site.btaШвеция арестува заподозрян в шпионаж; задържан е дипломат, съобщи държавната телевизия

Швеция арестува заподозрян в шпионаж; задържан е дипломат, съобщи държавната телевизия
Швеция арестува заподозрян в шпионаж; задържан е дипломат, съобщи държавната телевизия
Шведският министър на правосъдието Гюнар Стрьомер. Снимка: ТТ чрез АП/Jessica Gow

Шведската полиция за сигурност (СЕПО) арестува шведски дипломат по подозрение в шпионаж, предаде Ройтерс, като се позова на информация от днес на шведската държавна телевизия СВТ (SVT).

СЕПО обяви, че е задържала заподозрян в шпионаж при акция в района на столицата Стокхолм, извършена в рамките на последните няколко дни, но не пожела да даде повече подробности.

"Вярно е, че имаме случай на подозрение в шпионаж", каза за Ройтерс говорителката на СЕПО Карин Луц. "Има задържан."

СВТ съобщи, че заподозреният е бил командирован в редица посолства по света и че случаят се води от отдела за национална сигурност към шведската прокуратура.

Министърът на правосъдието на Швеция Гюнар Стрьомер каза пред държавната телевизия, че правителството е било уведомено за случая и че има "основателни причини" за подозрението в шпионаж. 

"Основателни причини" е втората от двете категории на подлагане на подозрение в Швеция, уточнява Ройтерс.

"Разследването все още е в ход и не искам да говоря, преди да е приключило", заяви Стрьомер пред СВТ.

Антон Странд, назначеният служебен защитник на заподозрения, отказа коментар.

През последните години нарасна притеснението у властите в Швеция както от световни сили като Русия, Китай и Иран, така и от отделни групи, действащи както с нападения, така и със средства на хибридната война и корпоративен шпионаж, отбелязва Ройтерс.

През март тази година СЕПО предупреди, че чуждестранни сили целят да застрашат сигурността, прилагайки различни похвати за дестабилизиране на Швеция и Европа като цяло.

/ВС/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 02:44 на 14.05.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация