site.btaМеждународна мисия оценява състоянието на медийната среда в България

Международна мисия оценява състоянието на медийната среда в България
Международна мисия оценява състоянието на медийната среда в България
Международна мисия оценява състоянието на медийната среда в България. Снимка: АЕЖ

Коалиция от международни организации, работещи в сферата на свободата на пресата, провежда проучвателна мисия у нас от днес до 26 септември. Делегацията представлява Платформата за безопасност на журналистите към Съвета на Европа и Механизма за бързо реагиране при нарушения на медийната свобода (MFRR), съобщават от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ).

Експертите ще имат срещи с представители на институциите – президента на Република България, Министерството на правосъдието, Министерството на вътрешните работи, Съвета за електронни медии, Главната прокуратура, Комисията за защита на личните данни и Централната избирателна комисия. Предвидени са разговори и с дипломатически мисии, национални медии като БНР и БНТ, журналистически организации, синдикати, експерти, граждански структури и академични среди.

Фокусът на визитата е свободата и плурализмът на медиите, безопасността на журналистите, регулациите в сектора, проблемът със SLAPP делата, прозрачността на медийната собственост и процеса на реформи, произтичащи от Европейския закон за свобода на медиите (EMFA), посочват от АЕЖ.

Заключителна пресконференция с първоначалните изводи и препоръки ще се състои на 26 септември от 9:30 ч. в Националния пресклуб на БТА. 

Сред партньорите в инициативата са ARTICLE 19, Асоциацията на европейските журналисти (AEJ), Европейският център за свобода на печата и медиите (ECPMF), Европейският съюз за радио и телевизия (EBU), Европейската федерация на журналистите (EFJ), „Индекс за цензура“, Международният институт за пресата (IPI), „Репортери без граници“ (RSF) и OBCT.

/ВСР

/ВБ/

Списание ЛИК

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 02:28 на 26.09.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация