ОБЗОР

site.btaКак би изглеждало евентуално второ президентство на Тръмп, ако бъде избран, според телевизия Си Ен Ен

Как би изглеждало евентуално второ президентство на Тръмп, ако бъде избран, според телевизия Си Ен Ен
Как би изглеждало евентуално второ президентство на Тръмп, ако бъде избран, според телевизия Си Ен Ен
Доналд Тръмп. Снимка: АП

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп тръгна по пътя на предизборната кампания за 2024 г., давайки на американските избиратели предварителна представа как може да изглежда второто президентство на Тръмп, ако бъде избран, предаде телевизия Си Ен Ен.

Американският телевизионен канал отбелязва, че Тръмп досега е дал много предизборни обещания - голяма част от които са често неясни и лишени от подробности или конкретни факти - включително относно прекратяване на войната на Русия срещу Украйна, изграждане на 10 нови града в САЩ и смъртно наказание за контрабандистите на наркотици.

Си Ен Ен резюмира някои от 14-те политики, които бившият американски президент твърди, че ще въведе, ако бъде избран за втори президентски мандат.

Наркокартелите

"Наркокартелите водят война с Америка - и сега е време Америка да води война с картелите", каза Тръмп в предизборен видеоклип през януари. Той посочи в предизборното си изявление през ноември 2022 г., че ако бъде избран, ще поиска от американския Конгрес да гарантира контрабандистите на наркотици и трафикантите на хора да могат да получават смъртно наказание за своите "отвратителни деяния". Бившият президент на САЩ също така обеща да "свали" наркокартелите, като им наложи морско ембарго, прекъсне достъпа им до глобалните финансови системи и използва специални части на министерството на отбраната, за да навреди на тяхното ръководство.

Образованието

"Ако стана президент, ще върна отговорността на родителите и ще им дам последната дума", каза Тръмп в предизборен видеоклип през януари, говорейки за образованието. Бившият американски президент каза, че ще даде преференции за финансиране и "благоприятно третиране" на училища, които позволяват на родителите да избират директори, ще премахне учителския мандат за учителите в основните училища, ще използва заплащането за заслуги, за да стимулира качествено преподаване, и ще намали броя на училищните администратори, като например тези, които наблюдават инициативите за многообразие, равенство и приобщаване. В предизборния си видеоклип Тръмп каза също, че ще намали финансирането на училища, в които се преподава критично важна расова теория и "джендър" идеология.

В реч по-късно Тръмп добави, че ще върне т. нар. Комисия 1776, която бе създадена при предишното му управление, за да "преподава нашите ценности и да популяризира историята и традициите ни сред нашите деца". Накрая бившият президент на САЩ каза, че ще натовари министерствата на правосъдието и на образованието да разследват нарушенията на гражданските права, свързани с дискриминацията на расова основа в училищата, като същевременно ще отстрани и "марксистите" от образователното министерство. Втората администрация на Тръмп, ако бъде избран за президент, ще предприеме преследване срещу нарушенията в американските училища както на клаузата за установяване, така и на клаузата за свободно упражняване на религията в Конституцията на САЩ, които забраняват на правителството да се намесва в религията и защитават правото на гражданите да практикуват собствената си религия, каза той.

Грижата за половете

"Ще отменя всяка политика на Байдън, насърчаваща химическата кастрация и сексуалното осакатяване на нашата младеж, и ще поискам от Конгреса на САЩ да ми изпрати законопроект, забраняващ сексуалното осакатяване на деца във всичките 50 щати", каза Тръмп през март по време на Конференцията за консервативно политическо действие (CPAC) в щата Мериленд. В предизборния си видеоклип Тръмп добави, че ако бъде избран за президент, ще издаде указ, с който да инструктира федералните власти да съкратят програмите, които насърчават смяна на пола. Той смята да поиска също от Конгреса да спре и използването на федерални средства за насърчаване и заплащане на процедури за такава смяна на пола. Бившият американски президент добави, че неговата администрация няма да позволи на болници и доставчици на здравни услуги да се причисляват към федералните стандарти за здраве и безопасност в програмите "Медикейд" и "Медикеър", ако предоставят химически или физически грижи за смяна на пола при младежи.

Престъпността

В два предизборни видеоклипа от февруари Тръмп каза, че ако "марксистките" прокурори откажат да повдигнат обвинения за престъпления и предадат "нашите градове на извършители на тежки престъпления", той "няма да се поколебае да изпрати федерални правоохранителни органи, за да възстановят мира и обществената сигурност". Тръмп добави, че ще инструктира министерството на правосъдието да започне разследвания за граждански права срещу "радикално леви" канцеларии на прокурори, които се занимават с прилагане на закона от расистки подбуди, ще насърчи Конгреса да използва законовите си правомощия над Вашингтон, за да възстанови "закона и реда", и ще преразгледа федералните стандарти за наказване на непълнолетни, за да се справи с нарастващия брой престъпления като например кражбите на коли.

Разглеждайки политиките, направени в рамките на така наречената от Тръмп "война на демократите срещу полицията", бившият американски президент обеща в предизборен видеоклип, че ще прокара "рекордни инвестиции" за наемане и преквалификация на полицаи, ще засили тяхната защита като така наречения квалифициран имунитет, ще увеличи наказанията за нападение над служители на реда и ще разположи Националната гвардия на САЩ, когато местните правоохранителни органи "откажат да действат". Бившият американски президент допълни, че ще изисква от правоохранителните органи, които получат средства от неговото инвестиционно финансиране или от министерството на правосъдието, да използват "доказани мерки на здравия разум", като например "спиране и претърсване".

Външната политика

"Малко след като спечеля президентския пост, ще уредя ужасната война между Русия и Украйна", каза Тръмп на предизборна проява в Ню Хемпшир, а в друга реч добави, че ако бъде избран, ще му отнеме "не повече от един ден", за да реши въпроса за войната. Тръмп не даде подробности за това как ще сложи край на войната в Украйна. По-нататък той се спря на стратегията си за спиране на "безкрайните войни", като се зарече да отстрани подпалвачите на такива войни, измамниците и "провалите във висшите етажи на нашето правителство", заменяйки ги със служители по националната сигурност, които ще защитават интересите на САЩ.

Бившият американски президент добави в предизборния си видеоклип, че ще спре лобистите и работещите по договор за правителството да подтикват висшите официални военни представители към война. Тръмп каза, че ще възстанови своята "прекрасна" забрана за пътуване на лица от няколко държави с преобладаващо мюсюлманско население, за да "държи радикалните ислямски терористи далеч от нашата страна", след като през 2021 г. сегашният президент на САЩ Джо Байдън отмени тази забрана.

Новите градове и "летящите" автомобили

В многобройни предизборни видеоклипове Тръмп каза, че ще оглави усилията за изграждане на т. нар. градове на свободата, за да "отвори отново границата, да разпали пак американското въображение и да даде на стотици хиляди младежи и други хора, на всички трудолюбиви семейства, нов шанс за собственост на жилище и всъщност за постигане на американската мечта". Според неговия план федералното правителство ще създаде 10 нови града на федерални земи, като ще ги предостави на районите с най-добри предложения за развитие. Бившият американски президент каза в предизборен видеоклип, че "градовете на свободата" ще доведат до завръщане на произведените в САЩ стоки, икономическите възможности, новите индустрии и достъпния начин на живот.

Във видеоклипа си от март Тръмп добави, че САЩ, при евентуална втора негова администрация, ще заемат водеща позиция в усилията за "разработване на превозни средства с вертикално излитане и кацане за семействата и за хората", като не позволят на Китай да бъде начело на "тази революция във въздушната мобилност". Бившият американски президент каза, че такива въздушни превозни средства ще променят характера на търговията и ще донесат богатство на селските общности.

"Дълбоката държава"

"Ако стана президент, цялата тази гнила система на цензура и контрол на информацията ще бъде изтръгната от системата като цяло. Няма да остане нищо", каза Тръмп във видеоклип през януари. За да се справи с "обезпокоителните" отношения между технологичните платформи и правителството, бившият президент на САЩ каза, че ще въведе седемгодишен период на така нареченото от него охлаждане, преди служители на агенции като ФБР или ЦРУ да могат да работят за платформи, които контролират масовите потребителски данни.

В многобройни предизборни изявления Тръмп добави, че ще възложи на министерството на правосъдието да разследва и преследва "режима" на онлайн цензура, ще забрани на федералните агенции да "правят сговор" с цел цензуриране на граждани, ще уволни бюрократи, за които се смята, че участват във федералната цензура, и ще спре федералните средства за университети, участващи в "дейности, подкрепящи цензурата". Относно фалшивата информация, ако стане президент, Тръмп ще забрани използването на средства на американските данъкоплатци за слагането на етикети при всяко изказване като подвеждаща информация или като дезинформация, като ще спре и федералното финансиране на организации с нестопанска цел и академични програми, които ги изследват.

Търговията

Съгласно предложения от Тръмп закон за търговията на реципрочна основа бившият американски президент каза, че ако други държави наложат мита на САЩ, "ние ще ги обмитяваме - зъб за зъб, мито за мито, точно за същата сума". В предизборен видеоклип Тръмп се зарече да наложи и на тези държави същите мита, които другите страни могат да наложат на САЩ. Целта, каза бившият американски президент, е да бъдат накарани другите страни да свалят своите мита. Като част от неговата по-мащабна стратегия за възстановяване на работните места в САЩ Тръмп каза, че ако бъде избран за президент, ще приложи и търговската си програма "Америка на първо място". Определяйки универсални базови мита за повечето чуждестранни стоки, бившият президент на САЩ каза, че американците ще виждат как данъците им намаляват с увеличаването на митата. Предложението му включва и 4-годишен план за постепенно спиране на целия китайски внос на основни стоки, както и слагане край на изкупуването на Америка от Пекин и преустановяване на инвестициите на американски компании в Китай.

Икономиката

"С победата ние отново ще изградим най-великата икономика в историята", каза Тръмп в предизборното си изявление през ноември миналата година. "Това ще се случи бързо. Ще изградим най-великата икономика в историята", повтори той без да направи конкретни политически предложения и без да обясни как ще подобри икономиката. Тръмп каза, че ще отмени увеличенията на данъците на сегашния президент Байдън, "незабавно ще се справи" с инфлацията и ще прекрати така наречената от него война на Байдън срещу американското производство на енергия.

Правителствената реформа

В изказване на Конференцията за консервативно политическо действие (CPAC) в щата Мериленд през март Тръмп обеща да "уволни заелите без избор длъжности бюрократи и силите в сянка, въоръжили нашата правосъдна система така, както никога досега не е била въоръжавана..." Във видеоклип от кампанията си Тръмп каза също, че ще възстанови президентския указ от 2020 г. за отстраняване на "некоректните" бюрократи и ще предложи конституционна поправка за ограничаване мандатите на членовете на Конгреса на САЩ. Тръмп също така обеща да "назначи американски прокурори, които ще бъдат пълна противоположност на окръжните прокурори на Сорос и другите, които се назначават в САЩ". Бившият американски президент допълни това послание, като се зарече да сложи край на "царуването" на подобни разследвания и районни прокурори, като направи и основна реформа в министерството на правосъдието и ФБР.

Втората поправка в Конституцията на САЩ

"Ще взема президентския указ на Байдън, който нарежда на федералното правителство да се насочи към оръжейната индустрия, и ще го скъсам и изхвърля още през първия ден", каза Тръмп на лидерски форум на института за законодателни действия на Националната оръжейна асоциация (NRA) през април. В речта си бившият американски президент също така обеща, че правителството няма да посяга на правата на гражданите по отношение на Втората поправка в Конституцията на страната и ще настоява Конгресът на САЩ да приеме законодателство относно скритото носене на оръжие на реципрочна основа.

Правата

"Ще създам специален екип, който бързо да прегледа всяко действие, предприето от федералните агенции в рамките на програмата на Байдън за "правата", което ще трябва да бъде отменено. Ще отменим почти всяко от тях", каза Тръмп в предизборен видеоклип. В няколко предизборни видеоклипа Тръмп добави, че ще отмени президентския указ на Байдън за правата, който изисква от федералните власти да стигат до равни резултати в политиката и да провеждат обучение относно правата. Ако бъде избран за президент, Тръмп каза, че ще уволни и служителите, наети да изпълняват политиката на Байдън, а след това ще възстанови своя президентски указ от 2020 г., забраняващ расовото и сексуалното профилиране във федералното правителство.

Политиката към Китай

"Ако стана президент, ще гарантирам, че бъдещето на Америка ще остане твърдо в американски ръце, точно както бе когато бях президент по-рано", каза Тръмп в свой предизборен видеоклип. Той обеща да ограничи китайската собственост върху американската инфраструктура в области като енергетиката, технологиите, телекомуникациите и природните ресурси. Бившият президент на САЩ каза също, че ще принуди китайците да продадат настоящите си дялове, които могат да изложат на риск националната сигурност на страната. "Икономическата сигурност е национална сигурност", подчерта Тръмп.

Фармацевтичните продукти

В свой предизборен видеоклип от юни Тръмп обеща да възстанови предишния си президентски указ, според който правителството на САЩ ще плаща същата цена за фармацевтични продукти като другите развити страни, за да "сложи край на това глобално изнудване на американските потребители веднъж и завинаги". Някои от фармацевтичните политики на бившите президенти бяха отменени от Байдън. Във видеото си Тръмп каза, че ако бъде избран за президент, неговата администрация ще се ползва от най-добрите цени, предлагани на други държави, които по думите му често плащат по-ниски цени за лекарствата от тези за американците. Такава политика, според Тръмп, ще накара фармацевтичната индустрия да повиши цените за други държави, като същевременно намали разходите за самите американци.

/ПТА/

news.modal.header

news.modal.text

Към 18:30 на 14.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация