ОБЗОР

site.btaШокиращи случаи на насилие във Франция, Италия и Испания пренасочиха вниманието на властите и на медиите върху вътрешните проблеми

Шокиращи случаи на насилие във Франция, Италия и Испания пренасочиха вниманието на властите и на медиите върху вътрешните проблеми
Шокиращи случаи на насилие във Франция, Италия и Испания пренасочиха вниманието на властите и на медиите върху вътрешните проблеми
Импровизиран мемориал в памет на жертвите на насилието в Анси във Франция, снимка: АП

Няколко последователни събития, станали почти по едно и също време, накараха властите на три европейски страни - Франция, Италия и Испания – да пренасочат вниманието си върху вътрешни проблеми, налагащи спешни мерки. В последно време вниманието на Париж и на Рим бе фокусирано върху постигане на консенсус по международни теми, като Украйна, миграцията или европейската автономия. Мадрид също се е фокусирал върху международните въпроси, тъй като от 1 юли Испания поема ротационното председателство на ЕС.

Във Франция в четвъртък сутринта 31-годишен сириец, представен от френските медии като Абдалмасих Х, нападна с нож няколко души в град Анси. При атака пострадаха тежко четири деца на възраст от 22 до 36 месеца. Сред тях имаше британче и португалче. Президентът на Франция Еманюел Макрон нарече нападението абсолютна низост. Френската премиерка Елизабет Борн заяви, че цяла Франция е разтърсена от този отвратителен акт. Нападението, извършено на детска площадка до парка „Градината на Европа” в историческия център на Анси породи порой от политически реакции. Прокурорката на Анси Лин Боне-Матис бързо поясни, че според първоначалното разследване не става дума за терористичен акт. А близки на нападателя – неговата майка и неговата бивша съпруга, живееща с 3-годишната им дъщеря в Швеция – обрисуваха неочакван профил на  мъжа. Вместо, както се предполагаше първоначално, че това е ислямист, озовал се незаконно във Франция и извършил атаката от ислямистки подбуди, се оказа, че става дума за сириец, представящ се за християнин, който е  бивш военен от армията на Сирия. В момента на нападението той извикал:  „В името на Исус”, припомня Франс прес. Роднините на нападателя разказаха още, че  мъжът от 2013 г. години е имал законно разрешително за пребиваване в Швеция и живеел в град Тролхатан. На няколко пъти от 2017 г. кандидатствал и за шведско поданство, но то му било отказано, защото е служил в сирийската армия до 2011 година. След тези откази мъжът изпаднал в дълбока депресия, отказвал да работи и да напуска дома си. Преди осем месеца отпътувал за Франция. Там подал документи за предоставяне на убежище, но френските власти не придвижили молбата му, защото мъжът вече разполагал с такъв статут в Швеция. Във Франция, както разказаха близките му, той живеел в църква. Сега на нападателя са повдигнати обвинения, а той е под наблюдение в килията си в ареста, защото има подозрения, че може да се самоубие.

След нападението десницата и крайната десница приканиха френското правителство да преосмисли изцяло френската миграционна политика и редица европейски правила в тази област, предвид това, че в случая не става дума за незаконен мигрант, а за законно пребиваващ на територията на ЕС мигрант. Още в края на миналата година френското правителство представи общите линии на законодателство в областта на миграцията. То обаче породи тогава критики и от десницата, и от левицата. Законодателството щеше да даде възможност за узаконяване на пребиваването във Франция на незаконни мигранти, които от дълги години работят в отрасли, в които има недостиг на работна ръка. Законодателството предвиждаше и възможност за експулсиране на мигрант при извършено престъпление. След силното недоволство от реформата на пенсионната система, правителството реши да поотложи за малко приемането на законодателството за миграцията, очертаващо се също толкова полемично. Но в началото на май кабинетът обяви, че иска да поднови работата в тази насока, за да може да представи законопроект през юли, така че дискусиите по него да започнат в парламента през октомври, припомня телевизия Бе Еф Ем. Още преди престъплението в Анси, десницата, от която зависят макронистите в долната камара на парламента, където те разполагат с относително мнозинство, формулира доста максималистични изисквания относно законодателството за миграцията, сред които предимство на френското право пред европейското по миграционните въпроси, референдум за имиграцията, недопускане в страната на чужденци, които представляват заплаха и възстановяване на престъплението „незаконно пребиваване в страната”. Това са изискванията от така наречената умерена десница „Републиканците”.  Тези на крайната десница „Национален сбор” са още по-радикални, отбелязва френската медия.  И докато досега макронистите дефинираха исканията на умерената десница като несериозни и припомняха, че например, за да има преимущество на френското право над европейското по миграционните въпроси, Франция трябва да излезе от ЕС, то сега престъплението в Анси променя нещата и налива масло в огъня на твърдата риториката на десницата. Което пък налага правителството да възприеме друг подход, за да си осигури подкрепата й при евентуален вот на законодателството за миграцията в парламента.

Вчера в Сен Ербо в департамента Финистер нидерландец откри огън по свои съседи - британско семейство, събрало се в двора на къщата си на барбекю. Единайсет годишно момиче бе убито на място, баща му е тежко ранен с опасност за живота, майката също е ранена. Невредима е 8-годишната сестричка на убитото момиче, но тя е в шок. От години между двете семейства имало конфликт за терен на границата на техните имоти. Нидерландецът, който бил затворен човек, освен това редовно се оплаквал от шума, идващ от къщата на съседите му, разказват местни жители. Драмата, напомняща силно на американско ежедневие, сега повдига въпроса за притежанието на огнестрелно оръжие във Франция и за необходимостта от затягане на разпоредбите в тази насока, посочват френски издания.

На 8 юни в Париж друг въпрос, свързан с насилие, претърпя развитие, когато Бети Жервоа, майката на момиче, самоубило се на 12 май заради училищен тормоз, бе приета от първата дама на Франция Брижит Макрон, която после обяви, че нейната събеседничка ще бъде назначена за посланик на програмата на френските власти за борба срещу училищния тормоз и тормоза на деца онлайн. 13-годишната Линдзи, дъщерята на Бети Жервоа, се обесила в детската си стая в дома си във Ванден Льо Вией в департамента Па дьо Кале след месеци на тормоз от четири нейни съученички. Тормозът започнал още миналата есен. Линдзи била подигравана заради външния й вид, но също и заради баща й, който преди години се самоубил в затвора.  Тормозът бил на живо, в самото училище, под погледа на останалите ученици, но също и онлайн, в социалните мрежи Фейсбук, ТикТок и Инстаграм.  Приятелката на Линдзи – Майлис, също станала обект на тормоз. Нещата ескалирали, когато Линдзи била залята с газирана вода в училищния стол и станала за посмешище пред всички. Няколко дни по-късно тя отвърнала на нападателките си по същия начин и те се нахвърлили върху нея. След като с помощта на учителите биещите се момичета били разтървани, училищното ръководство не предприело нищо срещу  ученичките, тормозилите Линдзи, а напротив на майката на момичето било препоръчано да я накаже и да й вземе мобилния телефон. Последвали нови месеци на тормоз до нова ескалация през февруари, когато Линдзи била предупредена, че нейните нападателки са й устроили засада на излизане от училище. Тя подала сингнал до майка си, която се свързала с ръководството на училището. Когато Линдзи излязла от училището, навън били освен тормозителките и техни приятелки, и няколко учители и директорът, както и майката на момичето и неговият втори баща, за да предотвратят побоя, но въпреки това отново се стигнало до физическа разправа. Майката на Линдзи едва успяла да я издърпа от нахвърлилите се върху нея момичета, докато директорът стоял на няколко крачки встрани, без да направи нищо, както разказва вторият баща на Линдзи. Последвали сигнали в полицията, до училищния инспекторат, а бабата на момичето дори изпратила писмо до първата дама на Франция, за която каузата за борбата с училищния тормоз е един от водещите приоритети. Но промяна в ситуацията нямало. Тормозът продължил по всички направления, включително заплахи от майката  на една от тормозителките до майката на Линдзи.  А Линдзи дори била толкова отчаяна, че написала прощално писмо до приятелката си, в което казвала, че ще се самоубие. Родителите  й го открили и я накарали да обещае, че няма да посяга на живота си. Но на 12 май след ден на привидно спокойствие момичето все пак сложило крайна живота си.

Историята придоби огромен медиен и обществен отзвук. На 6 юни семейството на Линдзи беше прието от френския министър на образованието Пап Ндиайе, който обаче после заяви, че цялото общество се е провалило по случая с тормозеното момиче. Това възмути обществеността, защото в случая с Линдзи ставаше дума за родители, положили всички усилия, за да сезират всяка възможна инстанция заради драмата, преживявана от дъщеря им и за училищни власти, неспособни да се справят и институции, останали безразлични, отбелязва сп. „Пари мач”. Още повече, че след самоубийството на момичето тормозът се пренесъл върху родителите му, които били заплашвани в интернет, че гробът на дъщеря им ще бъде осквернен.

След срещата на 8 юни между майката на Линдзи и Брижит Макрон, продължила два часа, адвокатът на Бети Жервоа каза, че това е била среща между две майки, а самата Бети каза, че е почувствала най-после, че някой се вслушва в думите й, пише сп. „Венити феър”. Почернената майка на Линдзи изразява надежда, че най-после във Франция ще бъдат предприети мерки за борба с ученическия тормоз. Тя споделя, че много родители са се свързали с нея след смъртта на дъщеря й, за да кажат, че техните деца също са жертва на тормоз. А гробът на Линдзи се е превърнал в място за поклонение за жертвите на училищния и онлайн тормоза. Близките на Линдзи се готвят да депозират сега оплаквания срещу ръководството на училището, регионалния инспекторат, а също и срещу социалните мрежи Фейсбук, Инстаграм и ТикТок, които въпреки подадените сигнали за обиди и тормоз над дъщеря им, не са реагирали.

Едно от предизборните обещания на Еманюел Макрон по време на кампанията му за втория президентски мандат беше по-голяма регулация на социалните мрежи, където, според него, потребителите са оставяни да изричат, скрити зад псевдоними, най-отвратителни неща, припомня Бе Еф Ем. Самата първа дама на Франция не беше подмината от  подобни „отвратителни неща” в мрежата, където се завъртяха преди около две години слухове, че тя е транссексуална.

Друг случай, потресъл Франция през изминалата седмица, беше делото за убийството на 15-годишната Шайна, ликвидирана и изгорена от годеника си през 2019 г. в Крей в департамента Оаз. Убиецът, който по времето на престъплението бил на 17 години, беше осъден в ранните часове на събота на 18 години затвор вместо на 30 години, както настояваше прокуратурата. Близките на Шайна бяха потресени от това. Случаят като цяло години наред шокира Франция тъй като момичето било бременно в момента на убийството. Като мотив за престъплението беше изтъкнат страхът на убиеца, че силно религиозните му близки нямало да му простят, че той е започнал активен сексуален живот, преди да встъпи в брак. Трагедията с Шайна потресе още повече Франция, предвид факта че две години преди да бъде убито, момичето е било жертва на групото изнасилване, когато е било само на 13 години. Посегателството  е било заснето тогава и кадрите са се завъртели в интернет. След като родителите на Шайна подали сигнал в полицията, насилниците на момичето го пребили. След години на съдебни дела на 1 юни на апелативна инстанция четирима младежи бяха осъдени на смешни, според близките на Шайна, присъди, вариращи от шест месеца до две години затвор условно. Шайна е била поетапно жертва на всички възможни насилия над жените, за които  властите са били информирани, но това не я е спасило от поредния насилник, посочва Бе Еф Ем.

Историята повдигна въпроса за затягане на наказанията срещу престъпленията срещу жени във Франция. През 2022 г. в страната бяха убити 112 жени, от които 72 бяха майки, оставили общо 148 сираци. Трийсет и трима от убийците после са посегнали на живота си, а 12 са направили опит да се самоубият, показват данни от сайта feminicides.fr.

 В съседна Италия след две убийства на жени, потресли страната в началото на месеца – това на бременна в седмия месец Джулия Трамонтано в Сенаго край Милано, убита от нейния годеник,  и това на онкоболна полицайка, убита от нейния колега и любовник в Рим -  на 8 юни италианското правителство одобри законопроект за борба с насилието над жените. Пакетът от мерки, който трябва да бъде дебатиран и приет от парламента, включва нови ограничителни заповеди за мъжете, посегнали на жени, засилено наблюдение на мъжете, отговорни за случаи на домашно насилие и увеличаване на броя на спешните горещи линии за жертвите на домашно насилие, предаде АНСА. Разследването на убийството на бременната Джулия Трамонтано в Сенаго край Милано продължи и миналата седмица. В петък аутопсията на тялото показа, че нападателят е намушкал младата жена 37 пъти с нож. В дома им освен това бе открита и отрова за мишки и се чакат резултатите от токсикологичните анализи от тялото на жената, за да се провери дали насилникът не я е тровел системно. Разследващите проверяват и дали майката на убиеца, която през сълзи нарече сина си чудовище пред медиите, не е била всъщност съучастник в престъплението.

Вчера Джулия Трамонтано беше погребана, а на траурната церемония в градчето Сант’Антимо край Неапол, в което тя е израснала и в което живеят родителите й, присъстваха няколкостотин души. Почит на убитата жена тези дни отдадоха и майсторите на графити Зак и Мари Кунцоло, нарисували стенопис с бременната Джулия близо до мястото в Сенаго, на което бе открит захвърлен трупът й, и ваятелят на пясъчни скулптури Никола Уру, направил огромна пясъчна фигура на бременната жена на плаж в Платамона в провинция Сасари.

От началото на годината в Италия са убити при различни обстоятелства 49 жени, показва сайтът femminicidioitalia.info. В тази статистика не са включени най-новите случаи на насилие и опити за насилие над жени. На 10 юни в Катания в Сицилия 52-годишен мъж прегази нарочно съпругата си и нейна  приятелка, която се опитвала да я убеди да се разведе с него. Приятелката почина на място. В същия ден  в Остия в района на Рим  49-годишен мъж прерязал тръба за битова газ и се готвел да натисне запалката, за да взриви кооперацията, в която живеела бившата му съпруга, но припаднал заради газовите изпарения и така била избегната трагедия с много жертви. Мъжът беше обвинен в опит за убийство на много хора. В кооперацията живеели 12 семейства.

Съседна Испания от години се хвали със затягане на законите за борба с убийствата на жени. Но след като в началото на миналата година властите изтъкнаха намаляването на случаите на убийства на жени в страната, през декември 2022 г. бе отчетен печален рекорд  - девет убити жени за един месец, посочва изданието „Воа дю нор”.  Испания започна процеса по затягане на мерките срещу убийствата на жени след шокиращата история на 60-годишната Ана Орантес, която през 1997 г. беше пребита, хвърлена от балкон и после изгорена жива от бившия си съпруг, след като на няколко пъти тя подавала сигнали в полицията и до медиите за това, че в продължение на 40 години брак е била непрестанно жертва на домашно насилие, припомня изданието.

Въпреки усилията на властите в Испания за борба срещу убийствата на жени, пропуски има.  Сред тях е случаят с 22-годишната италианка  от албански произход Сибора  Гагани, която от юли 2014 г. се водеше за безследно изчезнала в Торемолинос, близо до Малага.  На 6 юни тялото на младата жена беше открито в жилището, в което е живяла с годеника си през 2014 година. Трупът беше намерен в дървен сандък, зазидан в стената между две стаи.  ДНС анализ потвърди, че става дума за изчезналата Сибора. До тленните останки имаше и окървавен нож. А убиецът се оказа бившият годеник на Сибора - италианецът Марко Гайо Ромео. Пред разследващите той признал, че е убил годеницата си. До развръзката се стигна, след като мъжът бил арестуван за убийството с нож на настоящата си приятелка – испанката Паула, и в хода на разпита за това престъпление, той разказал и за предишното убийство.

Насилникът в този случай може и да е италианец, но престъпленията са извършени на испанска територия. Фактът, че години наред мъжът е  останал необезпокояван до степен да повтори престъпното си деяние въпреки строгите испански закони срещу убийства на жени, показва, че нещо в испанската система също куца. В навечерието на парламентарните избори в Испания през юли, тази констатация налива масло в огъня на критиките на опозицията срещу властите и вероятно ще подтикне досегашните управляващи да обмислят още по-голямо затягане на законите.

 

/ПТА/

news.modal.header

news.modal.text

Към 04:32 на 29.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация