site.btaБертран Пикар и Брайън Джоунс приключват на 21 март 1999 г. първата в историята обиколка на света с балон

Бертран Пикар и Брайън Джоунс приключват на 21 март 1999 г. първата в историята обиколка на света с балон
Бертран Пикар и Брайън Джоунс приключват на 21 март 1999 г. първата в историята обиколка на света с балон
Снимка: Нора Чолакова, БТА/Архив

През март 1999 г. Бертран Пикар и Брайън Джоунс стават първите хора, обиколили Земята с балон. Полетът на швейцареца Бертран Пикар и англичанина Брайън  Джоунс с въздушен балон около света започва на 1 март 1999 г. Балонът излита от Шато д'Йо в швейцарските Алпи и каца на 21 март в египетската пустиня. Прелетени са 42 810 километра. Пикар и Джоунс са 23-ия екипаж, който прави опит за обиколка на света с въздушен балон, без кацане.  

В емисиите на БТА четем за любопитното им пътешествие: 

Пикар и Джонс поставиха рекорд по продължителност на полет с балон

ДПА, ИТАР-ТАСС, Женева, Лондон 19 март 1999 г. /БТА/ Швейцарецът Бертран Пикар и англичанинът Брайън Джонс поставиха на 19 март уникален рекорд по продължителност на полет с балон около света. Без да кацат, те прекараха във въздуха 17 дни 18 часа и 25 минути.  

Предишният рекорд принадлежеше на британците Елсън и Прескот, които обаче не успяха да завършат обиколката си около земното кълбо. Пикар и Джонс сега летят над Атлантическия океан. 

Балонът "Брейтлинг Орбитър 3" е попаднал в бърз въздушен поток и се движи със средна скорост 140 км в час, съобщил по телефона от балона британският пилот Брайън Джонс. До африканското крайбрежие остават по-малко от 4000 км. Според специалистите от женевския център за управление на полета още на 20 март вечерта Бертран Пикар и Брайън Джонс ще навлязат във въздушното пространство на Мавритания. След това ще са им необходими около 3 часа, за да постигнат главната си цел - за пръв път в историята на въздухоплаването да обиколят с балон Земята без да кацат.

По телефона Джонс е съобщил, че той и Пикар се надяват да завършат полета около 17:00 ч. по Гринуич и да направят това, което над 20 екипажа преди тях не успяха да постигнат. Според женевския център обаче двамата ще кацнат на земята в Мали сутринта на 21 март. Екип на женевската телевизия вече се е отправил към мястото, за да предава на живо приземяването на двамата герои.

Вече никой по света не се съмнява в подвига на въздухоплавателите. Полетът преминава при  изключително трудни условия. Пикар и Джонс са изтощени и измръзнали. Джонс прекара грип.  

Освен това двамата пътешественици имаха проблеми с изразходването на пропана, който се използва за нагряване на въздуха на балона. Това постави под заплаха успешния край. Според Бертран пропанът ще бъде достатъчен, за да бъдат достигнати бреговете на Африка, макар че няма да се сбъднат първоначалните проекти на въздухоплавателите полетът да приключи в подножието на египетските пирамиди. 

Приключи първата в историята обиколка на света с балон
 
Женева, 20 март 1999 г./БТА/ Балонът "Брейтлинг Орбитър 3", управляван от швейцареца Бертран Пикар и британеца Брайън Джоунс, пресече днес в 09:54 ч. по Гринуич една невидима линия на картата на африканския континент - девет градуса западна ширина, с което приключи първата в света околосветска обиколка с подобно средство, предадоха световните агенции. Пътешествието продължи 19 дни, 1 час и 49 минути. Прелетени бяха 42 810 километра.

Полетът продължава и умореният, но щастлив екипаж се надява да приземи "Брейтлинг Орбитър 3" утре рано сутринта в Египет. Поздравления до двамата ентусиасти изпратиха президентът на Швейцария Рут Дрейфус, британската кралица Елизабет Втора и президентът на Международния олимпийски комитет МОК Хуан Антонио Самаранч.  Самаранч обяви, че в най-скоро време в Олимпийския музей ще бъде организирана церемония в чест на Пикар и Джоунс.

При завръщането си в Женева двамата ще получат парична награда на стойност 1 милион долара от компанията за производство на бира "Анхойзер-Буш". Компанията обяви на 13 ноември 1997 г., че ще изплати тази парична награда на онзи, който направи околосветско пътуване с балон.  Двамата пилоти ще си поделят 500 хиляди долара, а останалата сума ще отиде за благотворителни цели по тяхно желание.  

Сбъдна се мечтата на Жул Верн за околосветска обиколка с балон

АФП, Женева, 21 март 1999 г./БТА/ С "Брайтлинг Орбитър 3" бе осъществена първата в света околосветска обиколка с балон, като това вероятно е последното постижение във въздухоплаването през този век. Този успех сигурно щеше да очарова френския писател Жул Верн, ако беше жив. Всъщност именно на борда на летателен апарат като балона, позволил на човека за пръв път да се издигне над облаците, швейцарецът Бертран Пикар и британецът Брайън Джоунс поставиха рекорда във въздухоплаването, който от няколко години си оспорваха шест екипажа. Техният успех бе оповестен на 20 март от шефа на полета Алън Ноубъл на летището в Женева.

На 21 март Бертран Пикар и Брайън Джоунс се приземиха безпроблемно в египетската пустиня след полет, продължил 19 дни, 21 часа и 55 минути, съобщи контролният център в Женева. Балонът се приземи в пясъчните дюни близо до Мут в оазиса Дакхла, на 800 км югозападно от Кайро, поясни неговият конструктор Дон Камерон.  

Пикар и Джоунс били принудени да издигнат малко балона преди приземяването му. Когато трябвало да кацнат, двамата въздухоплаватели в последния момент забелязали, че под тях има скали. Балонът бил издигнат няколко метра, а след това успешно се приземил в пустинята, след като двамата пътешественици на практика били изчерпали горивото. 

Телевизионен екип на борда на малък самолет, предоставен от главния спонсор на експедицията, проследи последните моменти от полета на балона. Екипът засне двамата въздухоплаватели, които бяха излезли от кабинката и махаха с ръка.

По време на пътуването си "Брайтлинг Орбитър 3" постави нови рекорди за продължителност и дължина на полета, които през следващите няколко седмици ще бъдат регистрирани от Международната федерация за въздухоплаване. Предишните рекорди бяха на американеца Стив Фосет от август 1998 г., с дължина на полета 22 910 км, и на британците Анди Елсън и Колин Прескот от началото на март т.г., с продължителност на полета 17 дни, 18 часа и 25 минути. 

Въпреки умората от пътуването Бертран Пикар несъмнено е безкрайно щастлив заради постигнатия успех. 41-годишният въздухоплавател е взел със себе си книга, която му дал наследник на Жул Верн, автора на "Околосветска обиколка за 80 дни". Ако беше жив, френският писател вероятно щеше да оцени високо постижението на Пикар, което е било немислимо по негово време.

За по-малко от 20 дни Пикар и Джоунс прелетяха 46 759 км на борда на "Брайтлинг орбитър 3". Балонът излетя на 1 март от Шато д'Йо в швейцарските Алпи и кацна на 21 март в египетската пустиня. На 20 март балонът достигна максималната си скорост на летене - 218 км/ч, като средната му скорост бе 97 км/ч.  Между 14 и 15 март, когато се намираше над Хонолулу в Тихия океан, балонът на практика остана на място, на височина 9000 м.  На 20 март се издигна на най-голяма височина - 10 972 м, като най-ниско летеше на 10 март, когато бе на височина 4267 м, ако оставим настрана периодите на излитане и приземяване. 

Пикар и Джоунс прелетяха над повече от 20 страни - Швейцария, Франция, Испания, Мароко, Мавритания, Мали, Алжир, Либия, Египет, Судан, Саудитска Арабия, Йемен, Оман, Индия, Бангладеш, Мианма, Китай, Тайван, Мексико, и др. Преди да кацнат в Египет, двамата отново прелетяха на Мавритания, където бе установен рекордът, Мали, Алжир и Либия.

Бертран Пикар и Брайън Джоунс ще се върнат в Женева най-рано на 21 март вечерта, но е по-вероятно това да стане на 22 март, съобщиха от контролния център на експедицията "Брайтлинг орбитър 3". Мястото в пустинята, където се приземиха, е труднодостъпно и е изключено двамата въздухоплаватели да се върнат в Женева на 21 март, поясниха от центъра.

"Брайтлинг орбитър 3", с който Пикар и Джоунс осъществиха първата околосветска обиколка с балон, е висок 55 м и тежи 8,1 тона. Съдържащ 18 500 куб.м хелий, балонът има крушовидна форма и е покрит с няколко предпазни слоя, които го защитават както от горещината, така и от ниските температури. В долната му част е разположена капсулата, която е изработена от кевлар и карбонови влакна. Тя е дълга 5,4 м и висока 2,5 м и в нея са инсталирани кушетка, кухненски кът и тоалетна.  Балонът се движи с помощта на пропан, съдържащ се в 28 резервоара, всеки с вместимост 100 кг и с височина 2,35 м, които са разположени от двете страни на капсулата. Тя се захранва с електричество от 5 оловни батерии, които се презареждат с помощта на слънчеви пана, закрепени под нея.  

Пикар и Джоунс пристигнаха в Женева

АФП, Женева, 22 март 1999 г./БТА/ Въздухоплавателите Пикар и Джоунс, които осъществиха първата околосветска обиколка с балон, пристигнаха със самолет на летището в Женева. Швейцарецът Бертран Пикар и британецът Брайън Джоунс дойдоха от Кайро, след като на 21 март приземиха балона в египетската пустиня след пътуване, продължило 19 дни 21 часа и 55 минути. 

На пресконференция в Кайро двамата заявиха, че се надяват успехът им да послужи като послание за мир. "Може би най-хубавото нещо, което можем да направим, след като приключихме околосветското си пътуване, е да говорим за мир", каза Пикар. "Целта бе не само да направим обиколка на света, а да се почувстваме малко по-близо до нашата планета и наистина имахме точно такова усещане. Когато пътувахме в нашата капсула, бяхме в друг свят, бяхме в едно райско кътче", добави той.  

Пикар и Джоунс ще получат 1 милион долара, които от 1997 г. насам американската пивоварна "Анхойзер-Буш" обещава като награда на първия екип, извършил околосветска обиколка с балон преди края на ХХ век. Половината от сумата ще бъде предоставена за благотворителни цели. Швейцарските пощи съобщиха, че пускат в обращение специална пощенска марка на стойност 90 сантима (0,56 евро) по повод околосветската обиколка, осъществена с балона "Брайтлинг Орбитър 3". Марката ще бъде пусната в продажба в пощенските служби и филателните магазини на 24 март.  

/ДС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 17:18 на 27.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация