site.btaСПА: Стартирана е инициатива за локализиране на производство на коприната за покривалото на Кааба в Мека

СПА: Стартирана е инициатива за локализиране на производство на коприната за покривалото на Кааба в Мека
СПА: Стартирана е инициатива за локализиране на производство на коприната за покривалото на Кааба в Мека
Майстори извезват надписи на арабски език на черното покривало на Кааба в Мека - Кисва. Снимка: AP Photo/Amr Nabil

Присъстващите на петия ежегоден годишен Форум за инициативи за регионално развитие, провел се в Международен конгресен център „Крал Салман“, бяха запознати с вдъхновяваща инициатива, която цели локализиране на производството на естествената коприна, използвана за покривалото на Кааба (т.нар. Кисва) в Мека и за Гробницата на пророка Мохамед в Джамията на Пророка в Медина, предаде саудитската новинарска агенция СПА.

Представена от Агенцията за развитие на планинските райони на провинция Джазан, инициативата се фокусира върху производството на естествена коприна, използвана за Кисва и за Гробницата на пророка Мохамед, вместо тя да се внася от чужбина, като се провежда в партньорство с Главното управление по делата на Великата джамия и Джамията на Пророка. Според предварителното описание на инициативата Агенцията за развитие на планините на провинция Джазан ще произвежда сурова естествена коприна и  ще я доставя на комплекса „Крал Абдулазиз“ за изтъкаването на Кисва.

Инициативата цели локализиране на култивацията и производството на коприна – рядък естествен материал, извличан от копринените буби и използван в различни индустрии. Тя цели създаването на работни места, увеличаване на прихода на фермерите в планинските райони, изграждане на привлекателна среда за инвестиции, подкрепа на устойчивото развитие и увеличаване на местното производство на естествена коприна.

(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и СПА)

/ГГ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 00:43 на 19.07.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация