ОБЗОР

site.btaКакви са рисковете за мира в света след последните демонстрации на сила и нови оръжия от страна на Северна Корея?

Какви са рисковете за мира в света след последните демонстрации на сила и нови оръжия от страна на Северна Корея?
Какви са рисковете за мира в света след последните демонстрации на сила и нови оръжия от страна на Северна Корея?
Снимка: АП

Северна Корея разкри, че разполага с малки ядрени бойни глави, които според нея могат да бъдат монтирани на ракети с малък обсег, съобщи Би Би Си.

Северът отдавна твърди, че разполага с тактически ядрени оръжия, способни да поразяват цели в Южна Корея. Снимките, публикувани в държавния вестник на страната във вторник обаче, са първото доказателство, което страната предоставя. Въпреки това е невъзможно да се провери дали снимките са истински. Докато Северна Корея не изпробва едно от тези устройства, остава само да гадаем, посочват наблюдатели.

Трудно е да се проследят ракетните изстрелвания на Северна Корея в наши дни. Отделните тестове вече не предизвикват такива заглавия като преди, но ако бъдат разгледани в съвкупност, те дават доста информация.

Северна Корея твърди, че наказва САЩ и Южна Корея за провеждането на най-големите им съвместни военни учения от години. Съюзниците тренират как да победят КНДР в случай на нападение. Това не е сценарий, който се харесва Председателя на Държавния съвет на КНДР Ким Чен-ун.

Това обаче не е типичен севернокорейски протест. В миналото КНДР е реагирала на подобни учения, като е изстрелвала смесица от ракети с малък, среден и дълъг обсег, а може би и артилерийски снаряди.

Този път Пхенян изстреля най-мощната си междуконтинентална балистична ракета, която на теория може да достигне всяка точка на континенталната част на САЩ.

Комунистическата държава изстреля ракетите от подводница и, както изглежда, от подземен силоз. Нейните военни симулираха ядрена атака срещу южнокорейско летище.

А Ким Чен-ун представи нов подводен дрон, за който твърди, че може да изстрелва ядрени оръжия под водата, за да предизвика "свръхмащабно радиоактивно цунами" и да унищожи вражески военни кораби.

Сега той представи и ядрени бойни глави, за които твърди, че могат да бъдат монтирани на тези оръжия.

Анализаторката Елън Ким от Центъра за стратегически и международни изследвания определя това като "севернокорейски еквивалент на модно ревю" - намек за сакото в стил "Диор", с което дъщерята на севернокорейския лидер беше забелязана да се появява на едно от изстрелванията.

Анализаторите, включително г-жа Ким, са обезпокоени от разнообразието на колекцията, която беше представена този сезон. Пхенян представи нови и по-усъвършенствани оръжия, които могат да бъдат изстрелвани от море и суша, за да бъдат насочени срещу САЩ, Южна Корея и Япония.

"Преди не знаехме, че те могат да изстрелват крилати ракети от подводници или ракети от земята. Оръжията им стават много по-трудни за проследяване и прехващане", каза г-жа Ким.

Вземете за пример крилатите ракети, изстреляни от подводница. Тези ракети предизвикват най-голямо безпокойство у Янг Ук, експерт по въоръженията от института "Асан" в Сеул. Той обяснява, че изстрелването на ракета от подводница затруднява откриването ѝ преди изстрелването. След изстрелването си крилатите ракети летят ниско и могат да бъдат маневрирани по време на полет, за да надхитрят противоракетната отбрана.

Ким Чен-ун винаги се е опасявал, че САЩ ще нападнат първи неговата страна и ще унищожат оръжията ѝ, преди той да има възможност да ги използва. Посланието, което той изглежда изпраща с този набор от тестове, е, че Северът вече има възможност да отвърне на удара или дори да удари пръв. Трудно е да се унищожат оръжия, скрити под земята или под водата.

С други думи, той казва: "Не мислете да ни нападате", смятат експерти.

Въпреки това трябва да бъдем предпазливи, посочват те. Защото Ким е склонен да преувеличава способностите на своите военни.

Винаги е стоял въпросът дали Северна Корея действително разполага с ядрени бойни глави, които да прикрепи към тези ракети. Повечето от показаните наскоро оръжия биха могли да носят само много малка и лека бойна глава. Досега не са демонстрирани доказателства, че Пхенян е успял да ги разработи.

Във вторник КНДР представи първото доказателство. Снимки, публикувани в главния държавен вестник, показват как Ким Чен-ун инспектира редица от малки ядрени бойни глави.

Няма начин да се провери дали бойните глави са такива, каквито се твърди, че са. Ето защо разузнавателната общност изчаква толкова дълго време в очакване на споменатия ядрен опит.

В момента, в който Северна Корея е в състояние да създаде миниатюрни бойни глави в масов мащаб, симулираните от нея заплахи стават реални и тя може да удари Южна Корея и Япония с ядрени оръжия.

Някои твърдят, че САЩ и международната общност трябва да направят повече, за да върнат Севера на масата за преговори и да предотвратят този ядрен опит. Преговорите между двете страни са в застой вече повече от четири години. Но Пхенян не е показал никакви признаци, че иска да разговаря. Той обикновено избира момента, когато смята, че може да спечели най-много.

Тъй като Китай и Русия отказват да наложат санкции на Северна Корея в Съвета за сигурност на ООН, тя може да продължи да разработва оръжията си без последствия.

В допълнение към малките бойни глави, КНДР все още не е доказала, че обикновените ѝ бойни глави могат да издържат пълен междуконтинентален полет. Понастоящем Северът тества ракети с голям обсег на действие, като ги изстрелва високо в космоса. Освен това иска да разработи по-усъвършенствана междуконтинентална балистична ракета, която да не се нуждае от зареждане с гориво преди изстрелване и така да може да бъде изстрелвана с по-малко предупреждение.

Янг Ук смята, че Ким Чен-ун се ръководи и от отчаяната ситуация у дома. При положение че икономиката му се задъхва, а населението гладува, напредването на програмата му за ядрени оръжия е "единствената карта, която му е останала да изиграе", казва Ян.

Продоволствената криза в Северна Корея се крие зад демонстрациите на военно могъщество. Ето защо Северна Корея изглежда ще продължи напред, разработвайки все по-разнообразни и по-смъртоносни оръжия.

За Елън Ким е сигурно само едно: "Ще има още тестове".

Ли Сунг-джун, говорител на Обединения комитет на началник-щабовете на Сеул, заяви, че южнокорейската армия армия анализира бойната глава, представена на севернокорейските снимки, но не даде конкретни оценки, съобщи Асошиейтед прес.

Призивите на Ким за засилване на производството на гориво за бомби дойдоха дни след като руският президент Владимир Путин обяви плановете си да разположи тактически ядрени оръжия в съседна Беларус, разглеждано като предупреждение към Запада, който увеличава военната си подкрепа за Украйна.

Макар да подкрепи Русия за нахлуването ѝ в Украйна, Северна Корея подчерта тристранното сътрудничество с Москва и Пекин, за да се противопостави на "новата Студена война", водена от "американските империалисти", които обвинява, че са пренесли конфликта в Азия, засилвайки военните си действия със Сеул и Токио.

"Северна Корея има нещо по-мощно в по-малко пространство. Това е обезпокоително", каза Куне Ю-сух, почетен професор по ядрено инженерство в Националния университет в Сеул, сравнявайки новите бойни глави с версията от 2016 г., цитиран от Ройтерс.

Ким Донг-юп, бивш офицер от южнокорейските военноморски сили, който преподава в университета Кюннам, заяви, че изображенията изглежда показват "миниатюрна, лека и стандартизирана бойна глава", предназначена за използване с поне осем различни платформи за доставка, включително ракети, изстрелвани от подводници.

"Сега, когато превозните средства за доставка са почти готови, те ще произвеждат бойни глави, за да осигурят възможност за втори удар - може би стотици, а не десетки - докато работят центрофугите още по-усилено, за да се получи ядрен материал за оръжия", каза той.

Ким Чен-ун е наредил производството на материали за оръжия по "далновиден начин", за да увеличи ядрения си арсенал "експоненциално" и да произведе мощни оръжия, съобщи севернокорейската държавна телевизия.

Военният специалист заяви, че врагът на ядрените сили на страната не е конкретна държава или група, а "самата война и ядрена катастрофа", а политиката на разширяване на арсенала е за отбранителни цели и за регионален мир и стабилност.

Във Вашингтон говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби заяви, че САЩ продължават да са готови да обсъждат подлежаща на проверка денуклеаризация на Корейския полуостров, но Северна Корея не е проявила желание за такива разговори.

"Затова ще продължим да работим, за да разполагаме с подходящи военни способности и с подходяща готовност да използваме тези способности, ако се наложи, за да защитим интересите на националната си сигурност и тези на нашите съюзници", каза той, визирайки мащабните военни учения, провеждани с Южна Корея.

Севернокорейският лидер Ким беше информиран и за базираната на информационни технологии интегрирана система за управление на ядрени оръжия, наречена Haekbangashoe, което означава "ядрен спусък", чиято точност, надеждност и сигурност бяха проверени по време на симулация на ядрена контраатака, съобщи телевизията на КНДР.

Междувременно на 28 март американската ударна група от самолетоносачи, водена от "Нимиц", акостира във военноморската база в Пусан в Южна Корея след съвместни учения. Това беше първото посещение на самолетоносача от близо шест години и съвпадна със 70-годишнината от създаването на американско-южнокорейския съюз.

Южнокорейският контраадмирал Ким Джи-хун заяви, че съвместните учения имат за цел да подобрят разширеното възпиране на САЩ - препратка към ядрения чадър на САЩ, който защитава техния съюзник, предвид нарастващата севернокорейска заплаха.

Командирът на ударната група, контраадмирал Кристофър Суини, заяви, че корабите му са подготвени за всякакви непредвидени ситуации.

"Не търсим конфликти със Северна Корея. Стремим се към мир и сигурност. Няма да бъдем принуждавани, няма да бъдем сплашвани и няма да отидем никъде", каза той пред журналисти.

 

/ПГ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 15:43 на 23.02.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация