site.bta Ученици от цялата страна демонстрираха високи професионални умения в Националните състезания по туризъм в „Боровец“

 Ученици от цялата страна демонстрираха високи професионални умения в Националните състезания по туризъм в „Боровец“
 Ученици от цялата страна демонстрираха високи професионални умения в Националните състезания по туризъм в „Боровец“
Ученици от цялата страна демонстрираха високи професионални умения в Националните състезания по туризъм в „Боровец“. Снимка: МОН

Ученици от 45 професионални гимназии по туризъм от цялата страна демонстрираха изключителни умения в приготвянето, сервирането и презентирането на ястия и напитки, както и в хотелиерството и аниматорско майсторство по време на финалите на Националните състезания по професии в туризма, съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН).

Състезанията, в които взеха участие 123 ученици, се проведоха в шест категории: „Най-добър млад барман“, „Най-добър млад готвач“, „Най-добър млад сервитьор“, „Най-добър млад хотелиер“, „Най-добър млад аниматор“ и „Най-добър млад хлебар-сладкар“. Домакин на събитието беше Професионалната гимназия по туризъм в Самоков.

„Нашите ученици показват завидни умения. Те са готови веднага да започнат работа. Затова смятам, че всички, които се явяват на състезанията – не само на националния кръг, а и на регионалните, са победители“, заяви заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова. Тя подчерта, че участниците в националния кръг са преминали през сериозна селекция и демонстрират силна мотивация, съобщиха от МОН.

В категорията „Най-добър млад готвач“ победител стана Димитър Петров от Софийската професионална гимназия по туризъм (СПГТ). Същото училище излъчи и победител в категорията „Най-добър млад барман“ – Моника Николаева.

За „Най-добър млад сервитьор“ бе отличена Габриела Сивкова от Професионалната гимназия по туризъм във Варна, а нейната съгражданка Моника Евлогиева спечели титлата „Най-добър млад хотелиер“. Отборът на същото варненско училище спечели и в категорията „Най-добър млад аниматор“. Катерина Диканска бе обявена за „Най-добър млад хлебар-сладкар“.

Шеф Ради Стамболов, който оглавява журито в категорията „Най-добър млад хлебар-сладкар“, сподели, че участниците са силно мотивирани, тъй като всеки ученик представлява между 300 и 600 свои съученици от училището.

Председателят на Българската асоциация по кулинарна култура и ръководител на журито в категорията „Най-добър млад готвач“ допълни, че професионалното образование се модернизира дори в малки населени места, където училищата обновяват кухни и бар-салони по проект „Модернизация на професионалното образование и обучение“. Това, по думите му, осигурява реална работна среда за учениците, съобщиха от МОН.

„Това е посоката, в която трябва да се развива професионалното образование“, каза Борислава Хаджийска, директор на Професионалната гимназия по туризъм – Самоков.

/ИПД

/ВБ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 13:26 на 30.05.2025 Новините от днес

Министър Георг Георгиев и посланикът на Федерална република Германия Ирене Мария Планк подписаха споразумение за временно представителство при обработката на заявления за транзитни визи за определена категория лица от Република Турция

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация