site.btaОфициално представяне на специалността българистика се състоя в Университета на Илинойс Ърбана-Шампейн

Официално представяне на специалността българистика се състоя в Университета на Илинойс Ърбана-Шампейн
Официално представяне на специалността българистика се състоя в Университета на Илинойс Ърбана-Шампейн
Снимка: Генерално консулство на България в Чикаго, Фейсбук

Официално представяне на специалността българистика се състоя в Университета на Илинойс Ърбана-Шампейн (UIUC). Това съобщи във Фейсбук профила си генералният консул на България в Чикаго Светослав Станков, който присъства на събитието.

Представянето се състоя по време на традиционния зимен прием на Центъра по руски, източноевропейски и евразийски изследвания (REEEC).

Програмата вече уверено върви по пътя на успеха и се радва на все по-голям интерес сред студентите – обяви българският дипломат Станков.

Той изрази благодарност към проф. Джон Рандолф за поканата и за възможността да поздрави всички преподаватели и студенти.

Приветствие отправи и д-р Илияна Димитрова — преподавател по български език, която – по думите на Станков – за кратко време се е превърнала „в любим учител и уважаван член на академичната общност“.

Присъстващите имаха възможност да чуят изпълнения на група Balkanalia под ръководството на Дона Бюкенън, а в някои от изпълненията участва и самата д-р Димитрова.

„Особено се зарадвах да се срещна с деца от български семейства в района на Чикаго — за тях вече има възможност да продължат обучението по майчиния си език в уважавана американска институция“, написа във Фейсбук профила си Светослав Станков.

„Убеден съм, че програмата по българистика в UIUC ще продължи да се развива, да разширява своя обхват и да разкрива богатството на нашия език и култура пред нови приятели на България“, добави още той и заяви: „България е там, където гордо я носим — в сърцата, в езика и в духа си!“.

/ВС/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 04:42 на 06.12.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация