site.btaИзраелската армия публикува детайли от проверка на убийството на служители на спешните служби в Газа миналия месец

Израелската армия публикува детайли от проверка на убийството на служители на спешните служби в Газа миналия месец
Израелската армия публикува детайли от проверка на убийството на служители на спешните служби в Газа миналия месец
Карта на Израел и палестинските територии - изображение: AP

Израелската армия публикува днес детайли от проверката на убийството на служители на спешните служби в ивицата Газа миналия месец, предаде Ройтерс.

На 23 март, близо до граф Рафах, който се намира в южната част на ивицата Газа, израелски войници откриха огън по екипи на гражданската защита и на Червения полумесец, при което бяха убити 15 служители на спешните служби, припомня Франс прес.

В изявление на израелските въоръжени сили се казва, че са били разкрити няколко професионални грешки и нарушения на заповеди, както и че за инцидента не е докладвано в пълнота.

Израелската армия каза още, че във връзка с инцидента ще бъде отстранен от длъжност един заместник-командир, предаде Асошиейтед прес.

В публикувания резултат от разследването се казва, че въпросният заместник-командир, "заради лоша видимост през нощта", е преценил, че превозните средства на убитите служители, са принадлежали на бойци на палестинското ислямисткото движение "Хамас".

Израелската армия казва в разследването си, че палестинците са убити поради "оперативно недоразумение" от страна на израелските сили.

В разследването се казва, че решението за атака срещу превозните средства е било погрешно, но се отрича да е имало опит за прикриване на събитието.

Израел обвинява "Хамас", че превозва и крие свои бойци в линейки и превозни средства на спешни служби, както и в болници и други съоръжения с цивилно предназначение.

В изявлението си израелските сили изтъкват, че шестима от убитите на 23 март са били членове на "Хамас".

/БЗ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 06:39 на 25.04.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация