site.btaС ритуала добруджански харман ще бъде пресъздадена традиция по зажънване в балчишкото село Гурково

С ритуала добруджански харман ще бъде пресъздадена традиция по зажънване в балчишкото село Гурково
С ритуала добруджански харман ще бъде пресъздадена традиция по зажънване в балчишкото село Гурково
Снимка: БТА, архив

С ритуала добруджански харман ще бъде пресъздадена традиция по зажънване на 13 юли в балчишкото село Гурково. Мотото на тазгодишното издание е „Продължители на традициите“, съобщи за БТА председателят на Народно читалище „Свобода – 1897” Наталия Георгиева.

Събитието ще се проведе на нивата срещу парк-барбекюто на село Гурково, а в него участие ще вземат деца и младежи инструменталисти от областта. Във фолклорната програма ще се включи 9-годишната певица Рая Петева от Силистра.

Добруджански харман се случва на две години, а негов инициатор е Тодор Моралийски, който е земеделски производител на безглутенови брашна и екологично чиста продукция, председател на Добруджански фермерски съюз. Народно читалище „Свобода – 1897” в Гурково е съорганизатор на събитието.

По думите на Георгиева добруджанският харман се провежда винаги на 13 юли, когато е Павльовден по стар стил. "На Петровден да жънеш, за да не го одуха, а на Павльовден леж по очи, за да не го запали!“, каза още Георгиева.

„Харманът пресъздава традицията по зажънването, такова, каквото никой вече не може да си го представи – жътвари, тръгнали с песен и чисти дрехи под безжалостно слънце, с вярата, че земята ще изхрани всички. На два ката превити, със сърп и с нахлузена паламарка на ръката подемат песен, люшната от житата в маранята. Вършеем на хармана с истинска диканя, а това е трудно да видиш другаде. Именно тази традиция, немислима в днешното време на климатизирани и компютъризирани комбайни, съхраняваме чрез добруджански харман и предаваме на деца и внуци”, сподели Наталия Георгиева. 

/ВБ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 01:56 на 12.07.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация