site.btaШеф готвачи и млади надежди се състезаваха благотворително на кулинарен фестивал във Варна

BOBSTH 14:12:01 02-12-2018
MH1411BO.019
Варна - благотворителност - кулинария

Шеф готвачи и млади надежди се състезаваха благотворително на кулинарен фестивал във Варна


Варна, 2 декември /Мила Едрева, БТА/
Шеф готвачи и млади надежди се надпреварваха днес в името на благородна кауза на 8-я кулинарен фестивал "Да споделим Никулден" във Варна. За вниманието на клиентите се конкурираха майстори от професионални гимназии, ресторанти, читалища, хотели. Организатори на атрактивния фестивал са общината и Варненската туристическа камара, чийто председател Жельо Душев уточни, че събраните средства ще бъдат дарени на Дома за стари хора "Гергана". Участниците бяха оценявани от 3-членно жури, оглавявано от председателя на Българската асоциация за кулинарна култура Петър Йоргов.
Един от най-атрактивните за публиката щандове беше на Колежа по туризъм във Варна. Младите кулинари бяха отрупали масите с рибни специалитети, част от които с екзотичен привкус, а десертите им бяха с футуристични цветове в тон с морето, обитателите му, както и с предстоящите Коледни и новогодишни празници. В надпреварата се включиха и част от най-старите варненски ресторантьори, чийто щанд с намигване към публиката криеше в името си е небезизвестната марка от близкото минало "Балкантурист". За БТА майсторът на фламбирането Каро Великов посочи, че много се радва на младите хора, които поемат по тежкия път на кулинарното изкуство. За готвенето освен сръчност, трябва душа, посочи старият майстор. Той сподели, че донякъде завижда на младите си колеги, че в сравнение с неговото поколение разполагат с много по-богат набор от продукти и подправки, с които могат да разнообразяват и обогатяват рецептите си. Великов каза още, че според него е необходимо повече готвачи да се научат да фламбират, тъй като този тип майсторлък винаги радва публиката и привлича клиенти.
/МХ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 09:37 на 15.07.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация