site.btaУчени разкриха защо пойните птици понасят силно кисели храни

Учени разкриха защо пойните птици понасят силно кисели храни
Учени разкриха защо пойните птици понасят силно кисели храни
Учени разкриха защо пойните птици понасят силно кисели храни. Снимка: AP Photo/Vincent Thian

Китайски изследователи са разкрили молекулярния механизъм, който стои зад способността на пойните птици да понасят силно кисели храни — особеност, която дълго време озадачаваше учените, съобщава агенция Синхуа.

Публикувано в списание Science в петък, изследването показва, че ключова мутация в гена, отговорен за рецептора на киселия вкус — OTOP1, позволява на пойните птици да консумират кисели плодове без усещане за отвращение.

Лай Жен, водещ автор на проучването и изследовател в Института по зоология в Кунмин към Китайската академия на науките, обяснява, че екипът му е установил как промяната само на една аминокиселина в гена OTOP1 повишава поносимостта към кисел вкус при тези птици. Това вероятно е улеснило разширяването на техния хранителен режим и е допринесло за еволюционното разнообразие на видовете.

Изследователите откриват също потенциална коеволюционна връзка между толерантността към кисело и възприемането на сладко. Според Лай тази синергия не само позволява на птиците да издържат на киселините в плодовете, но и им помага по-точно да разпознават съдържанието на захари — което подобрява ефективността при използването на плодовите ресурси.

„Това е първото систематично изследване, което разкрива молекулярната основа на възприемането на кисел вкус при птиците и неговата роля в еволюцията. Предлагаме хипотезата за „коеволюция на киселото и сладкото“ при пойните птици, като по този начин предоставяме нови теоретични насоки за това как сложните сетивни системи се адаптират съвместно към екологичните предизвикателства“, обобщи ученият.

/ХК/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 14:38 на 23.06.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация