site.btaНаучна конференция, посветена на 24 май, се провежда днес в Регионалния исторически музей - София

Научна конференция, посветена на 24 май, се провежда днес в Регионалния исторически музей - София
Научна конференция, посветена на 24 май, се провежда днес в Регионалния исторически музей - София
Плакатът на третата научна конференция „За буквите: приложимост с перспективи“. Снимка: РИМ-София

Трета научна конференция „За буквите: приложимост с перспективи“ се провежда днес в Триъгълната кула на Сердика - филиал на Регионалния исторически музей - София (РИМ-София), съобщават домакините на събитието.

По думите на екипа научният форум „За буквите: приложимост с перспективи“ се организира в чест на светите братя Кирил и Методий в навечерието на 24 май- Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. „Традиционно конференцията се фокусира върху историческото и съвременното развитие на българската писменост. Отделя се внимание на еволюцията на графичната система на българската азбука и се акцентира върху новите практически дейности в сферата на визуалното изражение на буквите“, разказват организаторите.

Те припомнят, че първата конференция под надслов „Българската кирилица“ се проведе на 24 май 2016 г., а втората – „За буквите: българската следа“, в периода 21 – 23 май 2022 г. Третото издание на форума се осъществява от Регионалния исторически музей – София в партньорство с Националната художествена академия и Студентското общество за компютърно изкуство на 22 май 2024 г. „Основните тематични линии, с които се ангажира конференцията, са: излагане на резултати от изследвания върху българската писмена култура, нови достижения в работата на съвременни български шрифтови дизайнери, анализ на авторски проекти в летъринга и калиграфията, преглед на събития, посветени на българския шрифтов дизайн“, отбелязват още от екипа на музея.

/ВСР

/АКМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 05:21 на 27.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация