site.btaСъдържащи устойчиво нишесте храни могат да намалят риска от диабет

Съдържащи устойчиво нишесте храни могат да намалят риска от диабет
Съдържащи устойчиво нишесте храни могат да намалят риска от диабет
Илюстрация: Пиксабей

Международен изследователски екип, ръководен от учени от Хонконгския университет, e установил, че устойчивото нишесте, което се съдържа в бобовите растения, зърнените храни и някои плодове, допринася за намаляване на риска от диабет и сърдечносъдови заболявания при хора с наднормено тегло и затлъстяване, пише специализираното издание на сп. "Нейчър".

Устойчивото нишесте е вид въглехидрат, който не се усвоява в тънките черва и ферментира в дебелото черво, действайки като пробиотик. В резултат на това броят на полезните бактерии в червата се увеличава. 

Този вид скорбяла, който се съдържа в боба, лещата, граха, бананите и пълнозърнестите храни като овес и ечемик, не повишава нивата на глюкозата толкова драстично, колкото другите видове нишесте. 

За да разберат дали това вещество има ползи за здравето, авторите на настоящото изследване са провели клинично изпитване, в което 37 участници с наднормено тегло и затлъстяване са приемали добавка с устойчиво нишесте под формата на прах два пъти дневно в продължение на осем седмици. 

След приключването на тази фаза на изследването е започнала следващата, при която участниците са консумирали обикновено нишесте в продължение на още осем седмици. 

В края на първия осемседмичен период участниците са свалили средно 2,8 килограма. По време на втория период на редовен прием на обикновено нишесте не е наблюдавана загуба на тегло.

Изследователите отбелязват, че устойчивото нишесте е допринесло за по-слабо рязко повишаване на нивата на кръвната захар след хранене, както и за увеличаване на броя на полезните бактерии в червата на доброволците.

Учените допълват, че добавката с устойчиво нишесте също така е подобрила глюкозния толеранс и инсулиновата чувствителност. Това означава, че хранене, основано на бобови растения, пълнозърнести храни и банани, потенциално може да намали риска от развитие на диабет тип 2 при хора с наднормено тегло и затлъстяване. Предотвратяването на развитието на диабет, на свой ред, е свързано с по-малка вероятност от сърдечносъдови заболявания.

/РБ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 03:47 на 29.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация