site.btaБанско ще открие новия зимен сезон в събота

Банско ще открие новия зимен сезон в събота
Банско ще открие новия зимен сезон в събота
снимка: Красимир Николов/БТА (архив)

Новият зимен сезон 2025/2026 в Банско ще стартира на 13 декември (събота), съобщиха от пиринския курорт. И тази година откриването ще бъде на Бъндеришка поляна, където ще се съберат стотици запалени планинари, скиори и гости на града.

Събитието ще започне с двете традиционни игри – „Влез в отбора на шампиона“ и „Ловци на съкровища“, които винаги предизвикват истинска надпревара и много усмивки. Малките таланти от ски клубовете в Банско ще направят масово спускане, а планинската сцена ще завладеят DJ Alexandros Traw & Anstasis Voukis Percussion Show, които ще внесат ритъм и настроение сред снежните склонове.

Следобед празникът се пренася в центъра на Банско. От 17:30 часа на площад „Никола Вапцаров“ гостите ще се насладят на „Уникално Банско“ – кулинарно представяне с дегустации на прочути местни ястия.

В 18:00 часа ще бъде даден официалният старт на сезона в присъствието на специалните гости – ски легендите Джорджо Рока (Италия) и Марк Жирардели (Люксембург), които ще бъдат част от тържественото откриване.

Рока е един от петимата, заедно с Ингемар Стенмарк, Марк Жирардели, Алберто Томба и Марсел Хиршер, с по пет поредни победи на слалом в Световната купа. Италианецът печели през сезон 2005/2006 и малката световна купа в слалома. В 17-годишната си кариера Рока има 11 победи за Световната купа и общо 22 подиума. Във вечната ранглиста по успехи за Световната купа той е под номер 10. От световни първенства роденият в Шур (Швейцария) алпиец има два бронзови медала на слалом – в Санкт Мориц 2003 и Бормио 2005. Рока е с трето място на шампионат на планетата и в комбинацията през 2005 година. По-слабо се е представял само на Олимпийски игри, където върхът му е петото място в комбинацията от Игрите в Торино 2006.

/ИК/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 21:14 на 12.12.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация