site.btaВегетарианствното е полезно срещу диабет, но предизвиква някои хранителни дефицити

Вегетарианствното е полезно срещу диабет, но предизвиква някои хранителни дефицити
Вегетарианствното е полезно срещу диабет, но предизвиква някои хранителни дефицити
Снимка: Cheyenne M. Cohen via AP

Хората на вегетариански режим са по-малко застрашени от диабет тип 2, дори от някои видове рак и стомашно-чревни заболявания, но трудно покриват хранителните си нужди по отношение на омега-3 мастните киселини и витамин D, съобщи АФП, позовавайки се на френските здравни власти.  

След като анализира научните изследвания по темата, Френската национална агенция по безопасност на храните (Anses) оценява "ползите и рисковете за здравето, свързани с вегетарианските диети" в становище, което е придружено от препоръки за хранене на хората, които спазват такава диета. 

Целта на първите публикувани от агенцията препоръки за хранене на вегетарианци е да им дадат възможност да "оптимизират хранителния си прием, като вземат предвид хранителните си навици и ограничат излагането си на замърсители".

Вегетарианците, т.е. хората, които не консумират никакво месо, риба, мекотели или ракообразни - се делят на две категории. Едните са  лактовегетарианци, които приемат яйца, млечни продукти и мед, а другите изключват всички храни от животински произход. 

Според този доклад вегетарианците са с по-нисък риск от развитие на диабет тип 2 в сравнение с невегетарианците. Според други проучвания при тях може да е по-нисък и рискът от развитие на някои видове рак - на простатата, на стомаха, на кръвта, и на някои офталмологични и стомашно-чревни заболявания.

От друга страна, при вегетарианците има по-висок риск от фрактури на костите и те по-трудно задоволяват нуждите си от желязо, йод, омега-3 мастни киселини, витамини В12 и D - въпреки че при последния данните са същите като за общото население. При мъжете вегетарианци има недостиг и на цинк. 

Тези резултати могат да се използват в работата по хранителни добавки и обогатяването на храните, казват от Anses.

Що се отнася до наличието на замърсители в храните, което е "основен проблем" за всички начини на хранене, агенцията "отново подчертава необходимостта от намаляване на излагането" на населението на "най-устойчивите вещества в околната среда, особено металите".

/ХК/

news.modal.header

news.modal.text

Към 17:20 на 19.03.2025 Новините от днес

Председателят на КЗП Мария Филипова: Повторен опит на „Виваком България“ ЕАД да спре предварителното изпълнение на заповедта за забрана на нелоялната практика относно неустойките, бе последователно отхвърлен на две съдебни инстанции

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация