ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА

site.btaЗападният печат коментира речта на лидера на Демократическата партия в Сената на САЩ Чък Шумър и шансовете за преизбиране на Байдън

Западният печат коментира речта на лидера на Демократическата партия в Сената на САЩ Чък Шумър и шансовете за преизбиране на Байдън
Западният печат коментира речта на лидера на Демократическата партия в Сената на САЩ Чък Шумър и шансовете за преизбиране на Байдън
Президентът на САЩ Джо Байдън (вдясно) посреща министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху на международното летище "Бен Гурион" в Тел Авив, 18 октомври 2023 г. Снимка: AP/Evan Vucci

Речта на лидера на демократическото мнозинство в американския Сенат Чък Шумър е последното от поредицата предупреждения на високопоставени официални представители и стъпки на Белия дом за оказване на натиск върху Израел и правителството на премиера Бенямин Нетаняху да разрешат  повече хуманитарна помощ в ивицата Газа и да преосмислят плановете си за продължаващо нападение срещу обявеното от САЩ за терористично движение "Хамас", чиято кървава атака срещу Израел предизвика войната, коментира в. "Уолстрийт джърнъл".

"Нетаняху изгуби правилната посока, като позволи (стремежът към) политическото му оцеляване да надделее над интересите на Израел", каза той в реч от трибуната на Сената на САЩ.

Вестникът отбелязва, че призивът на Шумър за нови избори в Израел идва на фона на нарастващото разочарование на администрацията на президента Байдън от Нетаняху заради броя на жертвите сред мирното население и неговата съпротива срещу следвоенните планове на Вашингтон, включително оказване на нов натиск за създаване на независима палестинска държава.

Шумър, който се смята за най-високопоставеният американски представител на изборна длъжност от еврейски произход в законодателната власт на САЩ, не е толкова критично настроен към правителството на Нетаняху, колкото други демократи в Сената, които призовават за ограничаване на доставките на американска военна помощ като начин да се наложат промени в израелската военна стратегия, посочва в. "Уолстрийт джърнъл". Изданието припомня, че Шумър заведе двупартийна делегация в Израел малко след терористичната атака на "Хамас" на 7 октомври, при която загинаха над 1200 израелци. Шумър помогна и за прокарването на пакет от помощи за Израел през Сената.

Пакетът за финансиране, който включва и средства за Украйна и съюзниците на САЩ, е в застой в Камарата на представителите, отбелязва вестникът.

Речта на Шумър идва в момент, когато Израел се готви да атакува южния град Рафах в ивицата Газа, където са намерили убежище над един милион палестинци, разселени в резултат на сраженията. Израел смята, че нападението над Рафах е от жизненоважно значение за разгрома на "Хамас".

Шумър заяви, че не вярва, че Нетаняху е подходящ да е начело на своята страна при разрешаването на конфликта, тъй като изглежда е отхвърлил идеята за палестински суверенитет. Лидерът на демократическото мнозинство в Сената очерта четири пречки, които стоят на пътя на решението за двете държави: "Хамас", палестинският президент Махмуд Абас, премиерът Нетаняху и "радикалните десни израелци", обобщава в. "Уолстрийт джърнъл".

Друг американски вестник, "Вашингтон пост", цитира думите на Шумър, че Израел рискува да се превърне в международен "парий" под ръководството на министър-председателя Бенямин Нетаняху и неговия десен кабинет.

Всекидневникът отбелязва, че това изявление е най-ясният сигнал към Израел, че разочарованието от начина, по който Нетаняху води войната в ивицата Газа, е стигнало до най-високите етажи в американското правителство.

През последните месеци президентът Байдън често изразяваше недоволство от Нетаняху, но никога публично не е изказвал предположение израелците да го сменят като премиер, посочва в. "Вашингтон пост". Нетаняху е крайно непопулярен у дома след нападението на "Хамас" на 7 октомври. Той се конфронтира с американските официални представители заради възпрепятстването на хуманитарната помощ в ивицата Газа и заявеното му желание да предприеме сухопътно настъпление в пренаселения град Рафах. А това, според САЩ, би довело до неприемливо висок брой жертви сред мирното население. Нетаняху също така изрично отхвърли настойчивите молби на САЩ да обсъдят път към решение, основаващо се на съществуването на две държави.

Вестникът отбелязва също, че представителите на САЩ все повече вярват, че Нетаняху поставя на първо място собственото си политическо оцеляване и е съсредоточен повече върху това да успокои крайно десните членове на своята коалиция, отколкото върху това, което е най-добро за Израел.

Миналата седмица Байдън каза в интервю за телевизия Ем Ес Ен Би Си, че Нетаняху "повече вреди на Израел, отколкото му помага".

Тази седмица осем сенатори от Демократическата партия заявиха, че ще подкрепят прекратяването на американската помощ за Израел, ако не бъде допусната повече хуманитарна помощ в ивицата Газа, посочва в. "Вашингтон пост".

Френският в. "Монд" отбелязва, че Шумър е произнесъл речта си на фона на нарастващото недоволство сред демократите в Конгреса на САЩ и засиления натиск на президента Джо Байдън върху правителството на Нетаняху заради нарастващия брой жертви в Газа.

Заричайки се да унищожи "Хамас" след нападението на 7 октомври, Израел проведе безмилостна кампания от бомбардировки и сухопътни операции в ивицата Газа, при които по данни на палестинските здравни власти досега са загинали най-малко 31 341 души, повечето от които мирни жители, подчертава френското издание.

Действителният брой на загиналите вероятно е много по-висок, тъй като броят им не включва онези, които не са стигнали до болниците. Сред тях са и хиляди хора, все още затрупани под развалините на сгради, разрушени от израелските въздушни удари, отбелязва на сайта си Би Би Си.

Британската медия коментира, че думите на Шумър предизвикаха упрека на напускащия поста си лидер на републиканците в Сената на САЩ Мич Макконъл, който нарече 40-минутната реч "гротескна" и "безпрецедентна".

Макконъл каза, че е "лицемерно американците, които реагират бурно на чуждестранна намеса в собствената им демокрация, да призовават за отстраняване на демократично избран лидер на Израел".

Посланикът на Израел във Вашингтон Майкъл Херцог също отправи нападки срещу казаното от Шумър, като написа в социалната платформа "Екс", че е "безполезно" и "контрапродуктивно" да се коментира "вътрешнополитическата сцена на демократичен съюзник", посочва Би Би Си.

Британският в. "Гардиън" цитира думите на Майк Джонсън, републиканският председател на Камарата на представителите, който определи призива на Чък Шумър за ново ръководство в Израел като "крайно неуместен" и "направо погрешен".

Джон Корнин, сенатор републиканец от щата Тексас, заяви по същия повод, че Шумър "подкопава най-близкия съюзник на Америка и единствената демокрация в Близкия изток". Това е "очевиден опит да успокои екстремистите в своята партия в ущърб на отношенията ни с Израел", написа той в "Екс".

Джон Фетърман, сенатор демократ от щата Пенсилвания, заяви пред изданието "Хъфингтон пост", че е съгласен с част от казаното от Шумър от сенатската трибуна. Той обаче подчерта, че не подкрепя призива на Шумър за нови избори в Израел, като добави: "Не вярвам, че трябва да се намесваме в каквото и да било... Не бих искал нито една държава, дори и най-близките ни съюзници, да оказва влияние върху нашите избори".

Американският в. "Ню Йорк таймс" отбелязва, че речта на Шумър е последното отражение на нарастващото недоволство сред демократите от начина на водене на войната от страна на Израел и жертвите сред мирното палестинско население. Недоволството е най-видимо сред прогресивно настроените демократи и създаде стратегическа и политическа дилема за Байдън. Републиканците се опитаха да се възползват от тази динамика за изборно предимство, като се ангажираха още по-силно с Нетаняху, докато демократите го отхвърляха.

Британският в. "Индипендънт" коментира, че отношенията на Нетаняху със САЩ са се влошили значително през последните няколко месеца, а и никога не са били стабилни, най-вече заради неговата близост и подкрепата му за опонента на президента Байдън на президентските избори през 2020 г. и най-вероятният му съперник в двубоя тази есен Доналд Тръмп.

Вестникът обръща внимание на появилите се съобщения, че след Речта за състоянието на Съюза миналата седмица Байдън е бил чут да разказва пред конгресмени от Демократическата партия за свой неотдавнашен разговор с израелския лидер. Байдън съобщил на съпартийците си, че е казал на Нетаняху, че скоро "ще се видят на Видов ден".

В коментара си за речта на Шумър в. "Гардиън" се позовава на неотдавнашните първични избори в САЩ, като отбелязва, че бюлетината в щата Джорджия не е съдържала опция за неангажираност. Затова политическите активисти там са организирали кампания "Не подкрепям никого", призовавайки избирателите да гласуват, но да не я попълват, за да изпратят своеобразно послание до президента Байдън по отношение на ивицата Газа. Британският вестник посочва, че около 6500 избиратели в щата са оставили бюлетината празна. А близо 9000 са избрали кандидатката на демократите Мариан Уилямсън, защото тя е изразила подкрепа за прекратяването на огъня. Общо гласовете надхвърлят разликата в победата на Байдън в щата Джорджия през 2020 г., която бе около 12 000 гласа, отбелязва в. Гардиън".

Движението на неангажираните започна на първичните избори в Мичиган, където повече от 100 000 избиратели демократи предпочетоха вота в знак на своеобразен протест в щат с голям дял на американските граждани от мюсюлмански и арабски произход, посочва вестникът. На Супервторника след това още няколко щата отбелязаха ръст при неангажираните, като в щата Минесота се наблюдаваше най-високият процент такива избиратели – 19 на сто, следвани от американския щат Хавай, където 29 процента от избирателите на първичните избори с ниска избирателна активност гласуваха като неангажирани. И трите щата получиха достатъчно гласове, за да спечелят делегати за конгреса на Демократическата партия през август, заключава в. "Гардиън".

По същата тема "Ню Йорк пост" отбелязва, че 81-годишният президент беше преследван на първичните избори от десетки хиляди "неангажирани" гласове на демократи, които критикуваха подкрепата му за Израел, най-вече в арабско-американските и мюсюлманските общности в щатите Мичиган и Минесота.

Изданието отбелязва, че необичайните коментари на 73-годишният демократ от Бруклин Шумър са отговор на надигащото се недоволство сред прогресивно настроените и крайнолевите членове на Демократическата партия от отказа на администрацията на президента Байдън да призове за прекратяване на петмесечната война и опасенията, че това може да застраши преизбирането на президента Байдън.

/ПГ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 04:23 на 29.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация