Климатичният феномен датира от Ледниковия период

site.btaПоследното за ХХ век появяване на "Ел Ниньо" предизвиква първия от 116 години снеговалеж в Гуадалахара на 13 декември 1997 г.

Последното за ХХ век появяване на "Ел Ниньо" предизвиква първия от 116 години снеговалеж в Гуадалахара на 13 декември 1997 г.
Последното за ХХ век появяване на "Ел Ниньо" предизвиква първия от 116 години снеговалеж в Гуадалахара на 13 декември 1997 г.
Вентура, Калифорния (2 февруари 1998) Екипи се опитват да поправят кей, повреден от вълни с височина 15 фута по време на буря, предизвикана от "Ел Ниньо" (AP Photo/Nick Ut,)

Океанското течение "Ел Ниньо" причинява единствения снеговалеж, регистриран от 116 години в Гуадалахара, Мексико, на 13 декември 1997 г. Предишният сняг в района е паднал през далечната 1881 г. 

Явлението, наречено "Момчето" на испански, причинява през 1997 г. и 1998 г.  смъртта на хиляди хора в Латинска Америка и Южна Африка. Необичайно топлото течение "Ел Ниньо", което се появява в централната и източната част на Тихия океан по протежение на екватора, предизвиква силни дъждове в централния и източния тропически пояс на Пасифика и периоди на суша в Индонезия, Австралия и западния тропически пояс на Пасифика, суша в Централна Америка и Карибите и извънредно силна влага в централните и южните райони на Южна Америка и в Източна Африка.
Той се случва на всеки три до 10 години и може да продължи 12 месеца. Според учени топлото течение съществува от последната ледникова ера.

"Ел Ниньо" си има спътница - "Ла Ниня" (момичето - бел.ред.), която носи изстудяващ ефект.  Под влиянието на "Ла Ниня" температурата на повърхностния воден слой на централната и източната част на Тихия океан спада с около 2-3 градуса от обичайните средни стойности. 

БТА съобщава за последствията от "Ел Ниньо":

Снежни бури и студове отнеха живота на 12 души в Мексико

Мексико, 14 декември 1997 г. /БТА/ Необичайни снежни бури и сковаващ студ обхванаха по-голямата част от северно Мексико, като причиниха смъртта на най-малко 12 души и парализираха шосета и пристанища. Студената вълна, която някои специалисти свързват с феномена "Ел Ниньо", предизвикала снеговалежи дори в намиращи се на юг селища, включително Гуадалахара. В града е валял сняг за първи път от 1881 г., предаде Ройтерс, позовавайки се на местни радиостанции.

***
 
Климатичният феномен "Ел Ниньо" взема десетки жертви в Перу

Лима, 4 януари 1998 г. /БТА/ Продължаващите вече няколко дни в Перу поройни дъждове, предизвикани от климатичния феномен "Ел Ниньо", взеха 25 жертви, а девет души се смятат за изчезнали, съобщи Националният институт по гражданска отбрана…
От наводненията и земните свличания са пострадали около 5600 души, допълва институтът… 
Досега "Ел Ниньо" е причинил в Перу щети на стойност 12 милиона долара.

***

Невиждани наводнения заляха Кения

Найроби, 17 януари 1998 г. /БТА/ Осемдесет и шест са жертвите на големите наводнения в Кения, предизвикани от проливните дъждове, които се изсипват над страната от три месеца… 
Метеоролозите обясняват невижданите по разрушителната си сила дъждове с явлението "Ел Ниньо".

***

“Ел Ниньо” виновник за рекордните температури през 1997 г.

Женева, 20 януари 1998 г. /БТА/ 1997 бе една от най-горещите години и това се дължи на океанското течение "Ел Ниньо", което разстрои климата в много части на земното кълбо.  Това е заключението на междуправителствената група към ООН за изследване на климатичните промени и Световната метеорологична организация.
Средните температури на сушата и морето бяха с 0,44 градуса по Целзий по-високи в сравнение със служещия за еталон период 1961-1990 година.
В централната и източната част на Тихия океан температурите бяха с 2-5 градуса по Целзий по-високи от нормалните.  В по-голямата част от Европа, в района на тропиците и по западното крайбрежие на Северна и Южна Америка температурите също бяха по-високи…

***

Пожари обхванаха Колумбия

Богота, 27 януари 1998 г. /БТА/ Десетки горски пожари, два от които край столицата Богота, унищожиха от вчера досега десетки хектари насаждения. Небивалото засушаване в Колумбия, довело до пожарите, се дължи на климатичното явление "Ел Ниньо".
Стотици пожарникари, доброволци, полицаи и военни с помощта на хеликоптери продължават и днес да се борят с огнената стихия…
До момента са унищожени 1500 хектара гори. 

***

Поне 38 са жертвите на торнадото в централна Флорида

Вашингтон, 24 февруари 1998 г. /БТА/ Поне 38 души са жертвите на торнадото, което бушува в централната част на Флорида, САЩ, предаде АП.  Сред тях е и момченце на година и половина, което смерчът изтръгнал от ръцете на баща му. Тринайсет души се смятат за безследно изчезнали. Поне 250 са ранени…
Над 135 хиляди души са останали без електричество в апогея на бедствието.  При някои от пристъпите скоростта на вятъра достигала 338 км/ч. Бедствието е резултат от природното явление "Ел Ниньо" и е най-разрушителното във Флорида, откакто Националната метеорологическа служба на САЩ изобщо води статистика. Следва ураганът "Андрю", който през 1992 г. уби 32 души във Флорида, Луизиана и Бахамските острови…

***

"Ел Ниньо" затрупа електроцентрала в Перу

Лима, 2 март 1998 г. /БТА/ Една от най-големите перуански водноелектрически централи - край Мачу Пикчу, бе затрупана от огромни количества кал и скална маса при топенето на снеговете, вследствие на климатичния феномен "Ел Ниньо".  Повредени са и петте нива на централата, която осигуряваше електричество за три департамента.  Ще са необходими месеци, за да бъде възстановена дейността й, предаде АФП.
Свляклата се маса кал и камъни е около 10 милиона кубически метра. На места дебелината й достига 70 метра.
Близо 20 населени места в провинция Ла Конвенсион са напълно изолирани от външния свят.  Не се съобщава за жертви.

***

БТА публикува в своята емисия на 20 юли 1998 г. статията на Корал Чаморо от сп."Камбио 16”:

Проклетото "Ел Ниньо"

Името му е въплъщение на невинността, но откъдето е преминало, последиците са опустошителни.  Наводнения, пожари, хиляди евакуирани, човешки жертви, неизчислими икономически и материални щети.  Това са пораженията на "Ел Ниньо".
Визитната му картичка е разрушението. Последните данни са много красноречиви. В северната част на Аржентина се изляха незапомнени дъждове. Над 100 000 души станаха свидетели как всичко, което ги заобикаля, изчезва. Загинаха 18 души, а щетите не могат да се изчислят.

В Перу, Еквадор и Боливия също паднаха поройни дъждове.  В Перу загинаха повече от 100 души, почти 4000 къщи бяха разрушени, сериозно пострада инфраструктурата.  Над 90 на сто от територията на страната е засегната от явлението.
Но "Ел Ниньо" е капризно и докато в някои райони се изявява с дъждове, в други, като Бразилия и Колумбия, продължителните суши предизвикаха огромни пожари, които преминаха границата и се насочиха към Венецуела… На другия бряг на Тихия океан "имиджът" му не е много различен. В Индонезия, Филипините, Малайзия, Северна Австралия, Япония... пожарите унищожиха големи горски райони. Населението на Северна Корея гладува поради оскъдната земеделска продукция.
Африка също не беше пощадена от сушите.
Явлението се проявява приблизително на всеки пет години и продължава около 18 месеца. За "Ел Ниньо" започва да се говори при необичайно затопляне на морската повърхност, което нарушава нормалните климатични условия на региона, където се появява.

"Ел Ниньо" няма установен маршрут нито конкретен път, защото се предава чрез атмосферата. То действа от разстояние и макар че първоначално засяга крайбрежието на Тихия океан, влиянието му се разпростира до всяка точка на земното кълбо.
Пораженията, нанесени на природата, предизвикват сериозни проблеми в снабдяването с питейна вода, с храни, в хигиенните условия. В засегнатите зони се появиха болести като холера, пневмония, малария, диарии, увеличиха се острите респираторни заболявания.
      
Много погрешни схващания битуват за "Ел Ниньо". Неправилно е да се смята, че това е някакво ново явление. Историята показва, че то е било познато още на инките, населявали долината Коско Куско в Перу преди 1000 години, които го наричали "тимпу лато" /горещо време/.
Погрешно е също да се смята като нещо временно, без да се разбира, че това "е явление, което се заражда, разраства се, възпроизвежда се, достига максималната си интензивност /обикновено през декември/, отслабва и изчезва", обяснява Луис Балайрон, завеждащ службата за прогнози в Националния метеорологичен институт в Испания…

Според специалистите сегашното "Ел Ниньо" е най-интензивното през този век.  Онези от тях, които разполагат с данни още от 16-и век, са изчислили, че на всеки 100 години се появяват две или три действително много интензивни "Ниньос". Това щяло да бъде последното, което обаче не означава, че атмосферните смущения ще свършат дотук.
      
Вероятно е след "Ел Ниньо" да ни посети "Ла Ниня", което има негативен или изстудяващ ефект.  Под негово влияние температурата на повърхностния воден слой на централната и източната част на Тихия океан спада с около 2-3 градуса от обичайните средни стойности…

***

Учени откриха връзка между "Ел Ниньо" и ураганите

Вашингтон, 2 септември 1999 г. /БТА/ Често обвиняваното топло течение "Ел Ниньо" всъщност води до по-малко на брой и по-слаби урагани, спасило е доста човешки животи и е повлияло благотворно на икономиката на САЩ, твърдят изненадващо американски учени, като се позовават на резултатите от две отделни изследвания, предаде Ройтерс.
Изследователят от центъра за космически полети "Маршал" на НАСА в Алабама Робърт Уилсън е открил връзка между явлението "Ел Ниньо" - периодично топло течение в Тихия океан недалеч от брега на Южна Америка - и сезон на слаби урагани в Атлантическия океан, Карибско море и Мексиканския залив.
Като изследвал ураганите между 1950 и 1998 г., Уилсън установил, че когато течението "Ел Ниньо" е било налице, никога не е имало повече от три силни урагана на сезон, а при отсъствие на "Ел Ниньо" броят на ураганите достигал седем.

Друго изследване, публикувано в септемврийския бюлетин на Американското метеорологическо дружество, е установило, че последният "Ел Ниньо", започнал през 1997 г.  и завършил през юни 1998 г., и обвиняван за земни свлачища в Калифорния, наводнения в Източна Африка, суша в Нова Зеландия, огньове и смог в Югоизточна Азия и нанасяне на щети за над 2 милиарда в Еквадор, всъщност е направил повече добро, отколкото зло.  АП цитира климатолога Стенли Чангнън, който е изчислил, че докато през 1997-1998 "Ел Ниньо" може да бъде обвинен за смъртта на 189 души, същевременно може да му се признае, че е запазил живота на средно 850 души, които биха могли да загинат през нормалните зимни и ураганни сезони… 

***

Климатичният феномен "Ел Ниньо" датира от Ледниковата ера

Вашингтон, 14 май 2000 г. /БТА/ Климатичният феномен "Ел Ниньо" датира от последната Ледникова ера, сочат изследванията на почвени проби и седиментни скали от пресъхнали езерни басейни в Ню Инглънд, датиращи от преди 13 500 до 17 500 години.  Тами Ритенур от университета в Небраска и учени от университета в Масачузетс смятат, че циркулационният феномен в Тихия океан, който оказва влияние върху метеорологичните условия в целия свят, е активен при всякакви климатични условия, а не само при топло време, пише сп. “Сайънс”.

"Досега се смяташе, че "Ел Ниньо" е феномен, който действа само при топло време и 3 до 5-годишните му цикли на активност са възникнали едва преди 5000 години.  Нашите открития доказват, че "Ел Ниньо" е започнал да действа още преди 17 500 години.  Това е забележително, защото през този период територията на Канада и северните части на САЩ са били покрити от дебел леден слой", обяснява Джули Бриъм-Грет от университета в Масачузетс и допълва, че новите данни доказват, че "Ел Ниньо" действа и при студено време.  "Нашите открития ще помогнат за изясняване на причините за възникване на "Ел Ниньо", смята тя. 

***

"Ел Ниньо" има свой 2000-годишен цикъл

Лондон, 14 ноември 2002 г. /БТА/ Природният феномен "Ел Ниньо", смятан за причинител на разрушителни наводнения и бури, има свой 2000-годишен цикъл, съобщиха американски учени, цитирани от Ройтерс.
Честотата на появите на Ел Ниньо е била най-висока преди 1200 години, през Средновековието, и вероятно ще достигне нов пик в началото на 22-ри век.
"Ел Ниньо" действа в свой 2000-годишен ритъм и ние смятаме, че тези периодични промени са имали голямо отражение върху световния климат през последните 10 000 години", заявиха учените от университета "Станфорд" в Калифорния…

/ГИ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 12:28 на 12.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация