site.btaСитуацията с коронавируса през седмицата от 12 до 18 февруари

Ситуацията с коронавируса  през седмицата от 12 до 18 февруари
Ситуацията с коронавируса  през седмицата от 12 до 18 февруари
Започналите на 28 януари в Канада протести срещу задължителното ваксиниране на шофьорите на камиони се превърнаха в заразни и вече могат да се видят на много места по света Снимка:АП

Острата фаза на пандемията от КОВИД-19 ще приключи тази година, ако бъде постигната набелязаната цел 70 процента от населението на света да бъдат ваксинирани, заяви в края на миналата седмица генералният директор на Световната здравна организация, цитиран от Франс прес.

"Прогнозираме край на острата фаза на пандемията тази година, при условие, разбира се, че 70 на сто от световното население бъде ваксинирано до средата на годината, към юни или юли", каза пред журналисти Тедрос Аданом Гебрейесус по време на посещение в Република Южна Африка. "Нещата са в наши ръце. Това е въпрос на избор", допълни той.

                                                                                             Отмяна на ограничения за пътуване

Япония ще облекчи граничния контрол, наложен за борба с пандемията, съобщи днес премиерът Фумио Кишида, смекчавайки мерките, които бяха сред най-строгите, наложени от богатите страни и бяха осъдени от бизнеса и преподавателите, съобщи Ройтерс.

Около 150 000 чуждестранни студенти не са допуснати в Япония, също така и работници, от които отчаяно се нуждае страната със застаряващо и намаляващо население, което предизвика предупреждения за недостиг на работна ръка и накърняване на международната репутация на Япония.

От март властите ще увеличат до 5000 на ден броя на хората, на които се позволява да влизат. Това е сериозно увеличение в сравнение със сегашното ограничение от 3 500 души, заяви Кишида на пресконференция. Промяната няма да се отнася за туристите, каза премиерът.

Периодът на задължителната карантина ще бъде намален от седем на три дни, каза той и добави, че в някои случаи няма да има изискване за карантина.

Канада обяви в сряда смекчаване на въведените заради ковид ограничения по границите си и по-конкретно изискването за писиар тест за влизане в страната, предаде Франс прес.

"Време е да нагодим подхода си. Смекчаваме днес мерките на границите", заяви Жан-Ив Дюкло, министър на здравеопазването. Страната ще отмени и препоръката да се избягват пътувания в чужбина в момент, когато е разтърсвана от двуседмични протести срещу ковид мерките.

Считано от 28 февруари, ваксинираните пътуващи няма да се налага да показват писиар тест за влизане в Канада. Те ще имат опцията да си направят бърз антигенен или молекулярен тест, както и да се изследват при пристигането си. Напълно ваксинираните няма да трябва остават под карантина до излизането на резултатите.

В края на миналата седмица белгийските власти решиха  страната да премине в оранжев код по системата за оценка на опасността от разпространение на ковид, съобщиха местни медии.

Това предвижда от днес да бъдат облекчени някои от мерките, въведени заради пандемията. Отпада изискването децата до 12 години да носят маски там, където това се изисква. Премахват се ограниченията за работното време на ресторантите, отново ще отворят нощните заведения.

За посещение на събития с над 50 души в закрито помещение остават изискванията за носене на маска и за сертификат за ковид. Предвижда се на такива места да бъдат осигурени възможности за бързо изследване на посетителите, ако нямат сертификата.

Очаква се парламентът да се произнесе за бъдещето на сертификата, като следващото заседание на правителството по тази тема е насрочено за началото на март.

                                                                                            Барове, ресторанти и магазини отварят врати

Германия може от идния понеделник  да премахне повечето ограничения  заради пандемията според план, който се обмисля от федерални и провинциални лидери, предаде ДПА.

Съгласно предложението, договорено между канцлерството в Берлин и представители на 16-те провинции на страната, широкообхватните ограничения на социалния, културен и икономически живот ще бъдат постепенно премахвани на три етапа.

В документа, видян от ДПА, се предвижда, че след 20 март в сила ще останат само някои основни мерки за забавяне на разпространението на заразата, като правила за носенето на медицински маски. В Германия крайната отговорност за прилагане или премахване на ограничения е на правителствата на ниво провинция.

Белгийските власти решиха страната да премине в оранжев код по системата за оценка на опасността от разпространение на ковид, съобщиха местни медии.

Това предвижда от днес  да бъдат облекчени някои от мерките, въведени заради пандемията. Отпада изискването децата до 12 години да носят маски там, където това се изисква. Премахват се ограниченията за работното време на ресторантите, отново ще отворят нощните заведения.

За посещение на събития с над 50 души в закрито помещение остават изискванията за носене на маска и за сертификат за ковид. Предвижда се на такива места да бъдат осигурени възможности за бързо изследване на посетителите, ако нямат сертификат. 

Очаква се парламентът да се произнесе за бъдещето на сертификата, като следващото заседание на правителството по тази тема е насрочено за началото на март.

От своя страна в края на миналата седмица здравните власти в Дания съобщиха, че обмислят прекратяване на дейността на ваксинационната програма на страната през пролетта и не виждат причина да се поставят подсилващи дози на децата или четвърти дози на хората, изложени на риск от тежко боледуване, предаде Асошиейтед прес. 

Датската здравна служба каза в свое изявление, че третата вълна на инфекции в страната отминава "поради големия имунитет на населението". "Високото ниво на ваксинация в Дания, особено с трета доза, означава, че можем да се справяме с повишаващото се ниво на инфекциите без да имаме сериозно заболели хора", продължава изявлението.

Словакия пък разхлаби ограниченията заради пандемията, като неваксинираните вече имат право да влизат в магазините за стоки, които не са от първа необходимост, предаде ДПА.

Това стана, въпреки че броят на новозаразените в страната остава висок. Досега на неваксинираните хора беше разрешено да влизат само в магазините, продаващи храни и други стоки от първа необходимост.

Правителството на Нидерландия ще отмени от днес повечето от ограниченията, свързани с коронавируса, след като рекордното количество на инфекциите, предизвикани от варианта Oмикрон, не доведе до пик на хоспитализациите, заяви министърът на здравеопазването Ернст Къйперс, съобщи Ройтерс.

„Страната ще се отвори отново. . . за щастие сега сме в различна фаза", заяви Къйперс по време на пресконференция.

На баровете и ресторантите ще бъде разрешено да останат отворени до 1 часа след полунощ от днес, вместо до 22 часа, както беше досега.

От вторник Австрия също продължи да смекчава ограничителните мерки с цел овладяване на разпространението на коронавируса, предаде ДПА.

Хората вече ще трябва да носят FFP2 маска само в магазините и музеите. Отпада правилото за максимум четирима посетители, които представят доказателство, че са ваксинирани срещу ковид или са изкарали причиняваното от новия коронавирус заболяване.  

От утре в Австрия не само ваксинираните и преболедувалите, но и онези, които представят отрицателен тест за коронавирус, ще могат да ходят на ресторант.

                                                                                             Мерки 

Считано от вторник периодът на валидност на ваксинационния сертификат срещу КОВИД-19, издаван във Франция, се намалява от 7 на 4 месеца, съобщава френската телевизия Бе Еф Ем Те Ве.

Това означава, че онези, които са с първоначална ваксинация срещу Ковид-19, трябва да си поставят бустерна доза най-късно 4 месеца след първите 2 дози. Досега интервалът между първите 2 дози и бустера беше 7 месеца.

Срокът е намален и за онези, които са се заразили, а после са си поставили една доза ваксина, както и за онези, които са си поставили една доза ваксина, а после са се заразили. Здравните власти считат заразата за равносилна на една поставена доза.

Изключение се прави за възрастовата група 16-17 години, която не трябва да си поставя бустер, за да запази валидността на ваксинационния си сертификат. Освободени от бустер са и онези, които след  ваксинация с 2 дози са прекарали Ковид-19.

В Италия  влезе в сила задължението за работниците, навършили 50 години, да идват на работното място само със супер зелен сертификат. Това е документът за поставена ваксина срещу коронавируса, за прекаран КОВИД-19 или за поставена укрепваща трета доза ваксина. В Италия валидността на този документ е 6 месеца, предаде АНСА.

Ако служител, навършил 50 години, вече се яви на работното си място без този документ, то за него са предвидени глоби, които варират от 600 евро до 1500 евро. Ако работодател допусне такъв служител на работното място, то и той ще плаща глоба, варираща от 400 евро до 1000 евро.

Досега беше възможно служителите, навършили 50 години да се явяват на работното си място и с документ за отрицателен резултат от тест за коронавируса.

Между впрочем от 1 февруари за всички в Италия, навършили 50 години, влезе в сила и глоба от 100 евро, ако не са ваксинирани срещу коронавируса. За служителите, които са под 50 години, няма промени в изисквания.

Здравната агенция на Швеция препоръча в понеделник хората на възраст над 80 години да си направят втора реваксинация срещу КОВИД-19, за да се предпазят от отслабване на имунитета на фона на разпространението на варианта Oмикрон, съобщи Ройтерс.

Препоръката обхваща и всички хора, живеещи в старчески домове, както и такива, които имат болногледачи вкъщи в рамките на програми за социално подпомагане.

Втората подсилваща инжекция трябва да бъде поставена най-малко четири месеца след първата бустерна доза, се казва в изявление на агенцията.

Властите разчитат, че подсилващите дози ваксина и по-леките симптоми на новия вариант на вируса ще намалят натиска върху здравеопазването, премахнаха ограниченията и намалиха броя на тестовете този месец.

Германският Конституционен съд в края на миналата седмица отхвърли жалби срещу задължителната ваксинация на здравния персонал срещу КОВИД-19, предаде Ройтерс.Очаква се изискването да влезе в сила за служителите на болниците и домовете за възрастни в Германия на 15 март

                                                                                             Регистрирани нови случаи 

В четвъртък Нова Зеландия регистрира рекорден брой случаи на заразяване с КОВИД-19 за денонощие, в момент, в който продължават протестите срещу антиковидните рестрикции и ваксинационната политика на правителството, предаде Франс прес.

Властите регистрираха 1160 нови случая на зараза, което е най-големият брой от началото на пандемията. Силно заразният вариант Омикрон продължава да се разпространява в страната.

В сряда Германия регистрира 150 217 случая на заразяване с коронавирус, предаде Ройтерс, като се позова на института за заразни болести "Роберт Кох".

Общият брой на потвърдените случаи на заразяване с вируса в Германия достигна 12 580 343.

През последното денонощие бяха регистрирани и 243 смъртни случая, свързани с коронавирус. Общият брой на смъртните случаи в страната, свързани с КОВИД-19, достигна 120 220.

                                                                                   „Конвои на свободата“ и протести срещу ограниченията

Започналата на 28 януари акцията на канадски шофьори на големи камиони, насочена срещу задължителната за професията им ваксинация, се превърна в истинска "зараза" и се разпространи по целия свят.

Стигна се дотам, че шефът на полицията в Отава подаде оставка след критики, че не е направил достатъчно, за да спре протестите срещу ограниченията заради КОВИД-19, които парализираха канадската столица и принудиха премиера Джъстин Трюдо да задейства извънредни правомощия, съобщи Ройтерс.

Конвоите вече са факт и в Европа. Във вторник делегация от участници в "конвоите на свободата" срещу антиковидните ограничения беше приета от евродепутати в Европейския парламент в Страсбург. Протестиращите връчиха "отворено писмо" и "жалби на граждани" относно здравните рестрикции, предаде Франс прес.

Около петдесет участници в тези конвои бяха посрещнати от евродепутатите от крайнодясната френска партия "Национален сбор" Виржини Жорон и Филип Оливие пред сградата, достъпът до която беше отцепен от засилено полицейско присъствие.

В понеделник протестен  конвой от около 500 автомобила и кемпери пристигна в Брюксел, за да демонстрира срещу ограниченията, наложени заради коронавируса, съобщи кметът на белгийската столица Филип Клоз, цитиран от Ройтерс. Повечето участници в протеста бяха дошли от Франция.

В същия ден сцена на „Конвой на свободата“ стана и Израел, където протестиращите преминаха по  основната магистрала, свързваща Тел Авив с Ерусалим.  При навлизането в Ерусалим десетки превозни средства се придвижиха към сградата на парламента. Други протестиращи се разположиха на надлези и кръстовища по магистралата, докато така нареченият "конвой на свободата" преминаваше с развети израелски и канадски знамена.

                                                                                              Подкрепа

Страните от групата КУАД (Индия, САЩ, Япония и Австралия) ще дарят първата партида от обещаните на света ваксини срещу КОВИД-19 през първата половина на тази година и те ще бъдат произведени от индийската фармацевтична компания "Биолоджикал И" (Biological E), съобщи обединението, цитирано от Ройтерс.

"Доволни сме от бързия напредък на ваксинационното партньорство на КУАД в увеличаването на производството на ваксини в завода на "Биолоджикал И" в Индия, така че до края на годината да бъдат доставени поне 1 милиард дози", се казва в обща декларация на външните министри от КУАД, с която те излязоха на срещата си в Мелбърн, Австралия.В документа не е посочено точно количество на ваксините, нито се уточнява към кои страни ще отидат.

Междувременно администрацията на президента Джо Байдън уведоми Конгреса, че се нуждае от още 30 милиарда долара за борбата с КОВИД-19. Това съобщиха снощи източници на Асошиейтед прес, пожелали анонимност.

 

/ЛМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 01:19 на 19.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация