site.btaНационалната библиотека "Св. св. Кирил и Методий” чества двоен празник с изложба на оригинални преписи на "История славянобългарска"

Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий” чества двоен празник с изложба на оригинални преписи на "История славянобългарска"
Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий” чества двоен празник с изложба на оригинални преписи на "История славянобългарска"
Доц. Александрова открива изложбата в Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий" Снимка: Пресфото- БТА
Всяка година на 11 май Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” (НБ) отбелязва двоен празник: патронен - на светите равноапостоли и професионален - на българския библиотекар. По традиция и днес пред сградата на най-голямата библиотека в страната и най-стария културен институт в следосвобожденска България се събраха десетки граждани, които поднесоха цветя на паметника на светите братя Кирил и Методий, а ученици изнесоха тържествен концерт. Празникът започна с откриване на изложба в централното фоайе на Библиотеката: „Олтари на народната памет” в чест на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на неговата "История славянобългарска". В експозицията са изложени 26-те оригинални преписа на "История славянобългарска", които се съхраняват във фонда на Библиотеката. Всеки един от тези преписи бе представен през март и април на сайта на Българска телеграфна агенция. В науката са известни 50 преписа на Историята на Паисий, известна още под името „Белова”.

За да прочетете цялата статия

Абонирайте се Влезте във Вашата БТА

Продължете да четете с абонамент

Вижте условията

/ТС/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 03:37 на 26.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация