ОБЗОР

site.btaСледизборни страсти и размисли в Италия

Следизборни страсти и размисли в Италия
Следизборни страсти и размисли в Италия
Снимка: АП

Джорджа Мелони работи, без да прави много изявления, по съставяне на правителството си. Тя продължава да получава и поздравления от чуждестранни представители. А през това време медиите в Италия са наводнени от прогнози за състава на бъдещия кабинет и от следизборни реакции на партийни лидери. И тъй като медиите засега не могат да се доберат до Мелони за по-пространни интервюта, те се опитват да разгадаят намеренията й през призмата на нейните близки - сестра й и партньора й, както и чрез анализ на почерка й, направен от видна италианска графоложка.

В интервю за в. "Стампа" сестрата на Мелони - Ариана Мелони, която е с две години по-голяма от Джорджа, разказва, че от 30 години споделя нейните политическите борби. "Казват, че Джорджа е против "Закон 194" (закона за абортите в Италия), но това не е вярно. Тя е на страната на правата на жените, на вече извоюваните права като цяло. Онези, който отправиха тези обвинения срещу нея, за да я направят смешна в очите на другите, изгубиха, защото сестра ми показа колко струва и какви са нейните принципи", казва Ариана. "Джорджа ще бъде  в състояние да накара хората да разберат, че няма никаква опасност от завръщане на фашизма в Италия. Джорджа често пъти е жертва на онези, които завиждат на честността й и на способността й да не реагира на определени сили и които я атакуват с цел да я унищожат", допълва Ариана.

В интервю за "Кориере дела сера" пък журналистът Андреа Джамбруно, бащата на дъщеричката на Мелони - Джиневра, разказва, че двамата са заедно от девет години и споделя, че за него ролята на "първи джентълмен" ще е необичайна, но ако се налага той ще придружава Мелони по време на официални визити. Джамбруно казва, че не е фен на това да е в центъра на медийното внимание.  Той уточнява, че двамата с Мелони вече си имат жилище и няма да се преместят в Палацо Киджи -  официалната резиденция и канцелария на италианския премиер. Вече е известно, че партньорът на Мелони има различни виждания от нея по различни въпроси, но сега той казва, че не е от левицата, както бе набеждаван. "Имаме различни мнения по етични въпроси, като например асистираното самоубийство. Мисля, че италианската държава трябва да помисли по въпроса дали е справедливо един човек да умре в дома си, с близките си около себе си, или дали той трябва да бъде принуден да отиде да умре в Швейцария", казва Джамбруно, който подкрепя асистираните самоубийства, докато Мелони е против евтаназията и всички нейни производни. "Дискутираме по деликатните въпроси", казва още Джамбруно, но допълва, че по въпроса за абортите няма дискусии между него и половинката му, защото Джорджа не оспорва закона за абортите.  По другите въпроси, по които двамата имат различия, те не се карат, а говорят и  всеки изтъква мотиви в подкрепа на своята позиция. В интервюто Джамбруно обрисува Джорджа като човек, който сам се е създал като една личност, постигнала нещо невероятно. Той смята, че тя е  прототипът на италианеца, който италианците харесват - онзи, който тръгва от нулата и въпреки житейските трудности постига нещо с усърдна работа. Джамбруно изтъква в отговор на онези, които твърдят, че Джорджа е жена, но се държи и говори като мъж, че тя има своята крехка и деликатна страна.  Но той допълва, че Джорджа е човек, който си спомня и цени онзи, който е вярвал в нея, който я е подкрепял. Като пример, че Джорджа  е различна от много мъже политици в Италия, Джамбруно посочва, че в деня след победата тя се е посветила на семейството си, докато някой спечелил изборите политик от мъжки пол нямаше да спре цял ден да изтъква, че е победител. 

Новинарският сайт Ти Джи Ком 24 пък цитира позицията на графоложката Кандида Ливатино за характера на Мелони въз основа на анализ почерка й.  Той показва, че Мелони е динамична, императивна натура, че се отличава с бърза мисъл. Но има и известна нетърпеливост у нея, тя реагира незабавно на провокации. Мелони е също така екстровертна, казва онова, което мисли директно, без да увърта, твърди експертката. Борбена е, със силна воля при преследването на целите, които си е набелязала, като в тази насока не проявява несигурност и колебания. Мелони чувства и силна принадлежност към своя политически лагер и към социалната среда, в която е израснала и не пропуска повод да брани тази своя принадлежност, допълва графоложката. Мелони се хвърля в борбата на първа линия, за да защитава онова, в което вярва въпреки препятствията. В личния си живот е мила и любвеобилна, посочва експертката. Фактът, че в подписа й, буквата G е по-голяма от другите, говори за желание Джорджа да изтъкне и затвърди индивидуалността си, но показва и известен егоцентризъм, което обаче е неизбежно при почти всички политици, особено при жените  в политиката, постигнали подобни на Мелони успехи, смята графоложката, която неотдавна отново беше в полезрението на медиите - този път заради анализ на почерка на новия британския крал Чарлз Трети.

И докато медиите анализират личността на Мелони, лидерите на водещите сили правят следизборни ходове. Лидерът на левоцентристката Демократическата партия Енрико Лета обяви поражението й, но набеди популистките партии, допринесли за падането на правителството на Марио Драги, че са виновни за възхода на десницата на изборите. Той обяви и, че няма да се кандидатира отново за партиен лидер и съобщи, че на 6 октомври ръководството на партията ще има среща, на която ще определи дата и за партиен конгрес, на който ще бъде избран нов лидер.  Някои в демократите вече очевидно си дадоха сметка, че ако начело на партията стои жена, тя би могла да постигне по-голям успех в настоящата конюнктура, когато редица партии в Европа и по света са оглавявани от жени. Ето защо вече се заговори за две кандидатки за лидер на демократите. Едната от тях, както съобщи "Република", е 49-годишната Паола Де Микели, министър за инфраструктурата и транспорта във второто правителство на Джузепе Конте, и бивш депутат. Другата, според "РАИ нюз", е 37-годишната Ели Шлейн, бивш член на Демократическата партия, сега член на екологичната партия "Зелена Италия" и бивш евродепутат, която реши през 2019 г. да не се кандидатира отново за Европейския парламент. По време на предизборната кампания Шлайн беше един от най-активните критици на Мелони. Според бившия премиер Романо Проди левицата трябва да бъде пресъздадена в Италия. Той изтъква, че на предстоящия партиен конгрес той няма да подкрепи кандидатурата на никой от кандидатите за партиен лидер, ако партията първо не се реформира, посочва Скай Ти Джи 24.

В лагера на антисистемните от "Движение 5 звезди" още в началото на седмицата партийният лидер Джузепе Конте поздрави Мелони за трудната задача, която я очаква - да управлява Италия, но я предупреди, че неговата партия ще защитава ценностите, в които вярва, припомня АНСА. В частност той обеща на Мелони силна опозиция срещу евентуални нейни стремежи за конституционни реформи и срещу плановете й за заменяне с друга мярка на гражданския доход (помощ, отпускана на някои безработни при определени условия, но във връзка с която се заговори за големи злоупотреби), въведен при управлението на "петзвездните" през 2019 г. После Конте насочи огъня на критиките към Енрико Лета, обвинил именно "антисистемните", че са свалили правителството на Драги, довело до победа на крайнодесните на предсрочните избори. Според Конте когато има поражение, както е в случая с демократите на изборите, партийните лидери не трябва да търсят изкупителна жертва, а да поемат отговорността за провала.
 
Бившият "петзвезден", лидерът на новата формация "Граждански ангажимент", външният министър в оставка Луиджи Ди Майо, така и не успя да влезе в парламента и изчезна от хоризонта. Известен с твърдата си риторика срещу Русия, тези дни, когато се говори много за референдумите в четири украински области, той дори не се появява често с антируски изявления в италианските медии.

В центъра Матео Ренци и Карло Календа, лидерите на двете партии в така наречения "Трети полюс" - "Италия Вива" и "Действие" - са много активни пред медиите. Ренци препоръча на Мелони да поздрави именно основния си опонент Лета за постигнатата от нея победа, защото, според него, благодарение на неубедителните изяви на Лета да представи демократите като алтернатива на "Италиански братя", Демократическата партия претърпя поражение, а "братята" спечелиха изборите. Според Ренци десницата сега в този си вид в Италия не представлява риск за италианската демокрация, но рискът идва от това, че десницата няма да съумее да намери подходящи хора за министри. Ренци разказа и, че вече е получил над 700 призива да направи така, че да свали правителството на Мелони. А Ренци е специалист по сваляне на правителства - той свали правителството на едновремешния си съпартиец Енрико Лета през 2014 г., а  после и второто правителство на Джузепе Конте през 2021 г., припомня "Ти Джи Ком 24". Самият Ренци сега отговаря на призивите на симпатизанти отново да се задейства като "ликвидатор на правителства" с думите: "Разбирам, че това се превърна в моя специалност, но преди да се сваля правителство, то трябва да бъде сформирано". На Мелони Ренци пък обещава да бъде в опозиция, но ако тя го покани на преговори относно планираните от нея реформи, той не би отказал да седне на масата за разговори. Като цяло Ренци смята представянето на изборите на "Третия полюс" като убедително - партията получи 9 места в Сената и 21 места в Камарата на депутатите.  Съратникът на Ренци в "Третия полюс" - Календа, който беше министър на икономическото развитие в правителството на Ренци и на Паоло Джентилони, пък е по-остър към Мелони. Той прогнозира, че Италия я очаква голяма бъркотия с десницата на власт и че  правителството на Мелони ще трае 4 до 6 месеца, защото предизборните обещания на десните ще струват над 180 милиарда евро бюджетен дефицит на Италия,  пише в. "Стампа". За "Третия полюс" Календа казва, че се е представил отлично на изборите, тъй като в историята на страната няма случай, при който формация, създадена месец преди вота, да спечели 8 процента.  За сравнение "Форца Италия" на Берлускони или "Лига" на Матео Салвини, които имат дългогодишна роля на политическата сцена в Италия, също получиха 8-9 процента.

В редиците на "Форца Италия" тези дни няма големи терзания относно резултата от изборите. Партията оправда очакванията на социолозите и благодарение на успеха на дясната коалиция ще влезе в бъдещо правителство. А партийният лидер Силвио Берлускони на 85 години успя да се върне в парламента, като спечели сенаторско място. Неговата партньорка в живота - 32-годишната Марта Фашина, пък отново става депутат в долната парламентарна камара. Безпокойство в редиците на "форцистите" има обаче относно разпределянето на водещите позиции  парламента и в  правителството. Според някои медийни информации Мелони била против идеята Берлускони евентуално да стане председател на Сената заради близките му връзки в миналото с Русия. Заговори се, че партиен представител може и да не получи поста на външен министър, както се очакваше досега, за да не бъде обявена бъдещата дипломация на Мелони за проруска.

Силни терзания обхванаха обаче "Лига". В партийните кулоари се чуха призиви за оставка на нейния лидер Матео Салвини заради това, че партията не се представи добре на изборите. Вместо очакваните 11-15 процента, тя получи само около 9 процента. Във вторник имаше среща на партийното ръководство, което застана все пак зад Салвини. После настана смут, когато стана ясно, че основателят на партията  - Умберто Боси, не е успял да влезе в Сената след 35-години парламентарна кариера. Това породи призиви Боси да бъде направен пожизнен сенатор. Името на Боси и на негови приближени в миналото бяха забърквани в скандали с управлението на партийните средства, но за някои в "Лига" Боси си остава исторически партиен лидер, когото Салвини не може да задмине по постижения. Вчера се изясни, че Боси все пак е избран в парламента, но в долната камара, съобщава Скай Ти Джи 24. Засега не става ясно дали след години като сенатор той и неговите привърженици няма да възприемат това "понижение" като унижение за Боси и да набедят Салвини и за този провал.

Но най-големите проблеми за Салвини ще настъпят ако се потвърдят информациите, появили се в редица медии, сред които "Република", "Стампа", "Кориере дела сера", "Соле 24 оре",  Ти Джи Ком 24 и Скай Ти Джи 24, относно разпределянето на ключовите постове в кабинета на Мелони. Според тези информации Салвини няма да получи вътрешното министерство, което заемаше в първото правителство на Джузепе Конте. Тогава като вътрешен министър гласът на Салвини се чуваше повече от този на премиера. Той се открои освен това, като забрани достъпа до италиански пристанища за корабите с мигранти, оставяйки партньорите на Италия да се оправят с главоблъсканицата какво да правят с тези хора насред морето. Тази забрана между впрочем доведе до няколко дела срещу Салвини. Но не това е причината Мелони, която е също за твърда линия спрямо незаконната миграция, да не го иска начело на вътрешното министерство, а това, че Салвини доскоро имаше близки връзки с Русия. А неотдавна той се изказа срещу антируските санкции и един висш пост за него в кабинета на Мелони, която подкрепя Украйна и е против Русия, би станал повод за обвинения към правителството й, че то е прекалено проруско, коментират италианските медии. 

Засега от щаба на Мелони не потвърждават тези слухове. Вчера Мелони имаше едночасова среща със Салвини. След нея двамата публикуваха само лаконично протоколно изявление, в което засвидетелстваха единството си и задоволството си от това, че избирателите са гласували доверие на десницата на изборите. 

Любопитно съвпадение бе, че точно когато се появиха слуховете, че за Салвини и за Берлускони няма да има висши постове,  украинският президент Володимир Зеленски поздрави Мелони за преизбирането й, като го направи в Туитър на италиански.  В отговор на което Мелони потвърди подкрепата си за Украйна.

Що се касае до ключови постове в правителството, медиите прогнозират, че Салвини ще получи само символичен пост на вицепремиер. Другият вицепремиер ще бъде Антонио Таяни, национален координатор на "Форца Италия". Той е журналист, политик, бивш военен, евродепутат от 2014 г., председател на Европейския парламент от 2014 г. до 2019 г. Тоест добре позната фигура е. Имаше и информации, че на него може да бъде поверено и външното министерство. Но сега зачестиха слуховете, че Мелони ще предпочете друг за поста, защото Таяни се асоциира с проруски настроения Берлускони. Тогава за Таяни би могъл да остане и постът на министър на отбраната. 

За външен министър се посочва името на шефката на разузнаването Елизабета Белони, която е дипломат от кариерата и която в даден момент е отговаряла за отдела за Русия във външното министерство. Белони бе сочена тази зима и като подходяща за президентския пост, или пък за премиерския пост, ако Драги беше избран за президент.

За външен министър се цитира и името на Джулио Терци ди Сант'Агата. Той е бил министър на външните работи в експертното правителство на Марио Монти. Преди това той има доста богата дипломатическа кариера. Заемал е постове в самото външно министерство и зад граница, сред които секретар по политическите въпроси в посолството в Париж, съветник по икономическите и търговските въпроси в посолството в Отава, генерален консул във Ванкувър, съветник по политическите въпроси в италианското представителство на НАТО в Брюксел, заместник-постоянен представител, а после и постоянен представител на Италия в ООН, на два пъти е бил и посланик в Израел, бил е и посланик в САЩ. Тази богата кариера го прави доста подходящ за поста. 

За министър на отбраната освен вариантът Таяни, се посочва и вариантът Иняцио Ла Руса. Той е бивша водеща фигура във "Форца Италия". Бил е министър на отбраната в четвъртото правителство на Берлускони. Ла Руса е съосновател заедно с Мелони на "Италиански братя". Дългогодишен съмишленик е на Мелони по всички въпроси.
 
За министър на отбраната се споменава и името на Джорджо Муле, журналист и политик и досегашен заместник-министър на отбраната в кабинета на Марио Драги. Но за Муле може да остане и министерството, отговарящо за Южна Италия.

Ако наистина Салвини не бъде назначен за вътрешен министър, то постът може да бъде поверен на Матео Пиантедози, който е префект на Рим, но в миналото  е бил и началник на канцеларията на вътрешния министър, по времето когато това беше именно Салвини. 

За министър на икономиката и на финансите се споменава името на Фабио Панета, бивш ръководител на Италианската централна банка и от 2020 г. член на изпълнителния комитет на Европейската централна банка. Този избор за министър би успокоил европейските партньори на Италия, по-специално тези от еврозоната. Предвижда се в правителството на Мелони да има и специално министерство, което да отговаря за прилагането на италианския план за постпандемично възстановяване.

Карло Нордио, бивш  магистрат и прокурор и кандидат в даден момент от "Италиански братя" за президент на Италия, е сочен за фаворит за поста на министър на правосъдието. 

Вече дойде и призив от някои коментатори Мелони да повери поста на председател на Камарата на депутатите на представител на опозицията, пише италианското издание на "Хъфингтън пост"

Другото, което коментират медиите, е, че за първи път в Италия преходът във властта става по време на разработване и приемане на бюджета за следващата година. Според източници Мелони е поискала помощ от Драги в тази насока, той бил съгласен, но ако екипът Мелони, а не той, разработи текста на законопроекта за бюджета.

И докато всички тези неща вълнуват италианските медии, в района Навили на Милано се появи стрийт арт творба на майсторката на графити  Кристина Донати Мейер. Тя изобразява Мелони като боксьорка, която нанася силни удари на жена, боядисана в цветовете на италианското знаме. Идеята на творбата е, че Мелони ще нанесе удари на човешките права в Италия, пише "Стампа".

 

/ГГ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 14:13 на 02.02.2023 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация