Морето и Студената война: 1968 г. - годината на потъналите подводници

site.btaПодводницата “Дакар” изчезва на 25 януари и поставя началото на поредица от инциденти с подводни кораби през 1968 г.

Подводницата “Дакар” изчезва на 25 януари и поставя началото на поредица от инциденти с подводни кораби през 1968 г.
Подводницата “Дакар” изчезва на 25 януари и поставя началото на поредица от инциденти с подводни кораби през 1968 г.
Неапол, Италия (10 април 1968) Американската подводница “Скорпион” в пристанището на Неапол. Тя изчезва на 400 мили югозападно от Азорските острови в Атлантическия океан на 21 май 1968 г. Останките от атомната подводница са намерени пет месеца по-късно на повече от 10 000 фута под вода. Смята се, че причината за инцидента е случайно активиране на торпедна батерия или експлозия. (U.S. Naval History and Heritage Command via AP)

Израелската подводница “Дакар” изчезва на 25 януари и поставя началото на поредица от инциденти с подводни кораби през 1968 г. 
Две подводници изчезват мистериозно в Средиземно море за три дни през януари 1968 година. След “Дакар”, с която се губи радиовръзка, докато е в източната част на Средиземноморието, на 27 януари край Тулон се губи комуникацията с френската подводница “Минерва”, която участва в учение и трябва да се “покрие”, за да не бъде намерена. Тя е така “скрита” в дълбините на морето, че успяват да я открият едва 50 години по-късно.

Още две подводници изчезват в тази година, а пета претърпява сериозен инцидент. В началото на март в Тихия океан се губи руската К-129, а в края на май в базата си не се прибира американската “Скорпион”, която е на път в Атлантическия океан след учение в Средиземно море. Междувременно друга американска подводница “Сивулф” претърпява произшествие в Атлантическия океан и се налага да бъде прибрана на буксир. 

В бюлетините “Международна информация” и “Международна информация - Служебен” има съобщения за произшествията и издирването на подводниците “Дакар”, “Минерва”, “Сивулф” и “Скорпион”. Не бяха открити съобщения за инцидента с К-129.

Първото съобщение за изчезването на израелската “Дакар” е на 27 януари, в бюлетина “Международна информация”:

Изчезнала израелска подводница

Лондон, 27 януари 1968 г. /БТА/ Английското военно министерство съобщи днес за изчезването на израелската подводница "Дакар" във водите на Средиземно море. Първите новини за това били получени по радиото от английската брегова охрана на остров Кипър. Според военното министерство, последното известно местоположение на подводницата било на около 160 км западно от Кипър, където Великобритания поддържа две бази. Други съобщения уточняват, че израелската подводница преди изчезването си се намирала във водите срещу Александрия, най-голямото средиземноморско пристанище на ОАР.
Агенция Ройтер съобщи, че търсенията през нощта, предприети от английски моторни лодки и самолети били безуспешни. Днес от остров Малта се отправил на помощ и английският разрушител "Диана" с водоизместимост 2800 тона. Осведомителните агенции съобщават, че американски кораби и самолети също ще се включат в търсенето.
..."Дакар" била изработена преди 23 години в Англия. Тя има водоизместимост 1500 тона и е въоръжена с шест торпедни апарата. Дълга е 88 м и е с дизелови двигатели.
Израел закупил подводницата през 1964 година. След модернизирането ѝ в една английска корабостроителница, тя била пусната през 1967 година в действие. Израел разполагал с две подводници от този клас.

***

Търсенето на “Дакар” продължава

Тел Авив, 28 януари 1968 г. /Франс прес/ Надеждата да се намерят живи членовете на екипажа на израелската подводница "Дакар", с която от четвъртък е загубен всякакъв контакт, намалява с всеки нов час. И наистина кислородните резерви на подводницата ще бъдат изчерпани тази вечер, ако "Дакар" от три дни не е излизала на повърхността.
Въпреки лошото време и слабата видимост, търсенията с помощта на самолет тази сутрин започнаха отново… Тази сутрин турски кораби са се присъединили към американските, английските, гръцките израелските кораби, които от вчера патрулират в този район.

Тази сутрин израелският печат развива серия хипотези във връзка с изчезването на "Дакар":
1. Радиосъобщенията, по неизвестна причина, са напълно прекъснати. Впрочем по време на това пътуване те често се оказваха нередовни. Следователно подводницата продължава своя път към Израел на голяма дълбочина, за да избегне бурята, без да е в състояние да даде признак на живот.
2. Това прекъсване на радио връзката било съпроводено с повреда в моторите. В този случай подводницата е отвлечена от течението далеч от предвидения път. 
3. Повреда в системата за потопяване, която е попречила на "Дакар" да се яви отново на повърхността. 
4. Саботаж, извършен в Портсмут, след финалния контрол, което е дало резултат едва след около 15 дни. Саботажно действие може да е извършено също и в Гибралтар, където подводницата е акостирала на 16 януари. 
5. Торпилиране от военен кораб, принадлежащ на вражески флот. И наистина, смята се, че районът на изток от Кипър е особено удобен за такова нападение. Специалистите смятат обаче, че дори в този случай подводницата би имала време да изпрати ес-о-ес.
Точно преди 72 часа бе получено последното съобщение от "Дакар", което фактически не можеше да се разбира и което бе прекъснато.

Съобщението за изчезването на френската подводница “Минерва”, което се случва на 27 януари, е публикувано в бюлетина на БТА “Международна информация” на следващия ден - 28 януари. Информации за търсенето на подводницата има и в Служебния бюлетин:

Френската подводница “Минерва” изчезнала в Средиземно море

Париж, 28 януари 1968 г. /БТА/ В комюнике на командването на Военноморските сили, публикувано днес, се съобщава, че френската подводница "Минерва” изчезнала в Средиземно море в района на Тулон след двудневни съвместни учения с френските военновъздушни сили. Според последни сведения, досега не са открити никакви следи от "Минерва” - една от 11-те най-ефикасни френски подводници, снабдена с най-модерна електронна апаратура за засичане на други кораби.
Последната радиовръзка с подводницата - според комюникето на командването на Военноморските сили - била установена снощи, в 21:00 ч. местно време, когато "Минерва” била на около 40 км от тулонския бряг. На борда на подводницата се намират 52 души екипаж, от които шест офицери. От Тулон предадоха, че незабавно започнало издирването на "Минерв", в което участват самолети и хеликоптери и седем кораба. В издирването всеки момент ще се включи и големият френски самолетоносач "Клемансо”…
…”Минерв" е дълга 58 м, има водоизместимост на повърхността 700 тона и 1040 тона при пълно потапяне, движена е от дизелови двигатели с максимална скорост 18 възела и има 12 тръби за изстрелване на торпили. Този тип подводници са много резултатни, движат се бързо, леко и безшумно…

***

Търсенето на подводницата “Минерва” продължава

Тулон, 29 януари 1968 г. /Ройтер/ …За последен път радиовръзка с подводницата имало в събота сутринта, преди да бъдат прекъснати маневрите за търсене на подводници (по време на учението - бел.ред.), в които "Минерва” беше корабът, който другите търсеха. Тревога бе вдигната, когато "Минерва" не установи контакт, както бе определено, в 20:00 ч. по Гринуич в събота. Военноморските власти публикуваха днес списък на шестимата офицери и на екипажа от 46 души. Средната възраст на екипажа, 13 души от които са жени, е 20 години, а на офицерите - 25 години…
…В неофициални разговори властите изразяват песимизъм относно шансовете да бъде открита подводницата…

***

Съдбата на подводниците "Минерва" и "Дакар" все още неизвестна

Париж, 29 януари 1968 г. /БТА/ Тази вечер командването на френските военноморски сили съобщи, че с помощта на хидролокатори било открито мястото, където се предполага, че се намира изчезналата в събота край бреговете на Тулон френска подводница "Минерва”…
…В търсенето на подводницата се включва и известният морски изследовател Жак-Ив Кусто, който със специален самолет отпътувал за района на търсенето. На път за този район е специална камера за подводни изследвания, с която Кусто ще търси изчезналата подводница… 
…Командването на френските военноморски сили съобщи, че е помолило командването на Военноморските сили на САЩ да му изпрати своя кораб за спасяване на подводници "Петръл", който понастоящем се намира в Гибралтар. "Петръл" притежава специална камера за спасяване на подводници и съоръжения за декомпресия.
Засега преобладават две теории за съдбата на "Минерва". Според едната подводницата е била разрушена от голямото налягане, когато е слязла на голяма дълбочина. Другата теория е, че подводницата вероятно не може да излезе на повърхността поради повреда в двигателите или апаратурата за изхвърляне на баласта…

***

Търсенето на изчезналите подводници продължава

Париж, 30 януари 1968 г. /БТА/ Над 30 кораба, десетки самолети и хеликоптери и няколко подводници водят отчаяна борба с времето, което отброява безмилостно минутите от живота на 52-членния екипаж на изчезналата в събота край бреговете на Тулон френска подводница "Минерва". Както вече бе съобщено, подводницата разполага с неприкосновен запас от въздух за 100 часа при потопено състояние.
Тази сутрин, когато изтичаше 72-ият час от изчезването на "Минерва", известният френски изследовател на морето Жак-Ив Кусто направи първото спускане със своя батискаф на 3,5 морски мили от Кап д'Арм, близо до остров Поркерол, където с помощта на хидролокатори бе установено от подводници, самолети и кораби присъствието на някакъв голям метален обект на морското дъно. Предположението на специалистите, че това може би е изчезналата подводница "Минерва" не може да се потвърди при днешните търсения…Представители на Военноморските сили вече не крият, че екипажът на "Минерва" не може да бъде спасен, тъй като според пресмятанията аварийният запас от въздух може да стигне на екипажа днес до 17:00 часа по Гринуич…
…Има опасения, че подводницата е изчезнала на голяма дълбочина. Тя е конструирана да издържи налягането на водата на дълбочина от 300 до 500 метра, а районът, където се търсят нейните следи, достига на места 1000 метра дълбочина. Поради това на подводниците, заети с търсенето на "Минерва", е обърнато внимание, че всяка погрешна стъпка може да бъде катастрофална за тях.
Не по-обнадеждаващо е положението и с изчезналата миналия четвъртък израелска подводницата "Дакар", търсенето на която е съсредоточено южно от остров Кипър, между Израел и Ливан…

***

Докато в Средиземно море продължава издирването на “Минерва” и “Дакар”, от военноморските сили на САЩ съобщават за произшествие с тяхна атомна подводница. Информацията се намира в бюлетина “Международна информация” на БТА:

Авария с американска подводница

Ню Йорк, 1 февруари 1968 г. /БТА/ Американската атомна подводница “Сивулф”, която е на учения в Атлантическия океан, се е повредила, като е опряла в дъното на океана. Тя незабавно е изплавала, съобщава агенция Асошиейтед прес, като се позовава на декларация на министерството на морския флот на САЩ.
Подводницата “Сивулф”, която има екипаж от 94 души, ще бъде откарана днес на буксир за ремонт във военната база на американските подводници в Гротън /Щат Кънектикът/.

***

В началото на февруари през няколко дни идват съобщенията за прекратяване на издирването на двете подводници в Средиземно море. Първото е на 3 февруари и е за “Минерва”:

Търсенето на френската подводница прекратено

Париж, 3 февруари 1968 г. /ТАСС/ Сутринта на 2 февруари беше официално прекратено търсенето на френската подводница “Минерва”, връзката с която беше прекратена преди няколко дни, когато тя се намираше под вода близо до военноморската база в Тулон…
…Военноморското командване в Тулон не се съмнява, че подводницата е претърпяла авария в такъв район на морето, където дълбочината е около 2000 метра. По такъв начин, дори ако подводницата бъде открита впоследствие, ще бъде извънредно трудно да се извади на повърхността.
Заедно с това Тулонската префектура посочва, че ще бъде направено всичко, за да се открие “Минерва” и да бъде установена причината за нейната гибел, за да бъдат предотвратени евентуални катастрофи на други подводници от този тип.

***

Търсенето на “Дакар” преустановено

Лондон, 5 февруари 1968 г. /БТА/ Вчера Израел обяви подводницата “Дакар” с 69 души на борда си за изчезнала, съобщи агенция Ройтер от Тел Авив. В официалната декларация на израелското правителство се казва, че вчера израелските ВВС (Военновъздушни сили - бел. ред.) и ВМС (Военноморски сили - бел. ред.) преустановили търсенето на подводницата…

***

В края на май американската атомна подводница “Скорпион” не се прибира в базата си в Норфолк, Вирджиния. Съобщението за изчезването на подводния кораб е предадено от БТА на 28 май в бюлетина “Международна информация”: 

Американската атомна подводница “Скорпион” не се завърнала в базата си

Ню Йорк, 28 май 1968 г. /БТА/ Снощи Пентагонът съобщи, че американската атомна подводница “Скорпион” не се е завърнала на време в базата си в Норфолк, щата Вирджиния. Подводницата, която има екипаж от 99 матроси и офицери, не е поддържала радиовръзка през последните шест дни.
Подводницата “Скорпион” с водоизместимост 3075 тона е участвала в учебни операции в състава на Шестия американски флот в района на Средиземно море. Тя е трябвало да се завърне в базата си вчера.
Съобщава се, че американски кораби и самолети от двете страни на Атлантическия океан прекосявали океана с надеждата, че ще намерят някакви следи от подводницата. Времето в района на Атлантическия океан е крайно лошо и океанът е много бурен, което затруднява търсенето.
До вчера Военноморските сили на САЩ и Пентагонът не проявявали загриженост, тъй като “Скорпион” е трябвало да плува под водата и при такива случаи подводниците често не поддържат радиовръзка. След като близките и роднините на матросите и офицерите излезли вчера в 13 часа на пристанището в Норфолк, щата Вирджиния, за да посрещнат подводницата и тя не пристигнала, снощи Пентагонът разпространи своето съобщение…
…Последният радиосигнал, получен от подводницата, бил от района на Азорските острови на 21 май.
   
***

Надежда за намирането на “Скорпион”

Ню Йорк, 30 май 1968 г. /БТА/ Американското министерство на отбраната съобщи, че тази нощ в 0:28 часа по Гринуич един патрулен самолет приел радиограма, за която се предполага, че е предадена от изчезналата американска подводница “Скорпион”. Според Пентагона радиограмата била неясна, но на нея можело да се различи наименованието на подводницата по американския военноморски код. Съобщението гласяло :
“Някоя станция на тази вълна. Тук е /следва кодовото обозначение на “Скорпион”/".
Радиограмата била уловена на 177 км, източно от Норфок /щата Виржиния/. Това място се намира зад американския континентален праг, където дълбочината на водите достига до 215 метра. Според специалистите в района на това сравнително плитко място 99-членният екипаж би могъл да издържи над 70 дни. Ако обаче подводницата е потънала зад континенталния праг, простиращ се на около 80 км от брега, “Скорпион” би трябвало да бъде смачкана от водното налягане…

***

Ню Йорк, 1 юни 1968 г. /БТА/ Комисията по атомната енергия към Конгреса на САЩ започна разследване във връзка с изчезването на подводницата “Скорпион", съобщи днес представител на Комисията във Вашингтон.


***

Търсенето на “Скорпион" продължава

Ню Йорк, 4 юни 1968 г. /ТАСС/ …Двадесет и два кораба и двадесет и седем самолета всеки ден "претърсват” обширния район между пристанището Нopфолк, Азорските и Бахамските острови…
В неделя пет ескадрени миноносеца от Военноморските сили на САЩ изминаха около 2 000 мили по най-вероятния курс на “Скорпион", но не откриха нищо…

***

Вашингтон, 6 юни 1968 г. /ТАСС/ Атомната подводница “Скорпион” с 99 души екипаж се смята занапред за ”изчезнала”. Това бе съобщено от морското министерство на САЩ.
Началник-щабът на ВМС Томас Мурър заяви, че грижливото търсене на подводницата през последните десет дни не е разкрило никакви следи от “Скорпион”. Поради тая причина Пентагонът е стигнал до извода, че тя "е изчезнала в глъбините на Атлантическия океан".

***

Откриването на подводниците, изчезнали през 1968 г. в Средиземно море, е десетилетия по-късно. Израелските военни официално потвърждават намирането на “Дакар” след 31 години, през 1999 г., съобщава БТА в своята емисия “Международна информация”:

Изчезнала израелска подводница бе открита след 31 години
 
Ерусалим, 30 май 1999 г. /БТА/ Израел вчера официално потвърди във военно комюнике, че изчезналата преди 31 години подводница "Дакар" е била открита на дъното на Средиземно море между островите Кипър и Крит, предаде Ройтерс. С това се слага край на една от най-големите морски загадки в историята.
“Дакар” е подводница от периода на 40-те години, купена от Великобритания, която мистериозно изчезна през 1968 г.  на път от английското пристанище Портсмут за израелското Хайфа. В Гибралтар тя е била презаредена и е осъществила последния си контакт със сушата на 24 януари 1968 г…

***

След повече от 50 години е намерена и “Минерва”. Това става през юли 2019 г., съобщава БТА в своята емисия “Международна информация”:

Над петдесет години по-късно беше открита изчезнала край бреговете на Франция военна подводница

Париж, 22 юли 2019 г. /БТА/ Останките от френската подводница "Минерва", изчезнала през 1968 г. с 52 души на борда, бяха открити след повече от 50 години край бреговете на френския град Тулон, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на френската министърка на въоръжените сили Флоранс Парли.
"Намерихме подводницата "Минерва". Това е успех, това е облекчение и техническо постижение. Мисля за семействата, които очакваха този момент толкова дълго", написа министърката в Туитър. Отломките от подводницата бяха открити на 45 километра от Тулон в Средиземно море, на 2370 метра дълбочина. Мястото е било открито от американския кораб "Сийбед констрактър", пристигал в зоната миналия вторник. Дронове на борда му първо потвърдиха къде може да се намира "Минерва".
Корабът е собственост на американската частна компания "Оушън инфинити", участваща в подобни издирвателни мисии. Именно с този кораб беше открита аржентинската подводница "Сан Хуан", потънала с 44 души на борда през 2018 г. край бреговете на Аржентина.
Военната подводницата "Минерва" потъна (…) на 27 януари 1968 г. и въпреки предприетите незабавно операции, така и не беше открита. Миналия октомври семействата на изчезналите членове на екипажа поискаха подновяване на издирвателните операции. В началото на годината Флоранс Парли обяви, че искането им е удовлетворено…

/ДС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 23:49 на 16.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация