site.btaЕдинствените афали в Англия са застрашени от изчезване, показва изследване

Единствените афали в Англия са застрашени от изчезване, показва изследване
Единствените афали в Англия са застрашени от изчезване, показва изследване
Афали в залива Сарасота, Флорида. Снимка: АП

Единствената постоянна популация на афали (бутилконоси делфини) в Англия е сериозно застрашена от комбинация от човешка дейност, замърсяване на околната среда и трудности при отглеждането на малки, съобщи Прес асосиейшън/ДПА, позовавайки се на ново изследване.

Почти десетилетие специалисти и природозащитни групи, базирани по крайбрежието на Ламанша, работят съвместно с учени-любители, за да наблюдават движението и разпространението на тази популация.

Това им е позволило да придобият най-детайлната досега представа за популацията, движенията и социалните й взаимодействия, както и за предизвикателствата, с които се сблъсква всекидневно.

Изследователите смятат, че групата наброява едва 48 делфина, което е по-малко от половината от размера на повечето крайбрежни популации на афали и около 10 пъти по-малко от стадото, за което е известно, че обитава крайбрежието на Ламанша във Франция.

Борбата им за оцеляване е още по-трудна поради факта, че те обитават някои от най-натоварените транспортни пътища в света, а също и крайбрежни води, за които е известно, че преминават през многократни и продължителни периоди на замърсяване.

Резултатите от изследването са накарали авторите му да отправят призив за спешни мерки за защита на популацията и нейните местообитания. В противен случай съществува риск тази група животни да не оцелее.

Изследването се ръководи от Корнуолския тръст за дивата природа (Cornwall Wildlife Trust) и учени от университета на Плимут, които съпоставят и анализират данните от наблюденията чрез Консорциума за афали по южното крайбрежие.

Д-р Инграм, който ръководи проекта за изследване на бутилконоси делфини и е старши автор на проучването, казва: "Афалите са високоинтелигентни и социални животни със сложна култура".

"Известно е, че те имат едни от най-близките взаимодействия с човека от всички видове на планетата, но тъй като живеят в морето, а не на сушата, остават незабелязани от повечето хора, които не успяват да оценят колко невероятни и същевременно колко уязвими са тези животни", допълва ученият. 

Тази популация от бутилконоси делфини е документирана за първи път от учени в средата на 90-те години на миналия век и отново става обект на подробен научен анализ през 2017 г. поради изразената от Корнуолския тръст за дивата природа загриженост за тежкото им положение и уязвимостта им от човешкото въздействие.

Отделните афали могат да бъдат разпознати по уникалната маркировка на перките им. Това позволява на учените да създадат каталог на познатите им делфини, който чрез повтарящи се наблюдения помага да бъде проследено движението на индивидите в продължение на няколко години.

Популацията изглежда изолирана, като е известно, че отделните екземпляри общуват в рамките на собственото си стадо близо до брега, но не и с индивиди от други популации, които обикновено се срещат в открито море.

Авторите на изследването се надяват, че тази информация ще бъде използвана за опазване на морската среда, за да се осигури по-добра защита на силно уязвимата популация и да се предприемат адекватни мерки за оцеляването на вида.

/ХТ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 19:22 на 23.02.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация