ОБЗОР

site.btaСъединените щати затоплиха отношенията си с Наиб Букеле на фона на засиления интерес на Китай към Салвадор

Съединените щати затоплиха отношенията си с Наиб Букеле на фона на засиления интерес на Китай към Салвадор
Съединените щати затоплиха отношенията си с Наиб Букеле на фона на засиления интерес на Китай към Салвадор
Салвадорският президент Наиб Букеле и съпругата му Габриела Родригес махат от балкона на резиденцията си на множеството, събрало се отпред, за да отпразнува преизбирането на държавния глава, 4 февруари 2024 г. Снимка: АП/Salvador Melendez

Отношенията между Съединените щати и салвадорския президент Наиб Букеле не са лесни от самото начало. Изключително популярен в централноамериканската държава заради решителните си мерки срещу свирепите банди и епидемията от убийства, Букеле, който сам се нарича "най-готиния диктатор в света", обаче е обвиняван от правозащитници за нарушения на правата на човека. САЩ също се включиха в хора на критиците, но в последно време затоплиха отношенията си със салвадорския президент на фона на засиления интерес на Китай към неговата страна, още повече че през нея минава пътят на хиляди мигранти, отправили се на север, за да сбъднат "американската мечта".

В петък Върховният изборен съд на Салвадор потвърди победата на Наиб Букеле на президентските избори, произведени на 4 февруари, предаде Франс прес.

Салвадорският президент е получил 82,66 процента от гласовете - 2,7 милиона от общо 3,2 милиона, показват окончателните резултати. За сравнение, втори далеч назад остана Мануел Флорес, кандидатът на някогашните марксисти партизани от Фронта за национално освобождение "Фарабундо Марти", с 6,25 процента, а трети - Хоел Санчес от дясната партия "Арена" с 5,44 процента.

В Салвадор и чужбина са били регистрирани 6,2 милиона избиратели, което означава, че активността е достигнала 52,60 процента.

42-годишният Букеле, на когото е приписвана заслугата, че е отървал страната от страховитите гангстерски банди, сеещи смърт, благодари на салвадорския народ за подкрепата.

Отношенията на салвадорския президент със Съединените щати обаче не са лесни от самото му идване на власт през 2019 г.

Когато две години по-късно Върховният съд на Салвадор, чийто състав бе подменен от контролирания от Букеле парламент, постанови, че след конституционни промени президентът има право да се кандидатира за нов мандат, САЩ реагираха остро, припомня Ройтерс. Американското посолство в Салвадор разкритикува решението като противоконституционно и удар по двустранните отношения.

През последните години разхлабването на ограниченията на президентските мандати на места в Латинска Америка предизвика опасения у Запада за постепенно подкопаване на демокрацията в този регион, отбелязва Ройтерс. Представители на правителството на САЩ изразиха безпокойство заради от, както се изразиха, признаци на авторитаризъм при Букеле, който през 2020 г. изпрати войници в салвадорския парламент, за да окаже натиск върху депутати да одобрят закони, и оттегли страната си от подкрепяни от Съединените щати антикорупционни споразумения.

Самият президент на Салвадор каза тогава, че просто прочиства централноамериканската държава от насилието.

През 2021 г. шарже д'афер Джийн Мейнс, най-високопоставеният американски дипломат в Салвадор, бе принудена да напусне страната, след като стана ясно, че е публикувала послания в защита на задържан бивш кмет. Тогава Букеле направи публично достояние нейна лична комуникация, изпращайки ясен сигнал: че няма да приема заповеди от Съединените щати, отбелязва Ройтерс.

Малко повече от две години по-късно, загрижеността на американското правителство за младата демокрация в Салвадор изглежда остана на втори план, като представители на администрацията на президента Джо Байдън публично хвалят Букеле, макар все пак да изразяват безпокойства за подкопаването на човешките права и демокрацията. Причините за тази промяна в курса са две. Съединените щати се нуждаят от помощта на централноамерикански държави като Салвадор, за да ограничат мигрантския приток през границата си с Мексико, и едновременно с това се опитват да противодействат на нарастващото влияние на Китай в Латинска Америка, посочва Ройтерс.

През октомври най-високопоставеният американски дипломат, отговарящ за региона - помощник-държавният секретар Брайън Никълс, посети Салвадор и позира за снимки с Наиб Букеле. Тогава посолството на САЩ все пак излезе със съобщение, че Никълс е предал послание за важното значение на демокрацията като форма на управление.

Държавният секретар Антъни Блинкън поздрави Букеле за победата му още на 5 февруари - ден след изборите. Съединените щати ще дадат приоритет на "доброто управление" и "справедливите процеси и човешките права в Салвадор" като част от плана си да премахнат причините за миграцията, каза Блинкън.

Трима представители на Държавния департамент впрочем обясниха пред Ройтерс, че по-критичните ходове остават зад завесите - тактика, която според тях е успешна с Букеле, предвид неговия бунтарски стил и острата му реакция при предполагаема чуждестранна намеса.

Показателно е, че салвадорският президент смекчи реториката спрямо периода на скандала с Джийн Мейнс.

В същото време Наиб Букеле се е научил да се възползва от борбата за влияние между Съединените щати и Китай - двете най-големи икономики в света, отбелязва Ройтерс.

"(Букеле) използва контактите си с (Пекин) като карта в преговорите (със САЩ). Той заплашва или оспорва американската външна политика, като се ангажира с Китай", коментира Ана Мария Мендес от неправителствената организация Вашингтонски офис за Латинска Америка.

По-меката публична позиция на Съединените щати може да е мълчаливо признание за успеха на Букеле в смазването на бандите в Салвадор, довело до намаляване на миграцията, коментират представители на властите в двете страни.

Салвадорците от десетилетия бягат в САЩ от бедността и насилието. през 2021 г. броят на тези мигранти достигна рекордно равнище, преди да спадне с 36 процента през миналата година спрямо предходната след кампанията, която Букеле започна срещу бандите през март 2022 г., посочва Ройтерс.

Впрочем в петък - деня, когато бе потвърдена победата на Букеле - салвадорският парламент удължи извънредното положение в страната, а съд остави в ареста до следващата година над 400 лидери на страховитата банда "Мара Салватруча" (МС-13), съобщи Франс прес. Прокуратурата свърза тези гангстери с над 37 хиляди престъпления, включително близо 30 хиляди убийства, в периода 2012-2022 г.

Решителните мерки срещу МС-13 загатват, че салвадорският президент ще продължи с драконовските мерки срещу бандите и през втория си мандат - въпреки критиките от страна на правозащитници, че прибягва до диктаторски методи. И така: Салвадор вече не е на първо място в света по най-много убийства на глава от населението (средно по 20 на ден при 6,3 милиона жители по време на пика на насилието), но пък броят им спадна до най-ниското си равнище от три десетилетия на цената на това страната вече да е глобален лидер по затворници на глава от населението (над 75 хиляди души, или над 1 процент от пълнолетните жители).

Критици обаче обръщат внимание, че децата са тези, които плащат сметката за кампанията срещу престъпността. 40 хиляди непълнолетни са с поне един родител в затвора, сочат данни на социалната агенция, цитирана от Асошиейтед прес.

Това обаче не спира Наиб Букеле, който едновременно с кампанията срещу бандите предприема и мерки за ограничаване на миграцията, за да спечели благоразположението на най-големия търговски партньор и благодетел на Салвадор. В периода между идването на Букеле на власт през 2019 г. и 2022 г. Съединените щати са предоставили на страната му помощ в размер на 629 милиона долара - повече отколкото на съседен Хондурас, който е с два пъти по-голямо население, посочва Ройтерс.

По-меките критики от страна на САЩ, които признаха "тежкото предизвикателство, пред което е изправен Салвадор, за да ограничи гангстерското насилие", по думите на говорител на Държавния департамент, идват в момент, когато централноамериканската държава засилва връзките си с Китай. През последните години Пекин похарчи половин милиард долара за инфраструктурни проекти, сред които модерен стадион, туристически кей и пречиствателни станции.

Гигантски китайски флаг се вее над футуристична библиотека близо до централния площад в столицата Сан Салвадор, като на церемонията по откриването ѝ дронове изобразиха лика на Букеле.

"Салвадор ще се опита да работи в колкото е възможно по-тясно сътрудничество с Китай през идните години. Китай е икономически партньор, който е склонен да си обръща главата на другата страна за човешките права и по други въпроси", коментира Маргарет Майърс от базирания във Вашингтон мозъчен тръст Междуамерикански диалог.

Китайското посолство в Салвадор бързо поздрави Букеле за неговата "историческа победа". В това отношение Вашингтон и Пекин влязоха в своеобразна надпревара.

Макар че, сам по себе си, Салвадор има ограничено търговско значение, той осигурява на Китай предмостие в Централна Америка. При това страната скъса през 2017 г. дипломатическите си отношения с Тайван в полза на Пекин.

В същото време Букеле остава предпазлив. В средата на миналата година той например спря да преговаря с китайската телекомуникационна компания "Хуавей", която е обект на американски санкции, по сделка за изграждане на мрежа от пето поколение (5G), и сега работи със САЩ, за да си осигури "доверени доставчици" за тази ключова инфраструктура.

По всичко изглежда, че салвадорският президент ще лавира между двете световни сили в опит да извлече максимална полза и в същото време да запази максимална независимост.

"Салвадор иска да търгува с всички. Това, което ние няма да бъдем, е да сме ваши лакеи", обобщи своята позиция Букеле в победната си реч в изборната вечер.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

/ЛМ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 09:29 на 01.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация