ОБЗОР

site.btaВлиянието на САЩ върху конфликтите в Украйна и Израел се оказа ограничено

Влиянието на САЩ върху конфликтите в Украйна и Израел се оказа ограничено
Влиянието на САЩ върху конфликтите в Украйна и Израел се оказа ограничено
Президентът на САЩ Джо Байдън. Снимка: AP Photo/Evan Vucci

Влиянието на САЩ върху хода на конфликтите в Украйна и Близкия изток се оказа много по-ограничено, отколкото Белият дом очакваше, отбеляза в."Ню Йорк таймс“. В същото време именно Вашингтон е основен доставчик на оръжие за Киев и Тел Авив.

Четири седмици след терористичното нападение на палестинската ислямистка организация "Хамас" в Израел и отговора на еврейската държава в Газа и 20 месеца след началото на въоръжения конфликт в Украйна, Джо Байдън е изправен пред факта, че възможностите му да повлияе на тези събития са много ограничени, въпреки че тези кризи се превърнаха в определящи събития за неговото президентство.

В продължение на 10 дни администрацията на Байдън настояваше пред премиера Бенямин Нетаняху да направи "хуманитарна пауза" след ударите в Газа. При това Белият дом се надяваше, че годишната американска военна помощ в размер на 3,8 млрд. долара ще му придаде достатъчна тежест, за да повлияе на тактиката на израелския лидер.

Оказва се обаче, че случаят не е такъв. По време на телефонен разговор в понеделник Нетаняху отхвърли призивите на Байдън за повече усилия за избягване на цивилни жертви. Той продължава кампанията си на "мощно  възмездие" за нападението от 7 октомври, като използва мощни бомби, за да унищожи тунелите  на "Хамас", едновременно с това разрушавайки и жилищни квартали в Газа.

В Украйна Валерий Залужни, главнокомандващ украинските въоръжени сили, миналата седмица произнесе квалификацията, която американските официални лица избягваха с всички сили през по-голямата част от годината: патова ситуация. В статия, публикувана в британското списание “Икономист“, той посочи, че конфликтът с Русия навлиза в нов етап на позиционна война, включваща статични и изтощителни битки. Той предупреди, че това може да бъде от полза за Москва, като й позволи да възстанови военната си мощ.

Много от помощниците на Байдън са съгласни, че Украйна и Русия са се окопали в позициите си и фронтовата линия трудно би могла да бъде съществено променена.

Но американците се опасяват, че поради откровеността на генерал Залужни републиканците ще бъдат затруднени да гласуват за сериозно финансиране на украинската армия и че руският президент Владимир Путин ще има стимул да се окопае в завзетите позиции и да изчака с надеждата, че Доналд Тръмп или друг републиканец със сходни възгледи ще бъде избран за президент догодина и тогава Америка ще се откаже да помага на Украйна.

И в двата случая способността на Байдън да влияе върху начина, по който неговите съюзници водят бойни действия, изглежда далеч по-ограничена, отколкото можеше да се очаква, като се има предвид, че Америка е техният основен доставчик на оръжия и разузнавателни данни. Но Съединените щати са тясно свързани и с двата конфликта, тъй като са най-мощният съюзник на Израел и основната надежда на украинците за запазване свободата и независимостта на страната. Така че бъдещето на президента е тясно свързано с това как ще действат тези страни и как ще приключат въоръжените конфликти, в които те участват, отбелязва вестникът.

"Отдавна и не веднъж се случва американските президенти да осъзнаят колко слаба е степента на тяхното влияние върху Израел - много по-слаба, отколкото са си мислели", казва членът на Камарата на представителите Сет Моултън, демократ от Масачузетс и бивш морски пехотинец, служил четири пъти в Ирак. Според него същото може да се каже и за Украйна. "Преди всичко това е тяхна собствена борба, въпреки че ние сме заложили много на резултата", добави Моултън.

Тези много различни конфликти са разделени от историята, географията и американските национални интереси. Но Байдън лично ги обедини в обръщението си към нацията преди две седмици, след като се завърна от Израел, където президентът изрази скръбта си за смъртта на 1400 души при нападението на 7 октомври и обеща да се присъедини към усилията за ликвидиране на “Хамас“.

""Хамас“ и Путин представляват различни заплахи", каза той същата вечер. "Но те имат нещо общо помежду си. Те искат напълно да унищожат демокрациите в съседство - напълно да ги унищожат".

Страстта, с която Байдън говори за тези конфликти, датира още от времето, когато той оглавяваше сенатската комисия по външни отношения и беше вицепрезидент. Според президентските помощници Байдън вярва, че историята ще го запомни като защитник на демокрацията и борец срещу хаоса, терора и диктатурата.

В същото време президентът играе много внимателно. Той неведнъж е заявявал, че американските войски няма да се включат пряко в тези въоръжени конфликти, освен ако срещу американците в Близкия изток или в страните от НАТО не бъде извършено нападение. Той влезе в политиката по време, когато Америка беше затънала във Виетнамската война. Това е болезнен спомен за него и докато служеше в администрацията на Обама той много често настояваше, макар и безуспешно, за бързо изтегляне на американските войски от Афганистан, припомня "Ню Йорк таймс".

Байдън е твърдо решен да предотврати въвличането на Америка в преки военни действия с Русия, която има ядрени оръжия. През първите две години от своето президентство той се опитва да се дистанцира от Близкия изток и се опитва да се съсредоточи повече върху Индо-Тихоокеанския регион.

И макар че американските оръжия и разузнавателни данни са важни за съюзниците на САЩ в двата конфликта, Байдън е убеден, че военните решения трябва да се вземат в Израел и Украйна, а не в САЩ. Поради тази причина Вашингтон често се оказва в странно положение. Той може да предложи начини за унищожаване на огромната мрежа от тунели в Газа и за пробиване на руската отбрана, но се опитва да стои настрана от процеса на вземане на решения и техните последствия.

"Ние не седим до тях на една маса, когато те съставят списъци с цели. Това е тяхна борба", заяви говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби пред репортери в понеделник, когато бе попитан дали САЩ, доставчик на оръжия за Израел, са отговорни за смъртните случаи сред цивилното население.

Някои от помощниците на Байдън признаха извън протокола, че нежеланието на Нетаняху да се съгласи с Байдън за ударите по гъсто населените градски райони е озадачило американския президент. Но дали е така в действителност?  "Президентът отново изрази твърдата си подкрепа за Израел и защитата на израелските граждани от "Хамас" и всички други заплахи, като същевременно подчерта, че е наложително да се защитят палестинските граждани и да се ограничат щетите за цивилното население в хода на военните операции", се казва в изявлението, публикувано след телефонен разговор между двамата лидери, предаде Ройтерс.  В информацията се допълва, че администрацията на Байдън информира Конгреса на САЩ, че възнамерява да предостави на Израел прецизни бомби на стойност 320 милиона долара, съобщиха източници, запознати с плана. Дали това ще допринесе за облекчаване на хуманитарната катастрофа в Газа?

Когато държавният секретар Антъни Блинкън пристигна в Израел в края на миналата седмица и настоя за хуманитарни паузи, които да позволят безпрепятствено постъпване на помощи в Газа, както и за изтеглянето на цивилни извън обстрел и улесняване на освобождаването на затворници, Нетаняху категорично отказа. Премиерът подчерта, че "Израел отказва каквото и да било временно прекратяване на огъня, което не включва връщане на заложниците", съобщиха Франс прес и Ройтерс.

Когато американските военни предлагат съвети как да се воюва в града с минимални цивилни жертви, Нетаняху и неговият военен кабинет отговарят, че ЦАХАЛ воюва с това, с което разполага. Това са петстотин- и хилядокилограмови бомби, най-мощните във военния арсенал на която и да е армия в света. Такива боеприпаси не са предназначени за използване в гъсто населени градски райони…

Но всеки път, когато се появяват нови снимки и кадри на ранени и мъртви деца, натискът върху Байдън се засилва. Някои членове на неговата партия призовават президента да настоява за прекратяване на огъня. Бомбардировките и обстрелите продължават много по-дълго от епизодичните "хуманитарни паузи". Тези призиви със сигурност ще се засилят, след като в понеделник здравното министерство на Газа заяви, че израелските удари са убили около 10 000 цивилни в ивицата, включително около 4000 деца и тийнейджъри. Министерството се ръководи от "Хамас", което прави невъзможно да се потвърдят данните.

Заместник-съветникът по националната сигурност Джон Файнър заяви в неделя в предаването "Face the Nation" на Си Би Ес, че Съединените щати използват влиянието си, но го правят дискретно. "Винаги, когато предоставяме военна помощ на която и да е държава, включително и на Израел, изискваме гаранции, че законите на въоръжения конфликт ще бъдат спазвани", каза той. “И когато виждаме обстоятелства и събития, които предизвикват у нас безпокойство, казваме това директно на правителството на Израел. Ще продължим да го правим по време на целия конфликт.“

Проблемите на въоръжения конфликт в Украйна са значително по-различни, но са не по-малко сложни. Тук натискът върху Байдън не идва от левия фланг. Дори най-прогресивните членове на неговата партия подкрепят изпращането на оръжия и друга помощ на стойност милиарди долари на правителството на Володимир Зеленски, за да може то да отблъсква атаките на руската армия, започнали преди 20 месеца.

Но на десния фланг има все по-малко привърженици на продължаването на тази помощ. А на администрацията ѝ е трудно да формулира какви ще бъдат следващите стъпки, тъй като обещаната "пролетна офанзива" срещу Русия досега премести фронтовата линия само с няколко километра.

Генерал Залужни заяви, че е необходим голям технологичен пробив във въоръжението, за да се излезе от патовата ситуация. И добави, че най-вероятно такова нещо няма да се случи. В същото време изобщо не е ясно какъв технологичен скок е имал предвид той.

Помощниците на Байдън твърдят, че на Зеленски са били предоставени всички оръжия, които е поискал, включително ракети с голям обсег на действие АТАКМС (ATACMS). Байдън отдавна се противопоставя на доставката на такива ракети, опасявайки се, че по този начин Америка ще премине "червената линия" и Путин ще използва ядрено оръжие. Сега той се опасява, че ракетите ATAКMС няма да бъдат от голяма полза за украинците, защото руснаците разполагат своите военновъздушни сили извън обсега на тези оръжия.

През уикенда Зеленски упрекна своя генерал за определението "патова ситуация". Той отново се оплака, че американската бойна техника е пристигнала твърде късно, поради което не е довела до нужния ефект. (Помощниците на Байдън оспорват това твърдение, като отбелязват, че оръжията са доставени, когато украинските военни са се научили да ги използват). 

Байдън се опитва да овладее умората и недоволството от хода на бойните действия в Украйна, породени от усещането, че десетките милиарди долари американска помощ са били пропилени и че дори с доставените оръжия и предоставените разузнавателни данни не е било възможно да се преодолее мощната съпротива на добре укрепената руска армия, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Сега остава да се чака каква ще бъде развръзката от тези два потенциално много опасни конфликта, които са далече от САЩ. Но са много близо до Европа.

/ПТА/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 12:22 на 10.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация