site.btaБегачи празнуват Съединението с щафетен маратон в събота

Бегачи празнуват Съединението с щафетен маратон в събота
Бегачи празнуват Съединението с щафетен маратон в събота
снимка: Милена Стойкова/БТА (БТ)

Над 400 участници ще бягат в 11-ото издание на София Екиден Маратон 2025. Състезанието ще се проведе на 6 септември и е посветено на годишнината от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Началото на надпреварата е в 9:00 часа пред стадион „Васил Левски“, а атлетите ще преминат през булевардите „Евлоги и Христо Георгиеви“ и „Черни връх“.  Отборите са съставени от шестима души като ще пробягат под формата на щафета класическата маратонска дистанция от 42 километра и 195 метра. Постовете са разпределени последователно на 5 км, 10 км, 5 км, 10 км, 5 км и 7,195 километра. Дисциплината щафетен маратон е официално призната от международната федерация по лека атлетика.

Победителят от обиколката на Витоша Христо Цветков ще бяга в един от отборите, а на старт ще застанат и много любители, представители на различни корпорации, както и на дипломатически корпус в страната. Българската армия ще проведе в рамките на състезанието своето Държавно отборно първенство, в което сега ще участват над 12 представителни отбора от различни родове войски. Малко след началото на бягането ще стартира и състезание за деца – щафета 4 х 400 метра. 

Първият „Екиден маратон“ се провежда през далечната 1917 година в Япония и оттогава набира световна популярност като достъпно и атрактивно масово спортно събитие по целия свят. Наименованието на състезанието не е случайно - думата „екиден“ се формира от две японски думи: „еки“- пост и „ден“ – предаване. Организатор на събитието е Спортен клуб „София Европа“, с подкрепата на Фондация „София - европейска столица на спорта“, Българска федерация  „Спорт за всички“, клуб “5kmrun”. Маратонът е под патронажа на Посолството на Япония в България.

/ГК/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 02:32 на 05.09.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация