site.btaУчени откриха галактика, която се е сформирала в ранната Вселена

Учени откриха галактика, която се е сформирала в ранната Вселена
Учени откриха галактика, която се е сформирала в ранната Вселена
Снимката е илюстративна. Снимка: AP/European Space Agency via AP

Учени откриха галактика, наречена J0107a, която се е сформирала в ранната Вселена, предаде АФП. Според астрономите нейната структура и газовите потоци в нея са забележителни за далечната епоха, в която се е родила. Изследването е публикувано в списание „Нейчър“.

Наблюдавана, когато Вселената е била само на 2,6 милиарда години, което е една пета от сегашната ѝ възраст, J0107a е „галактика-чудовище“, както я описва един от авторите на изследването Шо Хуан от Националната астрономическа обсерватория на Япония (NAOJ) и Университета в Нагоя.

Нейната маса е повече от десет пъти по-голяма от тази на нашата галактика. Подобно на Млечния път, тя е спирална галактика, чийто център е пресечен от лента от газ и звезди.

Друга особеност на J0107a е, че делът на газа е много висок - около 50%, в сравнение с 10% при по-съвременните спирални галактики. Част от това струпване на газ тече към центъра на структурата, където подхранва звездообразуването с колосална скорост, триста пъти по-голяма от тази на Млечния път.

J0107a създава около 500 звезди годишно. Според изследването газовото гориво, което позволява това създаване, може да е отговорно и за активността на нейното ядро, чиято светимост е измерена като еквивалент на 700 милиарда Слънца. В астрономията, светимост е количеството енергия, което излъчва дадено тяло за единица време.

През миналия век астрономите са създали космология, според която галактиките, които първоначално са били „много бурни“, постепенно са се успокоявали в продължение на няколко милиарда години, като често са приемали високоорганизирани форми като Млечния път.

/ВБ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 07:09 на 22.05.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация