site.btaНавършват се сто години от рождението на човека-палитра Любен Зидаров

Навършват се сто години от рождението на човека-палитра Любен Зидаров
Навършват се сто години от рождението на човека-палитра Любен Зидаров
Снимка: Асен Тонев/БТА

Днес се навършват сто години от рождението на художника Любен Зидаров. Той е роден на 23 декември 1923 г. във Велико Търново, но израства в Габрово и там учи в прогимназия „Неофит Рилски“. Завършва гимназия в София, където семейството се премества да живее. Започва да рисува като дете, от ученик живее с мисълта, че пътят му е на художник.

ЕДИН ОТ СЪЗДАТЕЛИТЕ НА КОМИКСА У НАС

Любен Зидаров е сред създателите на рисувания комикс в България и на модерното течение в българската илюстрация. Първите илюстрации, които прави като ученик, са комикси по филма „Бен Хур“. Това е и първата му професионална проява като илюстратор. По-късно прави и комикса „Островът на съкровищата“, резултат на дългогодишна 40-годишна работа и отпечатан през 60-те години на 20-и век, когато го завършва.

За комиксите се учи от класиците в жанра – Харолд Фостър, Рино Алберталери и Александър Раймонд. Като илюстратор най-силно впечатление му прави Вадим Лазаркевич.

Първата книга, която илюстрира, е „Капка по капка“ на детския поет Любомир Дойчев. Докато е студент, илюстрира негови произведения. След това преминава в детския печат. Той е редактор и рисува комикси в списание „Чуден свят“ и „Илюстровано четиво“, където работи с Александър Денков. От него научава много в работата си при комиксите.

ОБРАЗОВАНИЕ

В Художествената академия кандидатства два пъти. Първият опит е неуспешен, въпреки че го подготвя художникът Харалампи Тачев. Вторият опит през 1942 г. е успешен. В академията започва да учи живопис при проф. Борис Митов и завършва в класа на проф. Илия Петров. Въпреки че учи живопис, Любен Зидаров се увлича от илюстрацията. Докато следва в академията най-силно влияние му оказват Борис Ангелушев и Александър Поплилов.

От 1948 г., когато се дипломира, до 1967 г. той рисува за детските списания „Септемврийче“, „Пламъче“ и „Славейче“, на което е един от основателите през 1957 г. От 1967 г. до 1970 г. е главен художник на издателство "Народна младеж". 

КАРИЕРА И ПРИЗНАНИЕ

От 1949 г. е член на Съюза на българските художници (СБХ). През 1963-1956 г. е член на управителния съвет на СБХ. От 1964 до 1967 г. е секретар на СБХ, от 1970 до 1973 г. е заместник-председател на творческия фонд на СБХ, а от 1973 до 1988 г. е председател на творческия фонд. Бил е заместник-председател на СБХ от 22 юни 1979 до 30 юни 1982 г. и от 27 юни 1985 до април 1989 г., а от 7 февруари 1996до 28 април 1999 г. е председател на творческата организация.

Той е художникът, с чиито илюстрации на детски книжки са израснали стотици деца.  До 1980 г. Любен Зидаров е известен предимно като илюстратор, създал визуалния еквивалент на над 200 заглавия от българската и световна литература за деца и възрастни. Сред тях са и на редица класически произведения като „1001 нощ“, „Андерсенови приказки“, „Островът на съкровищата“, „Приключенията на Том Сойер“, „Хъкълбери Фин“, „Принцът и просякът“ от Марк Твен, „Чичо Томовата колиба“, „Граф Монте Кристо“, „Николай Райнов - приказки от цял свят“, „Медената питка“ на Константин  Константинов, „Индже“ на Йордан Йовков, „Подир сенките на облаците“ на Пейо Яворов, „Приказки от цял свят“ на Николай Райнов, Хофмановите приказки, книгите на Майн Рид, произведения на Ангел Каралийчев, Асен Босев, Асен Разцветников и др.

През втората половина на творческата си кариера Зидаров работи в областта на маслената живопис и на акварела. Известни са неговите „магарешки“, „кучешки“, „селски“ и „морски“ серии, както и акварелите му от Париж, Амстердам, Дамаск.

ИНТРИГА ВЪВ ВСЯКА КАРТИНА

„Важното е да не загубиш чувствителността, отношението и любовта към занаята“, казва художникът. Най-високото постижение за него е цветният вариант на книгата „Островът на съкровищата“. Книгата е издадена специално за Панаира на книгата в Лайпциг през 1964 г., където е отличена със златен медал.

През 1977 г. Любен Зидаров прекарва два месеца в Париж, където видяното в ателиетата на художниците и в парижките галерии пробужда в него живописеца.

„Интрига във всяка картина“ е принципът на художника. Той започва да рисува отначало акварел, а после и маслена живопис. Негова емблема са автопортретите му. Първият е рисуван през 1942 г. Повече от половин век Любен Зидаров работи с неизтощима страст върху автопортрета, като че ли това е само нему присъщ жанр.  Резултатът е впечатляващ. Общо са повече от 60 – изпълнени в различни техники – масло, акварел, пастел, рисунка. Сред тях са автопортретите му, наречени „Лоши новини“, „Тъжна прогноза“, „Сърдитият пенсионер“, „Ръководен другар“, „Човекът със шлема“, „Зидари зограф“, „Отиване при свети Петър“, „ТАТОлитарен автопортрет“.

Любен Зидаров е създател и на стенния килим „Моят град“ (1971), събирателен образ на градове, в които художникът е пътувал, които е изучавал за различни свои илюстрации. В композицията съжителстват изток и запад, екзотика и цивилизация в декоративен лабиринт, който може да бъде обхождан и изучаван с часове. 

Изпод перото му се раждат пасторални пейзажи, лирически фрагменти, ескизи, натюрморти, ноктюрни. Но рисунката е жанрът, към който любовта на Любен Зидаров остава неизменна част през целия му живот. Той е автор на няколко хиляди рисунки – някои представляват подготвителни зарисовки за бъдещи картини, други напомнят игра на ръката за загряване, а трети са плод на внезапните му емоции и тогава се появяват  прелестни шаржове и скици от натура.

ИЗЛОЖБИТЕ

От 1979 г. Любен Зидаров има повече от 30 самостоятелни изложби. Първата е през 1957 г. и е изцяло графична - серия от рисунки с туш, правени от натура. Следват изложби през 1979 г. в София - „Автопортрети“,  и във Враца през 1980 г. През декември 1983 г. в ретроспективна изложба от негови творби в София са показани повече от 284 илюстрации, акварели, графични творби, гоблени и живописни платна. Следват „Градът“ (2002), „Осъщественият и неосъщественият Андерсен“ (2005), „Късен пленерис“ (2013).

Върл противник на идеята за „юбилейни“ представяния, Любен Зидаров представя избрани образци от своето многостранно близо 60-годишно творчество творчество в Националната художествена галерия от 18 октомври до 19 ноември 2006 г. Изложбата е наречена „50:50:50“ и в нея той излага 50 живописни платна, 50  акварела и 50 илюстрации от различни негови творчески периоди. Същата година през януари Любен Зидаров показва 10 акварела и 10 маслени платна в проект, наречен „10 на 10“, и представен в софийската галерия „Сте“, а през март Софийската градска художествена галерия показва над 100 негови оригинални илюстрации, свързани с творчеството на Андерсен.  

На 8 декември 2015 г. Софийската градска художествена галерия представя Любен Зидаров с изложбата „Островът на съкровищата - половин век по-късно“. През 2014 и 2015 г. той се решава на ново тълкуване на част от илюстрациите на книгите „Том Сойер“, „Принцът и просякът“ и „Островът на съкровищата“, като запазва сюжета и композицията на „оригиналите“. Онова, което представя в изложбата се свежда основно до отношението към творбата и нейните герои, изразено в по-богата техника и най-вече в естетически открития, резултат от десетилетия натрупвани артистични умения и житейска мъдрост. Творбите му са превърнати в своеобразна авторска амалгама между книжната илюстрация и живописта. В изложбата е представено и четвърто заглавие, тематично свързано с книгата „Островът на съкровищата“ на Робърт Луис Стивънсън. Това е продължението на пиратската сага „Силвър“, написано от британския писател Андрю Моушън.

Едва от последните изложби с илюстрации „Шейсет лета Андерсенови приказки“ е открита на 16 ноември 2021 г. в галерия „Ракурси“. Любен Зидаров е илюстрирал стотици литературни произведения и нерядко с едно от тях той остава свързан с „любов за цял живот“. За него това се оказват приказките на Ханс Кристиан Андерсен - шест издания, шест различни варианта и шейсет лета помежду им. По думите му тяхната поетика, философска дълбочина и мъдрост правят така, щото читатели от всякакви възрасти - от деца до старци, да откриват там по нещо свое, оставащо завинаги съкровено. Първият двутомник с черно-бели и цветни илюстрации е отпечатан от издателство „Народна младеж“ през 1964-1965 г. Техният успех и международните им награди водят до още две издания през 60-те и 70-те години на 20-и век, като всяко едно от тях представлява и развитие на тяхното пластическото тълкуване, което води до еволюираща илюстративна стилистика.

Създадените в края на 80-те и началото на 90-те без издателска поръчка илюстрации от „втория период“ на Любен Зидаров се появяват едва през 2006 г., издадени от „Захарий Стоянов“ по повод 200-годишнината от рождението на Андерсен. Интересът към тях става причина през 2015 г. за покана от пекинското издателство Ever After Books за специално издание с нова селекция, предназначено за четящата на китайски език публика. В края на 2020 г. издателство от „Захарий Стоянов“ прави възможна появата на андерсеновите илюстрации от „третия период“ на Любен Зидаров. Почти за всяко преиздаване на дадена книга Любен Зидаров доработва и доразвива своите рисунки, прави ги по-различни и по-живи. В продължение на седем десетилетия творческият почерк на художника претърпява развитие и достига до уникален и разпознаваем стил.

ИЛЮСТРАЦИИТЕ

Художникът е илюстрирал стотици литературни произведения, сред които са приказките на Ханс Кристиан Андерсен - шест издания, шест различни варианта и шейсет лета помежду им. Първият двутомник с негови черно-бели и цветни илюстрации е отпечатан от издателство „Народна младеж“ през 1964-1965 г. Следват още две издания през 60-те и 70-те години на 20-и век.

През 2006 г. издателство „Захарий Стоянов“, по повод 200-годишнината от рождението на Андерсен, издава създадените от Любен Зидаров в края на 80-те и началото на 90-те години на 20-и век илюстрации, а през 2020 г. издава приказките на Ханс Кристиан Андерсен с илюстрациите на Любен Зидаров от „третия му период“. През годините илюстрациите на Андерсеновите приказки са били отличавани със златен медал на панаира на книгата в Лайпциг (1964), Международна почетна награда от Атина (1976). Илюстрациите към „Приказки от цял свят“ на Богомил Райнов получават през 1975 г. Сребърен медал в Москва и Награда на Съюза на българските художници, а тези към „Чичо Томовата колиба“ и „Островът на съкровищата“ – Национална награда за илюстрация „Борис Ангелушев“ през 1977 г.

Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, на художествени галерии в страната и в чужбина, както и на частни колекции в Канада, САЩ, Италия, Норвегия, Финландия, Швейцария, Австрия.

НАГРАДИТЕ

Любен Зидаров е  удостоен с редица национални и международни отличия в областта на художественото оформление на книгата. Удостоен е със званието „Заслужил художник“ (май 1971) и званието „Народен художник“ (май 1979). През 1963 г. е удостоен с орден на орден „Кирил и Методий“ първа степен, през 1983 г. - с орден „Народна република България“  трета степен.  Почетен гражданин на Велико Търново (23 февруари 1984).

На 12 септември 2013 г. е удостоен с наградата за цялостен принос от Първата национална изложба на българския комикс през 2013 г., на чийто жанр той е основател. На 17 септември 2014 г. е удостоен с Голямата награда на Столична община за цялостно творчество и специален принос в областта на културата, а на 29 ноември 2016 г. – с най-високата степен на отличието на Министерство на културата - „Златен век“ огърлие.  

Той е един от малкото илюстратори в света, художествено превъплътил и историята за Хари Потър с подкрепата на Дж. К. Роулинг. На 14 декември 2019 г. юбилейната поредица на романите за Хари Потър с илюстрациите на Любен Зидаров получава голямата награда „Златен лъв“ за 2019 година на асоциацията „Българска книга“.

На 4 май 2022 г. Художествената академия почита Любен Зидаров, присъждайки му званието „Доктор хонорис кауза“. Тогава е и последната му ретроспективна изложба „Отсечки“,  подредена в пространството на галерията на Художествената академия. В нея са представени негови творби, създадени в период от над 70 години в областта на живописта, графиката, илюстрацията и приложния текстил. „Щастлив съм, че илюстрациите, които направих, се оказаха моята духовна връзка с няколко поколения читатели“, споделя на тържествената церемония художникът.

На 11 декември 2023 г. в галерия „Академия“ се валидира пощенска марка „100 години от рождението на художника Любен Зидаров“ по идея на Националната художествена академия (НХА) и Министерството на транспорта и съобщенията. Изданието се допълва от малък лист, първодневен плик и специален пощенски печат. Автор на графичния дизайн е доц. д-р Ненко Атанасов, преподавател в специалност „Плакат и визуална комуникация“ в НХА.

/ВСР

/МГ/отдел „Справочна“

/ДД/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 01:39 на 04.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация