site.btaКанелата може да влияе на ефективността на лекарства, показва проучване


Канелата може да намали ефективността на лекарства, които обичайно се купуват от аптеките с рецепта, показва изследване на учени от Университета в Мисисипи, цитирано от електронното издание Юрикалърт.
Това е една от най-старите и най-често използваните подправки в света, но анализ на Националния център за изследване на природните продукти в САЩ показа, че едно съединение в състава й може да повлияе на ефективността на определени медицински препарати.
Специалистите констатират, че канеленият алдехид активира рецептори, които контролират метаболитното изхвърляне на лекарствата от човешкия организъм. Това означава, че консумацията на големи количества канела може да намали ефекта на лекарствата, отбелязват учените.
"Притеснения за здравето биха могли да възникнат, ако се консумират прекомерни количества добавки", каза Шабана Хан, главен учен в центъра. "Голямото потребление може да доведе до бързо изхвърляне на предписаното лекарство от организма, а това може да е причина за намаляване на ефективността му“.
Освен в кулинарията, канелата има дълга история на употреба в традиционната медицина и може да помогне за регулиране на кръвната захар, за здравето на сърцето и за намаляване на възпаленията. Не е ясно засега как точно продуктът функционира в човешкия организъм, отбелязват изследователите от Университета в Мисисипи.
Според учените поръсването на канела върху сутрешното капучино вероятно няма да доведе до проблеми, но използването на силно концентрирана подправка като хранителна добавка може да доведе до такива, се казва в публикацията в изданието Food Chemistry: Molecular Sciences.
"Въпреки широката употреба на канелата, много малко са докладите, които описват съдбата на нейния основен компонент - канелен алдехид", каза Хан.
Разлики има между видовете канела. Маслото от канела, което обикновено се използва локално като противогъбично или антибактериално средство и като ароматизатор в храни и напитки, почти не представлява риск от взаимодействия с лекарства, казва Амар Читибойна от научния изследователски екип.
Кората на канелата - особено на тази от вида касия, по-евтин сорт, който произхожда от Южен Китай - съдържа високи нива на кумарин, разреждащ кръвта, в сравнение с други сортове. Смляната кора от този вид обикновено се намира в магазините за хранителни стоки.
"За разлика от нея, истинската канела от Шри Ланка носи по-малък риск поради намаленото съдържание на кумарин“, казва той. "Антикоагулантните свойства на кумарина могат да бъдат опасни за хората, приемащи лекарства за разреждане на кръвта".
Необходими са още изследвания, за да се разбере напълно ролята, която канелата играе в организма, и какви потенциални взаимодействия между билките и лекарствата могат да възникнат, казва Бил Гърли, главен учен в центъра и съавтор на изследването.
/ХТ/
Потвърждение
Моля потвърдете купуването на избраната новина