site.btaПрез последните пет години тенденцията у нас е за 25 процента по-малко произведено сурово мляко, съобщи Димитър Зоров

През последните пет години тенденцията у нас е за 25 процента по-малко произведено сурово мляко, съобщи Димитър Зоров
През последните пет години тенденцията у нас е за 25 процента по-малко произведено сурово мляко, съобщи Димитър Зоров
БТА, София (16 декември 2025) Деветнадесетият национален форум от кампанията "Да! На българската храна" се провежда в хотел "Маринела". На снимката (от ляво надясно): заместник-министърът на икономиката и индустрията в оставка Дончо Барбалов, министърът на земеделието и храните в оставка Георги Тахов, главният редактор на „Стандарт“ Славка Бозукова, председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева, председателят на Националния съюз на говедовъдите в България Димитър Зоров, изпълнителният директор на “Black sea gold” Йордан Чорбаджийски. Снимка: Ивона Величкова/БТА (ПК)

През последните пет години тенденцията у нас е за 25 процента по-малко произведено сурово мляко. Това каза председателят на Националния съюз на говедовъдите в България Димитър Зоров по време на 19-я национален форум от кампанията „Да! На българската храна“.

Според него трябва "да се сверят часовниците" в национален и европейски мащаб, за да не останем без мляко и млечни продукти.

Зоров благодари на министъра на земеделието и храните в оставка Георги Тахов за това, че е поставил основата за по-балансирана политика – подпомагането да е реципрочно на производството.

По думите на Зоров много тревожно за сектора е, че до момента хранителната безопасност у нас по отношение на млякото и млечните продукти е гарантирана, но тя се крепи на не повече от 10 процента от бенефициерите, които се водят фермери. Смятаме, че този модел трябва да бъде поправен не само на българско ниво, а на европейско, заяви той.

Димитър Зоров каза още, че България не трябва да е просто наблюдател, а да има дейно участие във вземането на решения.

Той призова най-лошите практики и тенденции да приключат с края на тази година и от 2026 г. да се мисли по-трезво. По думите му важно е да има политики, които са градивни и водят в правилната посока.

Според Зоров най-голямото предизвикателство през следващата година пред сектора ще е да може да запази това количество мляко и животновъдите, които го произвеждат.

/ВЙ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 04:11 на 20.12.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация