site.btaОБНОВЕНА Алжирският президент Тебун е преизбран с близо 95 процента от гласовете

Алжирският президент Тебун е преизбран с близо 95 процента от гласовете
Алжирският президент Тебун е преизбран с близо 95 процента от гласовете
Избирателна секция в Алжир. (AP Photo/Fateh Guidoum)

Президентът на Алжир Абделмаджид Тебун бе преизбран за втори мандат с 94,65 процента от гласовете, съобщи алжирската информационна агенция АПС.

От общо 5 630 000 регистрирани избиратели за президентските избори 5 320 000 са гласували за досегашния президент, съобщи председателят на избирателната комисия Мохамед Шарфи.

Подкрепяният от военните Тебун нямаше срещу себе си реални опоненти, тъй като умереният ислямист Абделали Хасани Шериф (получил 3 процента) и секуларистът Юсеф Аушиш (с 2 на сто от гласовете) се кандидатираха с благословията на влиятелната алжирска върхушка, отбелязва Ройтерс.

Предизборният щаб на Хасани Шериф заяви, че служителите в избирателните секции са били притискани да завишават резултатите и че се твърди, че протоколите за сортиране на гласовете не са били предадени на застъпниците на кандидатите, както и че е имало случаи на групово гласуване чрез пълномощници.

"Това е фарс", заяви говорителят на Хасани Шериф, Ахмед Садок, като добави, че кандидатът е спечелил много повече гласове, отколкото е било обявено, позовавайки се на собствените данни щаба от регионите.

По официални данни избирателната активност е била 48 процента.

Преизбирането на Тебун означава, че Алжир вероятно ще продължи да изпълнява управленската си програма с големи разходи за социална политика, които бяха възобновени, след като той встъпи в длъжност през 2019 г., благодарение на по-големите приходи от износ на енергия след период на по-ниски цени на петрола.

Той обеща да повиши обезщетенията за безработица, пенсиите и програмите за обществено жилищно настаняване, които увеличи по време на първия си мандат като президент.



       

/ЛМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 20:14 на 10.10.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация