицето, което два пъти на посред бял ден е хвърлило всички тези документи в помещенията на Сдружението на ветераните. И че той също е много учуден как това може да се случи, но за момента няма нищо като резултат от неговите разследвания. Мога да се позова само на това, което е обществено известно”, каза Трендафилова.

Въпреки че са изминали шест години от създаването на този съд и до момента е произнесена само една присъда, Трендафилова смята работата на спецсъда за успешна.

„Така след две години съм доста положително настроена за интензивната работа, която се извършва от съдиите, от отдадения правен екип. През тези две години имаме една присъда и тази присъда е издадена за по-малко от три месеца (…)  И така, сега този случай е пред апелативния състав и очаквам да имаме окончателно обжалване до края на годината. Другото дело, срещу г-н Мустафа, също е към своя край с присъда, която очакваме от съдебния състав. След това утре делото срещу г-н Шала ще бъде предадено на същия съдебен състав, който се занимава с делото на г-н Мустафа”, каза тя.

Миналата седмица приключи първият процес, този срещу Салих Мустафа по обвинения във военни престъпления.

Трендафилова очаква присъдата по делото да бъде обявена до края на тази или началото на следващата година.

Специалният съд беше създаден с първите големи обвинения по обвинения за трафик на човешки органи, а в обвинителния акт никъде не се споменават подозренията за тези престъпления.

На въпрос за това председателят на спецсъда казва, че те не се ограничават до това, което е отразено в одобрения от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа доклад.

„Този доклад, който беше приет на 7 януари 2011 г. от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, не е правен инструмент, той е част от нашата правна рамка. (…) Този доклад беше последван от създаването на специална група за разследване, която проведе собствено разследване, а след това и Специализирана прокуратура. Така че формулировката беше специално избрана в закона, като се посочва, че престъпленията във връзка, които са извършени в периода 1998-2000 г., които са свързани с този доклад, но ние не се ограничаваме само до това, което е отразено в доклада”, каза Трендафилова.

За делото срещу Хашим Тачи, Кадри Весели, Реджеп Селими и Якуп Красничи председателят на Специалния съд казва, че то е много обемно.

Очакванията й обаче са делото да започне в края на тази година.

„Очакванията, след изслушванията, след дискусиите в съдебната зала, също и решенията, които се вземат, които са публични, и много постоянният подход към много строги срокове, определени от съдията по предварителното производство, очакванията са, че до края на тази година, най-късно в началото на следващата година, това дело ще започне. Но това дело е много голямо дело, много обемно дело, не само заради броя на обвиняемите, но и защото по време на последното заседание бях впечатлена от броя на страниците, които защитата съобщи на всички, разбира се, беше публично изслушване. Аз също не мога да следя частни изслушвания, но броят на страниците с доказателства възлиза на един милион. В момента прокурорът обмисля да доведе в съдебната зала около 380 свидетели, а защитата, след разкриването на доказателства, които обвинението възнамерява да използва в процеса, защитата провежда собствено разследване . Така че това наистина е много голям случай. И стандартът за разумен срок е много важен, но в същото време не е необичайно такива големи дела  да отнемат известно време. Надявам се обаче, въз основа на професионалната преценка, която съм изграждал през годините, много скоро да имаме съдебни производства по тези дела”, каза председателката на спецсъда.

По време на съвещанията за хода на делото адвокатите на бившите лидери на АОК са критикували спецпрокуратурата, че не разкрива оневиняващи доказателства.

На въпрос за това председателката на съда казва, че обвинението трябва да предостави на защитата такива доказателства в най-кратък срок.

„Поради другите ми задължения, разбира се, не мога да следя всеки отделен статус. Разбира се, когато мога да си позволя това, просто гледам изслушванията по тези и по всички останали дела и разбира се въпросът за оневиняващите доказателства беше повдигнат и тук бих искал да подчертая, как ние, съдиите, отразихме оневиняващите доказателства в процесуалните правила. Ако сравним, например, правната рамка по този въпрос, с Международен наказателен съд (МНС), в него, разпоредбата относно оневиняващите доказателства е много по-снизходителна по отношение на прокурора. Прокурорът трябва да разкрие оневиняващи доказателства на защитата възможно най-скоро. И когато изготвяхме правилата за процедурата и доказването и имахме моя опит в МНС, където прокурорът можеше да се възползва много от това и да разшири много формулировката. Предложих на моите колеги и те без никой да се колебае относно формулировката и тя беше приета от съдиите, формулировката на нашето правило е оневиняващо доказателство, трябва да бъде разкрито незабавно, каза тя.

Трендафилова смята съдиите от Специализираните състави за професионалисти на високо ниво.

Тя казва, че те не могат да бъдат контролирани от парламента или правителството, тъй като има специален закон за Специализираните състави и Специализираната прокуратура.

Междувременно в Косово беше спомената необходимостта от създаване на независим механизъм, който да контролира работата на този съд.

Висши държавни служители, включително председателят на събранието Глаук Конюфца и министърът на правосъдието Албулена Хаджиу, заявиха, че този съд е затворен и не отговаря пред никого.

Специалният съд е създаден от парламента на Косово, но работи в Хага, Холандия, с международни съдии и прокурори.

Идеята за създаването му идва след доклада на сенатор Дик Марти, одобрен в Съвета на Европа, който твърди, че е извършен трафик на човешки органи, но тогава тези подозрения не са включени в обвиненията, повдигнати срещу бившите лидери на АОК. Преди месец Албания, чрез резолюция, одобрена от парламента й, официално поиска от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа да преразгледа резолюция 1782 (2011) и да обяви за неоснователни обвиненията в незаконен трафик на човешки органи по време на освободителната война в Косово.

(Това е новина от деня в Косово, избрана от агенция КосоваПрес за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Косово да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)

/СУ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 18:09 на 29.11.2023 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация