ОБЗОР

site.btaВойната в Украйна ще пише дневния ред на чешкото председателство на Съвета на ЕС

Войната в Украйна ще пише  дневния ред на чешкото председателство на Съвета на ЕС
Войната в Украйна ще пише  дневния ред на чешкото председателство на Съвета на ЕС
Премиерът на Чехия Петър Фиала се готви за нелеко председателство на Съвета на ЕС. Снимка: АП.

Започващото на 1 юли чешко председателство на Съвета на Европейския съюз „ще бъде военно председателство или, надявам се, следвоенно председателство", заяви Едита Хърда, шеф на постоянното представителство на Чехия към ЕС. 

Във връзка със старта на това председателство, което Прага поема от Париж, постоянното представителство на Чехия е избрало оригинален начин за отбелязване на събитието. Институцията припомня голямото съперничество в спорта, но и най-добро приятелство в личен план, между чехословака Емил Затопек и французина Ален Мимун. За да отпразнува тяхното постоянство и да отбележи началото на чешкото председателство на Съвета на ЕС, Постоянното представителство на Чехия към ЕС организира пробег за приятелство. Пробегът ще се проведе на 2 юли от 15 часа на стадион, където Затопек чупи световния рекорд на 10 км. Средствата, събрани от таксата за регистрация, ще бъдат изпратени на „Хора в нужда“ (People in Need), хуманитарна организация, която помага на раздираната от войната Украйна. А на 1 юли статуята на Пикаещото момченце в Брюксел ще бъде облечена в костюм, вдъхновен от най-известния бегач в Чехия.

Но така или иначе нахлуването на Русия в Украйна и какво трябва да направи Европа, за да противодейства на последиците от това, ще бъде основна задача за предстоящото председателство на Чехия на 27-членния Европейски съюз.

Девизът на Чехия за шестмесечното председателство е: „Европа като задача: преосмисляне, преустройване, възвръщане на силата“ и е взет от заглавието на есе на покойния чешки президент Вацлав Хавел от 1996 година.

"Европа и целият свят са подложени на решаваща промяна", заяви премиерът  Петър Фиала в средата на юни, когато представи приоритетите на страната си. "Руската инвазия разклати много наши уверености", припомня Асошиейтед прес думите му.

Страната обеща да използва ротационното председателство на Съвета, който определя и модерира политическия дневен ред на ЕС, за да помогне на Украйна по всички възможни начини. Чехите са сред източноевропейските държави, които горещо подкрепиха ускоряването на кандидатурата на Украйна за членство в ЕС.

Повече от 7,5 млн. души избягаха от Украйна след нахлуването на руските войски на 24 февруари, а други 8 млн. са разселени в страната, съобщава Агенцията на ООН за бежанците. Това е създало най-голямата бежанска криза в Европа след Втората световна война.

Чешкото председателство ще работи съвместно с Европейската комисия, изпълнителния орган на ЕС, за оказване на помощ на държавите, които са най-засегнати от притока на украинци, включително Полша, Румъния и Унгария. Над 300 000  украинци, предимно жени и деца, са се регистрирали в Чехия, за да получат специални дългосрочни визи, които им дават достъп до работа и здравеопазване, което рефлектира и във вътрешен план върху социалната сигурност на населението поради високата инфлация.

В перспектива крайната надежда на чехите е в Прага да се проведе среща на върха на европейските лидери, посветена на следвоенното възстановяване на Украйна, на която лично да присъства украинският президент Володимир Зеленски. Това – поне засега – не изглежда да стане възможно скоро, тъй като по фронтовата линия, която според Зеленски вече е дълга 2500 км, бушуват ожесточени боеве.

В една от ключовите точки на програмата си чехите искат ЕС "драстично да намали зависимостта си от враждебни или нестабилни режими". Тази цел може да предизвика потенциален сблъсък с европейски държави „тежка категория“ като Германия и Италия, които са много по-зависими от други държави от ЕС от вноса на руски енергийни ресурси, особено природен газ.

Чехия, подобно на Франция, е силно зависима от ядрената енергия и планира да построи още ядрени реактори, за да „гарантира енергийната сигурност на ЕС и да изпълни целите на ЕС в областта на климата". Друга чешка цел - насърчаването на доброволни съвместни покупки на природен газ - може да се окаже по-подходяща за постигане на компромис между държавите от ЕС, посочва АП.

Чехите искат също така да засилят отбранителните способности на Европа в сътрудничество с НАТО в областта на борбата с дезинформацията и киберсигурността. Освен това Прага вижда съществено значение в развитието на дългосрочно сътрудничество в областта на стратегическите военни системи и намирането на бюджетна подкрепа за обновяване на въоръжението на европейските армии.

Намаляването на високата инфлация и повишаването на устойчивостта на европейската икономика също са сред чешките приоритети. Инфлацията в еврозоната се покачи до 8,1 процента през май и скочи до 16 процента в Чехия, която не използва общата за 19-те държави от еврозоната валута евро. Фиала заяви, че тази инфлация „е пряко следствие от войната на Путин срещу западния свят“.

Премиерът на Чехия професор Петър Фиала ясно очерта приоритетите на председателството:

"Европа е преди всичко съвкупност от принципи и ценности, които отстояваме и ценим заедно. Основните от тях са свободата и отговорността. Свободата на отделния човек, но и на нациите. Отговорност за себе си, за семействата си, за другите граждани, но и за околната среда, която ни заобикаля.

Руското нахлуване в Украйна ни показа, че свободата и сигурността ни днес са застрашени, както и в миналото. Борбата за свобода никога не свършва. Задачата на Европейския съюз и на чешкото председателство на Съвета на ЕС е да подпомогне украинците, които в момента се борят за родината си и за свободата да изберат бъдещето си.

Руската инвазия предизвика най-голямото движение на население в Европа след края на Втората световна война. То далеч надхвърля и миграционната вълна от 2014-2015 г. Чешкото председателство се фокусира върху ефективното европейско сътрудничество и солидарност за постигане на дългосрочна успешна интеграция на бежанците в обществата на държавите  членки на ЕС.

Друга важна задача на чешкото председателство ще бъде следвоенното възстановяване на Украйна. То трябва да се съсредоточи върху възстановяването на критичната инфраструктура, осигуряването на основни услуги, засилването на устойчивостта и цялостната икономическа стабилност. Интензивното сътрудничество на ЕС с Украйна и координирането на необходимите финансови ресурси на целия свободен свят ще бъдат от решаващо значение.

Необходимостта от ускорена трансформация на европейския енергиен сектор днес е още по-належаща. Декарбонизацията му вече не е свързана само с опазването на климата. Сега тя е преди всичко условие за нашата независимост и енергийна сигурност. Ангажиментите на ЕС в областта на климата са насочени към края на това десетилетие. Тази трансформация трябва да бъде извършена по икономически и социално чувствителен начин, за да не се застраши жизненият стандарт на нашите граждани и конкурентоспособността на нашата промишленост. Чешкото председателство ще се съсредоточи върху изпълнението на пакета RePowerEU, който включва по-бърз преход към нисковъглеродни и възобновяеми енергийни източници, икономии на енергия или по-устойчиви и диверсифицирани източници.

Чешкото председателство ще се стреми и към укрепване на европейските отбранителни способности, особено в сътрудничество с НАТО, където приоритет е да се подкрепи изпълнението на ключови теми от Стратегическия компас. От съществено значение е развитието на дългосрочно сътрудничество в областта на стратегическите военни системи. Освен това ще търсим бюджетна подкрепа за обновяване на въоръжението на европейските армии.

Пандемията от КОВИД-19 и войната в Украйна ни напомнят, че трябва да укрепим веригите за доставки и да повишим като цяло устойчивостта на европейската икономика на външни заплахи. Чешкото председателство има за цел да постигне възможно най-бърз напредък в сключването на търговски споразумения с демократични държави и да задълбочи трансатлантическото сътрудничество в рамките на Съвета по търговия и технологии ЕС-САЩ (ТТС), като постави акцент върху стратегическото сътрудничество.

В момента Европа е изправена пред много проблеми и предизвикателства, но ако действаме единно и решително, ще излезем по-силни и по-устойчиви от тези кризи.“

Докато някои председателства на Съвета на ЕС са целели финализиране на очертани преди това законодателни приоритети, Прага вижда работата си през следващите шест месеца предимно като реакция на кризата, посочи „Политико“.

"Лайтмотивът" на председателството е „войната в Украйна и нейното въздействие върху Европа", заяви в интервю за „Политико“ чешкият министър по европейските въпроси Микулаш Бек.

Посочвайки отбраната, енергетиката, ценностите и демокрацията, министърът добави, че войната „свързва всички важни въпроси, с които трябва да се занимаваме днес“.

Едновременно с трудните и амбициозни задачи в международен план, голяма част от предизвикателството ще бъде преодоляването на наследството от предишното правителство на Чехия, отбелязват наблюдатели.

Андрей Бабиш, бившият премиер, не беше привърженик на председателствата на Съвета и ги осъждаше като разточителни. В резултат на това неговото правителство отдели сравнително малко средства за чешкото председателство - около 1,4 млрд. чешки крони (56,7 млн. евро) в сравнение с 3,75 млрд. чешки крони (151,9 млн. евро), предвидени за предишното председателство на страната през 2009 г. 

Този бюджет, в съчетание с нарастващата инфлация, означава, че председателството е изправено пред проблеми с наемането на служители, и едва ли ще се гледа с добро око на наемането без заплащане на някои стажанти. Сегашното правителство предприе мерки за справяне с проблема, като добави 400 млн. чешки крони (16,2 млн. евро) към бюджета на председателството, а още средства ще бъдат предоставени от отделните министерства на обща стойност около 2,3 млрд. чешки крони (93,2 млн. евро), според чешкото представителство в ЕС.

По време на предстоящото чешко председателство на Съвета на ЕС няма да бъдат забравени мераците за интеграцията на Западните Балкани в Европейския съюз. Това стана ясно още в средата на май по време на среща между чешкия премиер Петър Фиала и австрийският канцлер Карл Нехамер в Прага.

Нехамер заяви, че Западните Балкани не трябва да бъдат забравяни заради войната в Украйна, съобщи тогава порталът expats.cz. Медията цитира Фиала да казва, че напредъкът в интеграцията на Западните Балкани в ЕС е в интерес както на Чехия, така и на Австрия. Порталът съобщи, че Чехия обмисля провеждането на среща на високо равнище с официални представители на страните от Западните Балкани.

Графичният символ на чешкото председателство съдържа общо 27 елемента, представляващи държавите членки на Европейския съюз. Всеки елемент се основава на цветовете на знамето на конкретна държава членка и е стилизиран във формата на игла на компас.

 

/ПТА/

В допълнение

news.modal.header

news.modal.text

Към 21:22 на 11.08.2022 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация