site.btaИзраел съобщи, че продължава подготовката с Египет за отваряне на контролно-пропускателния пункт "Рафах" с Газа

Израел съобщи, че продължава подготовката с Египет за отваряне на контролно-пропускателния пункт "Рафах" с Газа
Израел съобщи, че продължава подготовката с Египет за отваряне на контролно-пропускателния пункт "Рафах" с Газа
Камиони, превозващи хуманитарна помощ, преминават през граничния пункт "Рафах" между Египет и ивицата Газа след влизането в сила на споразумението между Израел и "Хамас" за прекратяване на огъня. 12 октомври, 2025 г. Снимка: АП/Mohamed Arafat

КОГАТ (израелската координационна служба към израелското правителство, която се занимава с въпроси, касаещи цивилните в палестинските територии) съобщи днес, че продължава подготовката с Египет за отваряне на контролно-пропускателния пункт "Рафах" на границата с ивицата Газа за преминаване на хора, предаде Ройтерс.

Датата, на която ще стане това, ще бъде обявена на по-късен етап.

Израел предупреди по-рано, че няма да отвори контролно-пропускателния пункт "Рафах", който е затворен вече няколко месеца, и ще намали хуманитарната помощ, влизаща в Газа, като се аргументира, че "Хамас" връща телата на израелски заложници твърде бавно. Той също така подчерта рисковете за прекратяването на огъня, което сложи край на две години опустошителна война и доведе до освобождаването на всички живи заложници, държани от палестинското ислямистко движение.

КОГАТ обърна внимание, че хуманитарна помощ продължава да влиза в ивицата през "Керем Шалом" ("Карм абу Салем"), както и през други гранични пунктове с Израел.

"Трябва да се подчертае, че хуманитарна помощ няма да преминава през граничния пункт "Рафах". Това никога не е било договаряно на никакъв етап", добави израелската служба в изявление, изпратено до Ройтерс.

Вчера Ройтерс съобщи, че се очаква граничният пункт "Рафах" да бъде отворен за преминаване на хора днес.

 

 

/ДИ/НС/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 07:59 на 18.10.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация