ОБЗОР

site.btaБившият президент от левицата Лула е фаворит на едни от най-поляризираните от десетилетия президентски избори в Бразилия

Бившият президент от левицата Лула е фаворит на едни от най-поляризираните от десетилетия президентски избори в Бразилия
Бившият президент от левицата Лула е фаворит на едни от най-поляризираните от десетилетия президентски избори в Бразилия
Двамата основни претенденти на президентските избори в Бразилия на 2 октомври - Луиз Инасио Лула да Силва (вляво) и Жаир Болсонаро (вдясно). Снимка: АП

Миналата седмица започна кампанията за президентските избори в Бразилия на 2 октомври. Според проучвания на общественото мнение бившият президент от левицата Луиз Инасио Лула да Силва има двуцифрена преднина пред настоящия държавен глава - десния популист Жаир Болсонаро.

Лула и Болсонаро, които на практика вече агитират от месеци, започнаха официално на 15 август предизборната си кампания, която според експерти е една от най-поляризираните от десетилетия, отбелязва на сайта си телевизия Ал Джазира.

67-годишният настоящ президент проведе своя първи митинг на символно място - малкия град Жуиз ди Фора в Югоизточна Бразилия, където мъж промуши бившия капитан от армията и едва не го уби по време на кампанията за предишните президентски избори в страната - през 2018 г. Болсонаро в крайна сметка бе избран на най-високия пост в държавата.

"Невъзможно е да не съм развълнуван, когато се връщам в този град", каза бразилският президент пред свои привърженици, които преминаха внимателна проверка преди да бъдат допуснати на митинга. "Споменът, който нося със себе си, е за прераждане. Животът ми беше пощаден от нашия създател", заяви Болсонаро.

76-годишният Лула, от своя страна, стартира своята кампания с посещение в завод на "Фолксваген" в Сао Бернардо ди Кампо, в индустриалното сърце на югоизточния щат Сао Пауло, където започна някога политическата си кариера като профсъюзен лидер. Той разкритикува остро провалите на сегашния президент по време на пандемията от новия коронавирус, които според разследване на Сената са допринесли за това Бразилия да се нареди на второ място след Съединените щати по брой смъртни случаи, свързани с инфекцията. 

"Ако някой е обладан от дявола, това е Болсонаро", каза Лула.

Бившият президент от левицата в периода 2003-2011 г. по конституция нямаше право да се кандидатира за трети пореден мандат на изборите през 2010 г. Тогава популярният сред по-бедните слоеве от населението Лула, при чието управление милиони бразилци се измъкнаха от бедността благодарение на предприетите от държавата мерки, посочи за свой наследник Дилма Русеф, която бе избрана. След като обаче Русеф бе отстранена от Сената с процедура по импийчмънт през 2016 г., започнаха проблемите с правосъдието на нейния политически наставник в раздираната от остри политически борби Бразилия. При президента от десницата Мишел Темер Лула бе осъден на следващата година на затвор за корупция - обвинения, които той винаги е отхвърлял като политически мотивирани. В крайна сметка Федералният върховен съд постанови през 2019 г. той да бъде освободен и популярният бивш президент се завърна с гръм и трясък в политиката.

Болсонаро, чиято популярност намаля чувствително след пандемията, изведнъж се озова срещу сериозен съперник в амбициите си за втори пореден мандат. Бразилският президент от месеци твърди, без да представи каквито и да било доказателства, че системата за електронно гласуване е уязвима за измами - теза, която е отхвърляна от правни експерти, посочва Ал Джазира.

Болсонаро е "лошо копие на Тръмп", заяви неслучайно във вторник Лула, цитиран от Франс прес. 

Той очевидно имаше предвид неподкрепените от никакви доказателства твърдения на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, че победата на изборите през 2020 г. му е била отнета с измами. На 6 януари миналата година последва смъртоносният щурм на Капитолия от привърженици на Тръмп, които той лично подстрекаваше със спорни изказвания. Републиканецът, следващ консервативен, изолационистки дневен ред, бе близък политически съюзник на настоящия бразилски президент и неведнъж изрази възхищението си от него.

Спорните изявления на Болсонаро неминуемо предизвикаха опасения от насилие и в Бразилия, в случай че резултатите от изборите след по-малко от два месеца бъдат поставени под съмнение.

Самият президент многозначително каза в понеделник, че ще уважи изборите, независимо от резултата, но само ако гласуването е "чисто и прозрачно", съобщи Ройтерс.

Това обаче навежда на мисълта, че Болсонаро почти сигурно ще оспори резултата, ако загуби. Той винаги би могъл да се аргументира с предполагаеми нередности със системата за електронно гласуване, срещу която отправи толкова много нападки.

Тази кандидат-президентска надпревара в страната е "най-поляризираната... от връщането към демокрация" в края на 80-те години на миналия век, заяви пред АФП политическият анализатор Адриано Лаурено от консултантската фирма "Проспектива".

Лаурено се аргументира, че Болсонаро се опитва да изгради своята кампанията около тезата "за божествения подбор... при която оцеляването при инцидента с намушкването с нож играе централна роля". "Лула междувременно винаги гледа да се върне в Сао Бернардо в ключови моменти от своя политически път, представяйки се за човек от народа", добави анализаторът.

Публикувано миналата седмица проучване на общественото мнение, проведено от института ИПЕК, отчете преднина от 12 процента на бившия президент от левицата пред настоящия държавен глава в изборните нагласи за първия тур - съответно 44 процента срещу 32 процента, посочва Ройтерс. Ако, както се очаква, никой кандидат не получи 50 процента плюс един глас, то на балотажа на 30 октомври Лула би спечелил още по-убедително срещу Болсонаро - с 51 процента срещу 35 процента, или разлика от 16 процента.

Сондажите очертават тенденция на намаляване на преднината на някогашния профсъюзен лидер пред бившия офицер, но тя все пак остава сериозна. Спроред усреднени данни, компилирани от неправителствената организация "Американско общество" и публикувани на нейния сайт, Лула е водил с 8 процента пред Болсонаро на 20 август - 43 процента срещу 35 процента. За сравнение, на 11 ноември миналата година преднината му е била 15 процента - съответно 40 процента срещу 25 процента.

Възможно е това да се дължи на предприети от десния президент мерки в подкрепа на по-бедните бразилци - традиционен електорат на неговия съперник. Болсонаро например увеличи социалните разходи и накара контролираната от държавата петролна компания "Петробраз" да понижи цената на горивото, чието поскъпване бе сериозен фактор за скока на инфлацията.

Лула от своя страна призова бразилците да го изберат, за да помогнат за "възстановяването и трансформирането" на осмата икономика в света и за да защитят страната срещу "тоталитарната заплаха".

В началото на 2011 г. той напусна поста като най-популярния президент в историята на Бразилия, след като при неговото 8-годишно управление най-голямата латиноамериканска държава, с население от 212 милиона души, преживя икономически бум, който измъкна от бедността около 30 милиона човека. След това обаче Лула изпадна в немилост, като му бяха повдигнати обвинения в рамките на разследването за корупция в огромен мащаб, станало известно като "Операция Автомивка". Той винаги е твърдял, че е станал мишена на политическа атака с цел дискредитиране на неговото наследство, а миналата година съдия прекрати всички обвинения срещу бившия президент по Наказателния кодекс, откривайки отново пътя му към най-високия пост.

Сега Лула поставя акцент в кампанията си на обезлесяването на Амазония - проблем, наболял при управлението на Болсонаро и привлякъл световното внимание. По официални данни след встъпването в длъжност на десния президент сечта в най-голямата гора на Земята се е увеличила със 75 процента спрямо предишното десетилетие.

Бразилия няма нужда да отсече още нито едно-единствено дърво, за да засее повече соя, увери в понеделник Лула, цитиран от Ройтерс. Той обеща да постави също акцент върху борбата с климатичните промени и възстановяването на международните връзки на страната, критикувана през последните години най-вече заради неглижирането на проблема с обезлесяването на Амазония и дори насърчаването на сечта.

Победите на левицата в последно време на президентските избори в Чили и Колумбия "показват, че латиноамериканският народ повече не иска фашисти начело на континента", каза Лула, цитиран от АФП. Той добави, че има "огромната задача да възстанови" международните връзки на Бразилия, и изрази намерение "да укрепи отношенията между държавите от Южна Америка".

Настоящият бразилски президент на свой ред казва, че е наследил страната в лошо икономическо състояние, усложнило се още повече заради пандемията, последвана сега и от войната в Украйна, но е успял да се справи. 

Лула и Болсонаро "представляват двете крайности на бразилската политика", като всеки от двамата кандидати има здраво ядро от привърженици и също толкова критици, обобщава бразилската журналистка Моника Янакиев от Ал Джазира. Тя допълва, че "икономиката ще е основният въпрос (в предизборната кампания), защото в момента сме изправени пред... едно от най-високите равнища на инфлацията в съвременната история, наред с безработицата и всички други проблеми, които дойдоха с пандемията и войната в Украйна".

Според усреднени данни от букмейкърски къщи, компилирани от специализирания сайт oddschecker.com, коефициентите за победа на Лула и Болсонаро съответно са около 1,50 и 2,50. Това означава вероятност бившият президент от левицата да победи приблизително в два от три случая.

 

 

 


 

 

 

 


 

/ПТА/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 08:20 на 08.12.2023 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация