site.btaСутрешното кафе е на 600 000 години, установи изследване

Сутрешното кафе е на 600 000 години, установи изследване
Сутрешното кафе е на 600 000 години, установи изследване
Снимка: АП/Moises Castillo, архив

Кафето, което повечето хора пият сутрин, води началото си отпреди 600 000 години, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър джинетикс" (Nature Genetics).

Използвайки гени от кафеени растения от цял свят, авторите на ново изследване от САЩ са съставили родословно дърво на най-популярния вид кафе в света, познат на учените като Coffea arabica, а на любителите на ободряващата - просто като арабика. 

Изследователите, които се надяват да научат повече за растенията, за да ги предпазят по-добре от вредителите и климатичните промени, са установили, че видът се е появил преди около 600 000 години чрез естествено кръстосване на два други вида кафе. 

"С други думи, преди каквато и да е намеса от страна на човека", казва Виктор Албърт, биолог от университета на Бъфало и един от ръководителите на изследването.

Тези диворастящи кафеени растения произхождат от Етиопия, но се смята, че за първи път са били използвани за приготвяне на кафе главно в Йемен през 15-и век. Според легендата през 17-и век индийският монах Баба Будан внася контрабандно в родината си от Йемен седем сурови кафеени зърна, с което полага основите на глобалното разпространение на кафето.

Арабиката, ценена заради своя мек и сравнително сладък вкус, днес съставлява 60-70 процента от световния пазар на кафе. Останалата част е робуста - по-силно и горчиво кафе, произведено от един от родителите на арабиката, Coffea canephora. 

За да сглобят частите от миналото на кафето арабика, изследователите са проучили с любезното съдействие на Природонаучния музей в Лондон геномите на Coffea canephora, друг родител, наречен Coffea eugenioides, и повече от 30 различни растения арабика, включително образец от 1700 г.

Популацията на растението арабика се е променяла в продължение на хиляди години, преди хората да започнат да го култивират. Тя е процъфтявала през топлите и влажни периоди и е страдала през сухите, по време на които са оцелявали само малък брой генетично сходни растения. 

Днес това прави растенията арабика по-уязвими към болести като ръжда по листата на кафето, които причиняват загуби за милиарди долари всяка година. 

Изследването на миналото и настоящето на арабиката може да даде представа за това как да се запазят кафеените растения здрави - и чашите с кафе пълни - за бъдещите ранни сутрини.

/ТС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 23:09 на 29.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация