site.btaВ Тетевен ще се състои празникът на местните рибена чорба и ракия

В Тетевен ще се състои празникът на местните рибена чорба и ракия
В Тетевен ще се състои празникът на местните рибена чорба и ракия
По правило истинската саламура трябва да отговаря на три качества – много солена, кисела и люта. Снимка: Община Тетевен

Гости от цялата страна по традиция се очаква да събере в Тетевен празникът на местните саламура (рибена чорба) и ракия. Той ще бъде открит на 21 юни на централния площад в града, съобщават от общинската администрация.

Програмата предвижда презентиране на тетевенска рибена чорба (саламура) и на характерни рибни и домашни ястия от региона. Ще участват представители на кметствата, читалищата, полиция, пожарна, Планинската спасителна служба, хотелиери, ресторантьори и др.

За доброто настроение на празника ще се погрижат певицата Нелина и местни фолклорни състави. 

Част от програмата е и конкурс за най-добра домашна тетевенска ракия. 

Посетителите ще могат да видят как се приготвя тетевенската саламура от опитни местни кулинари по автентични рецепти и техники, предавани от поколение на поколение. Ще дегустират разнообразни варианти на рибената чорба, както и на други традиционни местни ястия.

Част от празника е и зарибяване в река Вит.

От Общината припомнят, че саламурата е характерна за региона на град Тетевен и околните села по поречието на планинските реки. Това е вид рибена чорба, част от българската национална кухня. Тя може да се приготви от всякакъв вид речна риба, най-добре дребна. Подходяща е както за предястие, така и за ракиено мезе и против махмурлук. Може да се яде топла, но истинските й ценители обикновено я консумират студена. По правило истинската саламура трябва да отговаря на три качества – много солена, кисела и люта. След третата лъжица, ако по челото няма пот и не се сърба звучно, значи нещо й липсва. Консумира се задължително с люта тетевенска сливова ракия.

Именно с тетевенска саламура и традиционни ястия като „бял мъж“, качамак, лучник и просеник в празника ще се включи и Народно читалище „Христо Смирненски – 1925 г.“ в село Черни Вит. Председателят на културната институция Илиян Христов разказа за БТА, че в Черни Вит саламурата я правят с печена пъстърва. „Слагаме 40 литра вода, 6-7 литра доматена консерва, 5 кг опечена и почистена риба. Стандартните подправки са чубрица, копър и сушена печена чушка“, посочи той. 

Празникът на тетевенската саламура и ракия се организира за пръв път през 2016 година.

/ТС/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 02:09 на 18.06.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация