Две седмици преди изборите за Европейски парламент

site.btaЕвроизборите в Латвия ще бъдат един хубав, стабилизиращ ефект на демокрацията, казва за БТА журналистът анализатор Ансис Богустовс

"Евроизборите в Латвия ще бъдат един хубав стабилизиращ ефект на демокрацията в дългосрочен план и страната ни ще бъде добре представена в Европа. Защото досега ние не сме присъствали винаги във всяка политическа група в Европейския парламент и затова се е създавала грешна представа за това кои сме ние всъщност". Това казва във видео анализ за БТА латвийският телевизионен журналист, политически анализатор и университетски лектор Ансис Богустовс.

По негово мнение националистите в Латвия са проевропейски настроени, а спадът в популярността на най-голямата партия – "Ново единство" на заместник-председателя на ЕК Валдис Домбровскис се дължи на политическите ѝ грешки, плод до голяма степен на сделки и надценяване на собствените възможности.  

Ансис Богустовс е роден на 18 ноември 1976 г. в латвийската столица Рига. Баща е на четири деца.

Вече три десетилетия е едно от най-популярните телевизионни лица в страната, като е направил кариера и в националната телевизия на Латвия и в латвийското национално радио. Освен като журналист, по-специално телевизионен водещ, се изявява и като политически анализатор, като какъвто изнася лекции в университети. Има две авторски телевизионни предавания за международна политики – "Новинарски топ" и "Глобус". В същото време е продуцент, организатор на събития и на баскетболни кампове.

Започва кариерата си през 1994 г. в младежки програми на латвийската национална телевизия. Между 1996 и 2005 г. е кореспондент на ЛТВ в Москва, в съседните Балтийски републики, както и в белгийската столица Брюксел, като отразява дейността на Европейската комисия и Европейския парламент. В държавната латвийска телевизия е водещ и на предаването "Евробизнес", като остава там до 2012 г.

От септември 2015 г. е във втората по популярност национална телевизия – частния канал ТВ24.

Следва пълният текст на интервюто с Ансис Богустовс.

Въпрос: Кои са основните теми в предизборните послания на основните политически сили преди изборите за Европейски парламент във вашата страна на 8 юни?

Отговор: Интересното в Латвия е, че тук има много силно влияние на неправителствените организации – най-вече търговски интереси на някои организации и лобистки групи.

Това говори за техния професионализъм, но в определени сфери те са по-слаби. За сметка на това в други отношения са толкова силни, че започват да диктуват предизборната програма на политическите партии със своите собствени изисквания. Това е интересно явление. Може би го има и в България.

Съответно на този етап може да обвините латвийската общественост, че е бездейна, че няма отношение към основните европейски въпроси, че не разбира, грубо казано, 85 процента от решенията, които се взимат в Брюксел. Това са решения, които трябва да се приложат пряко в националната политика на България или на Латвия. Затова и аз съм щастлив от произвеждането на евроизборите, защото сега по-ясно може да се формулира общата европейска нужда от тези избори. Засилва се нуждата от това, което трябва да постигнеш – но да го постигнеш, като се бориш – на европейско, не само на местно ниво. Така че тези избори са добра новина за целокупната общественост.

Сега за политическите партии добрата новина е, че не се открояват типични популисти. Тези политици в листите, които биха могли да се определят като такива, никога няма да имат успех в Европейския парламент.

Изглежда, че малко или много, ние ще покрием почти всички групи в Европейския парламент – някой ще отиде при социалистите, някой – в ЕНП (Европейската народна партия.), също така и при ЕКР (Европейските консерватори и реформисти). Може би при Зелените ще бъде различно – те няма повече да клонят към "русофилите“ в Европарламента, а по-скоро ще бъдат наистина „зелени“ латвийски представители.

Нека да кажем така – евроизборите в Латвия ще бъдат един хубав стабилизиращ ефект на демокрацията в дългосрочен план и страната ни ще бъде добре представена в Европа. Защото досега ние не сме присъствали винаги във всяка политическа група в Европейския парламент и затова се се създавала грешна представа за това кои сме ние всъщност.

Въпрос: Кое е най-интересното в предизборната кампания за вас като анализатор от една страна и за обществеността – от друга?

Отговор: Като журналист аз съм леко изморен от това да се пренебрегва реалността в дългосрочен план.

Така например нашата телевизия ТВ24 започна програма три-четири месеца преди евроизборите. Срещахме с местни граждани по общините и много политици отказаха да дойдат на срещите поради разстоянията, времето, което биха загубили, заради липсата на интереса, какъвто очакваха.

И едва когато останаха няколко седмици до изборите, те започнаха да желаят, да настояват и да предлагат водачи или подводачи на листите си за участници в подобни дискусии. И всичко това, като се има предвид, че нашата телевизионна програма е втора по популярност, съответно ние има дадохме някаква възможност, която те пренебрегнаха.

Тоест, създава се представата, че понеже хората не се занимават всеки ден с европейска политика, силите се хвърлят в последните две-три седмици преди изборите. Това не прави добро впечатление. Но това, мисля, не е само латвийско явление.

И тук идва една основна тема на предизборната полемика – до каква степен е възможно да се справим с миграцията. Тя бе видяна като възможност и от десните, и от левите партии да създадат една изкуствена полемика по въпрос, който би трябвало да засяга всички. И го правят, дори без да се вслушат в действителната статистика по случая. Говорим за стотина души на година, но в един момент се създава впечатлението за милиони бежанци, които прииждат.

И, разбира се, най-предсказуемата тема е Русия. Честно да си кажем, напредването на руските войски в Украйна ни гневи и това играе роля при гласоподавателите, които са уплашени, и те определено биха гласували за по-националистически настроените партии главно заради руската инвазия. Предполагам, че като регионален съсед на Украйна вие разбирате това много добре и, малко или много, подобно явление може да се наблюдава и в България.

Въпрос: Какви са тенденциите сега в сравнение с предишни избори?

Отговор: Най-същественият момент сега в политическата линия преди тези евроизбори е многократно повтаряният призив от страна на партиите „Да анулираме зелената сделка“.

Ако дадеш подобно обещание, значи си супергерой. Което е ужасно, защото зелената сделка трябва да бъде постигната – може би по различен път, може би в по-добри пропорции, с мисъл за местните предприемачи, които започват леко да се изнервят по този въпрос.

Но да – лозунгът "Убий зелената сделка" е лесна игра за влизане в главите на избирателите, особено за тези латвийци, които живеят в извънградска среда. Те мислят, че Европа идва със "зелената глупост" и единственият начин това да се промени е да се гласува за онези, които са против нея, дори и като се има предвид, че те няма да са способни да сторят обещаното, когато бъдат избрани в Европейския парламент.

Въпрос: Наистина ли има нарастване на влиянието на десните националисти в Латвия, както се наблюдава в други европейски държави?

Отговор: Аз мисля, че националистите в Латвия не са нацисти, не са хора, които биха се дистанцирали от всякакви европейски дела. Те са проевропейци.

Те просто казват, че в Европейския съюз не трябва да има федерализъм – отделните държави трябва да си бъдат независими. Някои ще кажат, че десните националисти в Латвия винаги са отстоявали собствените си ценности и това бе залегнало в тяхната предизборна платформа и преди шест години и тя никога не се е променяла драстично.

Така че, ако живеете във време на време на война или изпитвате други трудности, и търсите стабилност, намирам за твърде лесно обяснимо защото хората избират десните партии. Между другото, когато кажем "десни партии", най-много двама души биха били избрани в Европейския парламент от Националното обединение, като те биха се присъединили към групата в ЕП на Европейските консерватори и реформисти.

Но, знаете ли, те все пак не се доближават до идеите на полските или унгарските националисти.

Въпрос: Каква е причината за спадането на популярността на най-голямата латвийска партия – "Ново единство“, на заместник-председателя на ЕК Валдис Домбровскис и на министър-председателката Евика Силиня?

Отговор: Това е най-интересното политическо явление в Латвия. През последните двайсетина години „Ново единство“ е била винаги партията на министър-председателя на Латвия, в много правителства тук.

И – да, тя е направила много добри неща за европейската ни интеграция.  И – да, винаги представител на тази партия е бил номиниран за еврокомисар. Нейни членове винаги са се занимавала с европейските въпроси, с външните работи, с европейските фондове и с бюджета. Но в миналото направиха и сделки, с които "пуснаха кръв", така например, за да може техен представител да стане президент на Латвия.

Да, макар и настоящият държавен глава (Едгарс Ринкевичс – бел. ред.) да е популярен сред обществеността, начинът, по който той зае поста, изглеждаше до известна степен като сключване на сделка.

И когато се смени ръководството на партията и дойде новата вълна в политиката ѝ, се оказа, че от "Ново единство" в действителност имат намерение да сключват "кървави сделки" с всеки, само и само да задържат собствените си позиции. Това беше разкрито от много хора - представители на други политически партии, които даваха допълнителна информация на нас, журналистите.

И така, след като преди две години, на последните парламентарни избори, „Ново единство“ спечели двадесет и пет депутатски мандата, но сега популярността им спада, те губят доверието на избирателите.

Мисля, че обяснението за това е в ролята, която изиграха политическите им грешки, за които не им е виновен никой друг, а са си виновни те самите. И някак си съсипаха постигнатото, като омаловажиха ситуацията, а от друга страна и надцениха собствените си възможности. В същото време в другите партии се появиха политици от ново поколение и всъщност става въпрос за логично съревнование на идеологиите.

А във време на война хората да стават по-крайни за сметка на политическия център. Същевременно „Ново единство“ винаги е била центристка партия, склонна на бързи реформи, а не толкова на необходимите за момента реформи. Да, те ще останат в политиката, но вече няма да бъдат най-популярната партия.

/ГГ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 05:07 на 16.06.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация