site.btaВесела Лечева подкрепи Световното първенство за спортисти със синдром на Даун

Весела Лечева подкрепи Световното първенство за спортисти със синдром на Даун
Весела Лечева подкрепи Световното първенство за спортисти със синдром на Даун
снимка: пресофис на Весела Лечева

Председателят на БОК Весела Лечева проведе среща с Жозе Перейра, спортен директор на Виртус спорт Европа и на Световната федерация по лека атлетика за спортисти със синдром на Даун, и със Слав Петков, президент на федерацията по адаптирана физическа активност.

Лечева изрази пълна подкрепа за организирането на Световното първенство за спортисти със синдром на Даун, което ще се проведе догодина в София.  

Близо 500 състезатели ще участват на шампионата през юни 2026 година в пет вида спорт: спортна гимнастика, художествена гимнастика, тенис на корт, тенис на маса и лека атлетика. 

В разговора с Лечева председателят Слав Петков и Жозе Перейра набелязаха предизвикателствата пред организаторите. Те са свързани с намирането на подходящо съоръжение, на което да се проведе турнира по лека атлетика. Предстоят интензивни разговори с Министерството на младежта и спорта и НСБ. 

"Поздравявам ви за куража да организирате толкова мащабно събитие. Вашата мисия е изключително благородна и отговорна, а направеното до момента показва, че сте свършили огромна работа", коментира Лечева. 

Слав Петков благодари за подкрепата, която получава както от институциите, така и от познати българи, които се чувстват лично ангажирани с каузата като Красимир Дунев, Григор Димитров, Карлос Насар, Криско и много други. 

"В мое лице имате ваш партньор и приятел", увери Лечева. 

Световното първенство през 2026 година ще бъде първото голямо събитие, посветено изцяло на спортисти със синдром на Даун, провеждано в България. То се осъществява под егидата на световната организация SUDS, която отговаря за високите спортни постижения на спортистите със синдром на Даун.

/ИК/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 19:27 на 12.09.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация